zobacz film
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Do syropu klonowego dodajemy wanilię

Do syropu klonowego dodajemy wanilię

Śmietankę ubijamy. Syrop klonowy zagotowujemy z nasionkami laski wanilii. Żółtka ubijamy. Gorący syrop stopniowo wlewamy do nadal ubijanych żółtek. Ubijamy do momentu wystudzenia. Masę delikatnie mieszamy z ubitą śmietanką za pomocą szpatułki.

 

 

Krok 2: Miksujemy truskawki

Miksujemy truskawki

Truskawki miksujemy. Cukier i wodę zagotowujemy razem. Białka ubijamy. Gorącym syropem stopniowo zalewamy nadal ubijane białka. Ubijamy do wystudzenia. Łączymy delikatnie z musem truskawkowym.

 

 

Krok 3: Wlewanie masy do formy

Wlewanie masy do formy

W dużej formie (bądź misce) układamy warstwy waniliową i truskawkową naprzemiennie. Tak przygotowane lody wstawiamy do zamrażalnika do całkowitego zamrożenia na 3-4 godziny (najlepiej na całą noc).
Gotowe lody nakładamy do pucharków za pomocą gałkownicy. Deser ozdabiamy świeżymi truskawkami pokrojonymi na cząstki oraz listkami mięty.

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (16)

Avatar
  • Gość Gość
    43 dni temu
    Nie wyszło to jest do bani

    odpowiedz

  • Gość Gość
    318 dni temu
    pszepyszne

    odpowiedz


  • 66 dni temu
    Naprawde
  • Gość Gość
    405 dni temu
    WOW TO JEST SUPER

    odpowiedz

  • Gość Gość
    405 dni temu
    N oooooooooooooooooooooo !!!!!!
  • Gość Gość
    700 dni temu
    Lody są przepyszne :-) robiłam je dla gości ze Stanów a teraz dla rodziny z Belgii. Na pewno będę je robić latem. Świetny pomysł aby czymś zainponować :-)

    odpowiedz

  • Filip Filip
    727 dni temu
    Dlaczego nie ma nowego odcinka Pawła Małeckiego.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    726 dni temu
    Nowy przepis w Pawła w tym tygodniu mamy w formie tekstowej - https://kuchnialidla.pl/product/domowe-lody-smietankowo-malinowe-na-5-sposobow
  • Koziarka Koziarka
    732 dni temu
    Gdybym do żółtek chciała dodać syrop cukrowy zamiast syropu klonowego to ile wziąć wody i cukru?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    732 dni temu
    Użyj 90 g cukru i 50 ml wody :)
  • Gość Gość
    733 dni temu
    Zamiast syropu można też użyć bourbona? Chciałbym spróbować zrobić lody bourbon vanilla.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    733 dni temu
    Nie rekomendujemy rezygnować całkowicie z syropu, jednak można zmniejszyć odrobinę jego ilość i dodać do syropu Bourbona. Będą tak samo pyszne, a zyskają aromat Bourbona.
  • Gość Gość
    735 dni temu
    witam, mam taki syrop do kawy i nie wiem czy na orzechowo bym mogła z nim tak samo lody zrobić? truskawkowe jutro zrobię

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    733 dni temu
    Ciekawy pomysł! Daj znać, jak wyszły lody z orzechowym smakiem :)
  • Gość Gość
    735 dni temu
    Witam, czy do lodow waniliowych zamiast syropu klonowego można dac syrop z cukru? Czy zmieńi to jakos znaczaco smak i konsystencję? Z gory dziekuje za odpowiedz :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    735 dni temu
    Możesz przygotować syrop cukrowy. Lody będą miały nieco inny smak, ale nadal będą smaczne :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram