Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ziarna kawy tłuczemy w moździerzu na duże kawałki. Mleko i śmietanę zagotowujemy, dodajemy kawę i odstawiamy pod przykryciem na 15-20 minut. Przelewamy przez sito i ponownie podgrzewamy.
Żółtko i cukier ubijamy na krem. Dolewamy powoli gorącą śmietanę z kawą, mieszając. Miskę umieszczamy w gorącej kąpieli wodnej i ubijamy ok. 7 minut, aż masa lekko zgęstnieje. Wyjmujemy z kąpieli wodnej i studzimy, od czasu do czasu mieszając.
Nektarynkę myjemy, pestkę wyjmujemy, miąższ kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do lodowej masy i wstawiamy w płytkiej misce na min. 4 godziny do zamrażarki, mieszając podczas mrożenia od czasu do czasu widelcem, aby rozkruszyć kryształki lodu. Lody porcjujemy na kulki.
Wskazówka: lody możemy również zamrozić w maszynie do lodów zgodnie z instrukcją załączoną do urządzenia.
Zobacz podobne
przepisy
Lodowy trifle jeżynowo-bananowy
Wyborny deser lodowy z bitą śmietaną łączący różnorodność smaków: słodką nutę banana oraz cierpki smak jeżyn.
Lody śliwkowo-orzechowe z miodem
Oryginalny smak lodów stworzonych z połączenia kompotu śliwkowego z wyczuwalną nutą miodu oraz orzechów włoskich.
Sorbet brzoskwiniowy z arbuzem
Purée z dojrzałych brzoskwiń w zestawieniu z nutą melisy cytrynowej – doskonała propozycja na letnie orzeźwienie!
Lody truskawkowe z bazylią
Niebanalne połączenie słodkiego smaku soczystych truskawek oraz aromatycznej bazylii w postaci pysznych lodowych kulek.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Domek z piernika
- Zupa grzybowa z makaronem
- Piernik staropolski
- Błyskawiczne pierniczki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pierniki
- Ciasto na pierogi
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kapusta z grochem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
2743 dni temu
a co ze świeżym żółtkiem...nie ma ryzyka salmonelli?
odpowiedz
2742 dni temu
Żółtko zaparzamy mieszanką mleka, śmietany i kawy :)
3223 dni temu
Spróbuje zrobić z rodzicami chodze do 5 klasy i mam 2 ulubione smaki lodów smerfowe których niestety tu nie ma ale drugie moje ulubione lody to lody kawowe Na które jest przepis tutaj więc postaram się przygotować
odpowiedz
3222 dni temu
Koniecznie daj znam znać, czy Ci zasmakowały :)
3028 dni temu
Hodze do 1 i robie sam
3349 dni temu
Lody kawowe wyszly wysmienicie! Robilam wczesniej lody z innego przepisu ale wyszly mi krysztalki lodu i nie byly zbyt smaczne. Ten przepis jest bardzo dokladny a lody wychodza warte grzechu. Ja dodalam brazowy cukier zamiast bialego i kawe sypana o smaku orzechowym ktora pozniej tez przecedzilam. Pycha.
odpowiedz
3349 dni temu
Kawa o smaku orzechowym - to brzmi naprawdę pysznie! :)