Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Śliwki myjemy, pestki wyjmujemy, miąższ kroimy w plasterki. Zagotowujemy z sokiem jabłkowym i 25 g miodu. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, aż będą miękkie. Studzimy. Orzechy włoskie lekko podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, studzimy, a następnie grubo siekamy.
Śmietanę zagotowujemy. Żółtko, pozostały miód i cukier ubijamy na krem. Dolewamy powoli gorącą śmietanę, mieszając. Miskę umieszczamy w gorącej kąpieli wodnej i ubijamy ok. 7 minut, aż masa lekko zgęstnieje. Wyjmujemy z kąpieli wodnej i nieco studzimy, od czasu do czasu mieszając.
Dodajemy orzechy włoskie i mieszamy, masę w prostokątnej misce wkładamy na 1 godzinę do zamrażarki. Mieszamy raz, polewamy kompotem ze śliwek i krótko mieszamy warstwy widelcem. Lody pozostawiamy w zamrażarce co najmniej na 6-8 godzin lub na całą noc. Przed podaniem lody wyjmujemy z foremki i kroimy na kawałki.
Zobacz podobne
przepisy
Sorbet z czarnej porzeczki z melisą cytrynową
Pyszne lodowe orzeźwienie na gorące dni: soczysty kolor i smak owocowego sorbetu połączony z delikatną nutą cytrynową.
Smoothie jagodowe z lodami waniliowymi
Połączenie owocowego musu ze smakiem lodów waniliowych tworzy orzeźwiający deser o idealnie kremowej konsystencji.
Szybki sorbet z owoców leśnych z posypką z limonki
Ekspresowy pomysł na orzeźwiający deser – smak owoców leśnych połączony z jogurtem naturalnym i kwaśną nutą limonki.
Sorbet z zielonej herbaty i limonki
Aromat zielonej herbaty w postaci pysznego, orzeźwiającego deseru, który łączy słodycz mango z kwaśnym smakiem limonki.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Strucla makowo-orzechowa
- Perliczka w czerwonym winie
- Gulasz wieprzowy z łopatki
- Brzoskwinie grillowane w miodowym masełku
- Chleb orkiszowy faszerowany pastą ziemniaczaną z ricottą
- Ciasto "pszczółka" z orzechami włoskimi
- Makaron z porem i pesto z orzechów włoskich
- Napoleonka waniliowa
- Kompot z rabarbaru na dwa sposoby
- Jabłka grójeckie pod jaglaną kruszonką
- Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi
- Wianki z orzechami i polewą
- Ciasto stracciatella z truskawkami
- Kompot agrestowy
- Roślinny tort marchewkowy
- Chleb orkiszowo-amarantusowy z orzechami włoskimi
- Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami
- Sałatka z owocami morza
- Dorada z grilla z sosem cytrynowym
- Sałatka z pitają
- Chutney z ananasa
- Ciasto na makaron
- Śmietanowiec z galaretką
- Kapuśniak gryczany
- Pita z serem graviera
- Pudding chia z owocami leśnymi
- Konfitowana kaczka
- Uda kurczaka duszone w herbacie z rumem
- Królik z musztardą pieczony w rękawie
- Sylwestrowe przekąski z pomidorkami koktajlowymi
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
3034 dni temu
Przepis świetny. Gorąco polecam😋
odpowiedz