Domowe lody śmietankowo-malinowe na 5 sposobów

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Lody śmietankowe

50 ml wody łączymy z 90 g cukru i zagotowujemy w garnku do uzyskania syropu cukrowego. Jednocześnie ubijamy białka na sztywną pianę. Zagotowujemy 100 ml śmietanki z resztą cukru, a następnie studzimy. Po ubiciu białek wolnym strumieniem zalewamy białka syropem cukrowym. Chwilę ubijamy i pojedynczo dodajemy żółtka, stale miksując. Pod koniec zalewamy masę przestudzoną śmietanką. Całość ubijamy do momentu ostygnięcia.
500 ml śmietanki ubijamy, a następnie łączymy z masą. Całość dzielimy na dwie równe części. 

Lody malinowe

lody malinowe

Maliny miksujemy. Opcjonalnie możemy je przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Do jednej części masy dodajemy mus malinowy, mieszamy. Tak przygotowane naczynia z lodami śmietankowymi i malinowymi wkładamy do zamrażalnika na całą noc.

 

 

5 sposobów podania

1: Lody crunchy z czekoladą    

Na dno kieliszka (za pomocą worka cukierniczego) szprycujemy ubitą śmietankę oraz posypujemy płatkami crunchy. Gałkownicą nakładamy trzy gałki lodów śmietankowych, robimy kleks z bitej śmietanki oraz wkładamy połamane kawałki czekolady crunchy. Całość posypujemy startą czekoladą oraz kawałkami czekolady crunchy.      

2: Lody dla dzieci               

Na dno kieliszka (za pomocą worka cukierniczego) szprycujemy ubitą śmietankę, następnie gałkownicą nakładamy dwie gałki lodów malinowych i jedną gałkę lodów śmietankowych. Całość posypujemy żelkami oraz świeżymi malinami. Lody można również polać musem ze zmiksowanych malin.

3: Lody dla dorosłych z alkoholem

lody dla dorosłych z alkoholem

Na dno kieliszka (za pomocą worka cukierniczego) szprycujemy ubitą śmietankę, następnie gałkownicą nakładamy dwie gałki lodów śmietankowych i jedną gałkę lodów malinowych. Robimy kleks z bitej śmietanki oraz wkładamy ciasteczka, całość polewamy adwokatem.

 

 

4: Lody  na imprezę

lody na imprezę

Trzy gałki lodów śmietankowych mieszamy z 80 ml adwokata do uzyskania jednolitej masy. Następnie umieszczamy w kieliszku dwie gałki lodów malinowych i zalewamy je lodami śmietankowymi z adwokatem. Przyozdabiamy bitą śmietaną, czekoladowymi dodatkami, świeżymi owocami i miętą.

 

 

5: Lody  z owocami

Na dno kieliszka wsypujemy pokruszone ciastka lub bezy, następnie nakładamy po jednej gałce lodów śmietankowych i malinowych. Robimy kleksy z bitej śmietanki oraz całość posypujemy świeżymi owocami.

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    1673 dni temu
    Pychota :)

    odpowiedz

  • 😍 😍
    2845 dni temu
    Super przepis już zrobiłam 😘😄

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3048 dni temu
    Lol

    odpowiedz

  • Monika Monika
    3062 dni temu
    Lody wyszły mi przepysznie doradzam przepis. :)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!