
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Brzoskwinie obieramy ze skórki (twarde owoce wcześniej zalewamy na krótko wrzątkiem, a następnie przelewamy zimną wodą). Miąższ oddzielamy od pestki i miksujemy z cukrem waniliowym.
Obrywamy liście z 2 łodyg melisy cytrynowej, drobno siekamy, doprawiamy nimi oraz cukrem pudrem i sokiem cytrynowym purée z brzoskwiń. Przelewamy do płaskiej miski i wkładamy do zamrażarki. Gdy masa zacznie się zamrażać, mieszamy widelcem, aby rozdrobnić kryształki lodu. Kilka razy powtarzamy, aż sorbet będzie całkowicie zamrożony (lub przygotowujemy według instrukcji załączonej do maszyny do lodów).
Przed podaniem z arbuza usuwamy nasiona, miąższ wykrawamy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Sorbet porcjujemy do salaterek, podajemy posypany kostkami melona i pozostałymi liśćmi melisy.
Wskazówka: purée powinno być dość słodkie, ponieważ po zamrożeniu traci ono na swoim słodkim smaku.
Zobacz podobne
przepisy
Smoothie jagodowe z lodami waniliowymi
Połączenie owocowego musu ze smakiem lodów waniliowych tworzy orzeźwiający deser o idealnie kremowej konsystencji.

Szybki sorbet z owoców leśnych z posypką z limonki
Ekspresowy pomysł na orzeźwiający deser – smak owoców leśnych połączony z jogurtem naturalnym i kwaśną nutą limonki.

Lodowe torciki na maślance z truskawkami
Idealna propozycja dla fanów słodkości w sezonie truskawkowym – małe torciki w postaci kremowych lodów na patyku!

Sorbet malinowo-brzoskwiniowy
Słodka propozycja na letnie przyjęcie. Łagodny smak brzoskwiń połączony z kwaśną nutą malin w postaci lekkiego sorbetu.

Zobacz przepisy
na święta
- Wieniec morelowo-figowy
- Łopatka z suszonymi pomidorami
- Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem
- Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Idealne jajka na Wielkanoc
- Wielkanocne koszyczki
- Wielkanocne gniazdka czekoladowe
- Wielkanocny koktajl serniczkowy
- Wielkanocny deser w pucharkach
- Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami
- Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
- Mazurek z kremem pistacjowym
- Mazurek kajmakowy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Limonkowa babka majonezowa
- Sernik z kajmakiem i migdałami
- Makowiec drożdżowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)