Sorbet z zielonej herbaty i limonki
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Torebki z herbatą zalewamy 500 ml wrzącej wody i zaparzamy przez 2 minuty. Torebki wyjmujemy, herbatę słodzimy 100 g brązowego cukru i całkowicie studzimy.

Limonkę sparzamy, skórkę drobno ścieramy. Wszystkie limonki wyciskamy i odmierzamy 125 ml soku. Sok i skórkę z limonki mieszamy z herbatą, dosładzamy do smaku. Wkładamy w płytkim naczyniu (najlepiej metalowym) na 6-8 godzin do zamrażarki. Przez pierwsze 4-5 godzin mieszamy od czasu do czasu, aby rozkruszyć kryształki lodu.

Ananasa i mango obieramy ze skórki. Z ananasa usuwamy zdrewniały środek, miąższ mango oddzielamy od pestki. Miąższ kroimy w kostkę. Przed podaniem sorbet lekko rozmrażamy i lekko rozdrabniamy blenderem według uznania. Porcjujemy na kulki i podajemy z owocami.

Wskazówka: sorbet możemy również zamrozić w maszynie do lodów zgodnie z instrukcją załączoną do urządzenia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    67 dni temu
    bardzo dobry orzeźwiający deser dla każdego pozdrawiam.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram