Lody śliwkowo-orzechowe z miodem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Śliwki myjemy, pestki wyjmujemy, miąższ kroimy w plasterki. Zagotowujemy z sokiem jabłkowym i 25 g miodu. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, aż będą miękkie. Studzimy. Orzechy włoskie lekko podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, studzimy, a następnie grubo siekamy.

Śmietanę zagotowujemy. Żółtko, pozostały miód i cukier ubijamy na krem. Dolewamy powoli gorącą śmietanę, mieszając. Miskę umieszczamy w gorącej kąpieli wodnej i ubijamy ok. 7 minut, aż masa lekko zgęstnieje. Wyjmujemy z kąpieli wodnej i nieco studzimy, od czasu do czasu mieszając.

Dodajemy orzechy włoskie i mieszamy, masę w prostokątnej misce wkładamy na 1 godzinę do zamrażarki. Mieszamy raz, polewamy kompotem ze śliwek i krótko mieszamy warstwy widelcem. Lody pozostawiamy w zamrażarce co najmniej na 6-8 godzin lub na całą noc. Przed podaniem lody wyjmujemy z foremki i kroimy na kawałki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Kinga Kinga
    691 dni temu
    Przepis świetny. Gorąco polecam😋

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram