Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Torebki z herbatą zalewamy 500 ml wrzącej wody i zaparzamy przez 2 minuty. Torebki wyjmujemy, herbatę słodzimy 100 g brązowego cukru i całkowicie studzimy.
Limonkę sparzamy, skórkę drobno ścieramy. Wszystkie limonki wyciskamy i odmierzamy 125 ml soku. Sok i skórkę z limonki mieszamy z herbatą, dosładzamy do smaku. Wkładamy w płytkim naczyniu (najlepiej metalowym) na 6-8 godzin do zamrażarki. Przez pierwsze 4-5 godzin mieszamy od czasu do czasu, aby rozkruszyć kryształki lodu.
Ananasa i mango obieramy ze skórki. Z ananasa usuwamy zdrewniały środek, miąższ mango oddzielamy od pestki. Miąższ kroimy w kostkę. Przed podaniem sorbet lekko rozmrażamy i lekko rozdrabniamy blenderem według uznania. Porcjujemy na kulki i podajemy z owocami.
Wskazówka: sorbet możemy również zamrozić w maszynie do lodów zgodnie z instrukcją załączoną do urządzenia.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Sałatka gyros
- Ryba z piekarnika
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Burek ze szpinakiem
- Ciasto marchewkowe
- Świąteczne pierniczki
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ciasto na pierogi
- Piernik świąteczny
- Spaghetti carbonara
- Boczek pieczony
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Łazanki
- Śledź w oleju
- Nuggetsy z kurczaka
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
2816 dni temu
bardzo dobry orzeźwiający deser dla każdego pozdrawiam.
Odpowiedz