
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Śliwki myjemy, pestki wyjmujemy, miąższ kroimy w plasterki. Zagotowujemy z sokiem jabłkowym i 25 g miodu. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, aż będą miękkie. Studzimy. Orzechy włoskie lekko podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, studzimy, a następnie grubo siekamy.
Śmietanę zagotowujemy. Żółtko, pozostały miód i cukier ubijamy na krem. Dolewamy powoli gorącą śmietanę, mieszając. Miskę umieszczamy w gorącej kąpieli wodnej i ubijamy ok. 7 minut, aż masa lekko zgęstnieje. Wyjmujemy z kąpieli wodnej i nieco studzimy, od czasu do czasu mieszając.
Dodajemy orzechy włoskie i mieszamy, masę w prostokątnej misce wkładamy na 1 godzinę do zamrażarki. Mieszamy raz, polewamy kompotem ze śliwek i krótko mieszamy warstwy widelcem. Lody pozostawiamy w zamrażarce co najmniej na 6-8 godzin lub na całą noc. Przed podaniem lody wyjmujemy z foremki i kroimy na kawałki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Kutia
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ryba z piekarnika
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Przekąski sylwestrowe
- Nuggetsy z kurczaka
- Piernik świąteczny
- Sernik pistacjowy
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Boczek pieczony
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
3364 dni temu
Przepis świetny. Gorąco polecam😋
Odpowiedz