
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Brzoskwinie obieramy ze skórki (twarde owoce wcześniej zalewamy na krótko wrzątkiem, a następnie przelewamy zimną wodą). Miąższ oddzielamy od pestki i miksujemy z cukrem waniliowym.
Obrywamy liście z 2 łodyg melisy cytrynowej, drobno siekamy, doprawiamy nimi oraz cukrem pudrem i sokiem cytrynowym purée z brzoskwiń. Przelewamy do płaskiej miski i wkładamy do zamrażarki. Gdy masa zacznie się zamrażać, mieszamy widelcem, aby rozdrobnić kryształki lodu. Kilka razy powtarzamy, aż sorbet będzie całkowicie zamrożony (lub przygotowujemy według instrukcji załączonej do maszyny do lodów).
Przed podaniem z arbuza usuwamy nasiona, miąższ wykrawamy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Sorbet porcjujemy do salaterek, podajemy posypany kostkami melona i pozostałymi liśćmi melisy.
Wskazówka: purée powinno być dość słodkie, ponieważ po zamrożeniu traci ono na swoim słodkim smaku.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Burek ze szpinakiem
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Krokiety z mięsem
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ryba z piekarnika
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Nuggetsy z kurczaka
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Świąteczne pierniczki
- Klasyczna sałatka grecka
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Sernik pistacjowy
- Łazanki
- Pierniki
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Boczek pieczony
- Zupa grzybowa z makaronem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)