
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Do syropu klonowego dodajemy wanilię
Śmietankę ubijamy. Syrop klonowy zagotowujemy z nasionkami laski wanilii. Żółtka ubijamy. Gorący syrop stopniowo wlewamy do nadal ubijanych żółtek. Ubijamy do momentu wystudzenia. Masę delikatnie mieszamy z ubitą śmietanką za pomocą szpatułki.
Krok 2: Miksujemy truskawki
Truskawki miksujemy. Cukier i wodę zagotowujemy razem. Białka ubijamy. Gorącym syropem stopniowo zalewamy nadal ubijane białka. Ubijamy do wystudzenia. Łączymy delikatnie z musem truskawkowym.
Krok 3: Wlewanie masy do formy
W dużej formie (bądź misce) układamy warstwy waniliową i truskawkową naprzemiennie. Tak przygotowane lody wstawiamy do zamrażalnika do całkowitego zamrożenia na 3-4 godziny (najlepiej na całą noc).
Gotowe lody nakładamy do pucharków za pomocą gałkownicy. Deser ozdabiamy świeżymi truskawkami pokrojonymi na cząstki oraz listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Musaka grecka
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Risotto z cukinią
- Pulpety w sosie własnym
- Zapiekanka ziemniaczana
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chlebek bananowy
- Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
- Ramen
- Spaghetti bolognese
- Kartacze z mięsem
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Corn dog
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (18)
734 dni temu
Porazka, urbane kawalki przepisu - fajnie ze pan umie zrobić lody, szkoda, ze nie powie innym krok po kroku jak to zrobić :(
odpowiedz
2553 dni temu
polecam Wojciech Amaro
odpowiedz
2623 dni temu
Nie wyszło to jest do bani
odpowiedz
2898 dni temu
pszepyszne
odpowiedz
2645 dni temu
Naprawde
2984 dni temu
WOW TO JEST SUPER
odpowiedz
2984 dni temu
N oooooooooooooooooooooo !!!!!!
3279 dni temu
Lody są przepyszne :-) robiłam je dla gości ze Stanów a teraz dla rodziny z Belgii. Na pewno będę je robić latem. Świetny pomysł aby czymś zainponować :-)
odpowiedz
3307 dni temu
Dlaczego nie ma nowego odcinka Pawła Małeckiego.
odpowiedz
3305 dni temu
Nowy przepis w Pawła w tym tygodniu mamy w formie tekstowej - https://kuchnialidla.pl/domowe-lody-smietankowo-malinowe-na-5-sposobow
3312 dni temu
Gdybym do żółtek chciała dodać syrop cukrowy zamiast syropu klonowego to ile wziąć wody i cukru?
odpowiedz
3311 dni temu
Użyj 90 g cukru i 50 ml wody :)
3313 dni temu
Zamiast syropu można też użyć bourbona? Chciałbym spróbować zrobić lody bourbon vanilla.
odpowiedz
3312 dni temu
Nie rekomendujemy rezygnować całkowicie z syropu, jednak można zmniejszyć odrobinę jego ilość i dodać do syropu Bourbona. Będą tak samo pyszne, a zyskają aromat Bourbona.
3315 dni temu
witam, mam taki syrop do kawy i nie wiem czy na orzechowo bym mogła z nim tak samo lody zrobić? truskawkowe jutro zrobię
odpowiedz
3312 dni temu
Ciekawy pomysł! Daj znać, jak wyszły lody z orzechowym smakiem :)
3315 dni temu
Witam, czy do lodow waniliowych zamiast syropu klonowego można dac syrop z cukru? Czy zmieńi to jakos znaczaco smak i konsystencję? Z gory dziekuje za odpowiedz :)
odpowiedz
3315 dni temu
Możesz przygotować syrop cukrowy. Lody będą miały nieco inny smak, ale nadal będą smaczne :)
zobacz wszystkie