
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Czarne porzeczki myjemy i gotujemy z cukrem, 350 ml wody i sokiem z cytryny, aż się rozgotują. Przekładamy na sitko i zbieramy sok. Porzeczki po schłodzeniu dobrze wyciskamy na sitku.
Zebrany sok doprawiamy według uznania ginem. Melisę cytrynową myjemy, osuszamy, potrząsając, drobno siekamy i dodajemy, mieszając. Masę wkładamy w płaskiej, metalowej misce co najmniej na 6-8 godzin do zamrażarki, a następnie co godzinę mieszamy widelcem, aby rozkruszyć kryształki lodu. Przed podaniem lekko rozmrażamy i formujemy kulki.
Wskazówka: sorbet możemy również zamrozić w maszynie do lodów zgodnie z instrukcją załączoną do urządzenia.
Zobacz podobne
przepisy
Sorbet kiwi na patyku
Szybki pomysł na lekki deser w upalne dni – orzeźwiający mus z kiwi w postaci pysznych kwaskowatych lodów!

Sorbet malinowo-brzoskwiniowy
Słodka propozycja na letnie przyjęcie. Łagodny smak brzoskwiń połączony z kwaśną nutą malin w postaci lekkiego sorbetu.

Sorbet z zielonej herbaty i limonki
Aromat zielonej herbaty w postaci pysznego, orzeźwiającego deseru, który łączy słodycz mango z kwaśnym smakiem limonki.

Szybki sorbet z owoców leśnych z posypką z limonki
Ekspresowy pomysł na orzeźwiający deser – smak owoców leśnych połączony z jogurtem naturalnym i kwaśną nutą limonki.

Komentarze (4)
2225 dni temu
bardzo fajna ta kuchnia lidla
odpowiedz
2225 dni temu
fajne lody
odpowiedz
2809 dni temu
Kuchnia LIDLA jest przepyszna :-)
odpowiedz
2809 dni temu
Dziękujemy pięknie za miłe słowa!
zobacz wszystkie