Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- malakser
- moździerz
- plastikowy pojemnik
- patelnię
Krok 1: Przygotowujemy lody
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą pianę. Figi oczyszczamy,
pozbawiamy skórki i miksujemy w malakserze wraz z sokiem wyciśniętym z limonki. Mieszamy ze śmietanką i rozdrobnionymi w moździerzu orzechami pekan. Dolewamy marsalę i mieszamy. Masę przekładamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. Po 15 minutach mieszamy i odstawiamy do dalszego mrożenia. Mieszanie powtarzamy ok. 4-5 razy.
Krok 2: Podsmażamy figi
Pokrojone w ćwiartki figi wraz z syropem klonowym podsmażamy na suchej patelni ok. 1-2 minut.
Lody podajemy z ciepłymi figami. Możemy udekorować je waflami.
Zobacz podobne
przepisy
Lody smażone z sosem wiśniowo-imbirowym
Czy lody można smażyć? Oczywiście! Odkryj azjatycki deser z Pawłem Małeckim!
Lody jogurtowo-brzoskwiniowe na patyku
Słodki smak brzoskwiń zaklęty w idealnie kremowej konsystencji zamrożonego jogurtu ochłodzi nawet w najgorętsze dni!
Domowe lody
Przygotowywanie domowych lodów to świetna zabawa dla całej rodziny! Owoce leśne, truskawki czy mleczko kokosowe – wybierz swój ulubiony smak!
Lody wegańskie
Daria Ładocha pokaże Ci, jak przygotować lody wegańskie! Bananowe z dodatkiem masła orzechowego i jeżynowe obsypane pistacjami!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grochem
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Sernik krakowski
- Ryba po japońsku
- Przekąski sylwestrowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Śledzie po kaszubsku
- Domek z piernika
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Błyskawiczne pierniczki
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto na pierogi
- Sałatka gyros
- Zupa grzybowa z makaronem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)