Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- malakser
- moździerz
- plastikowy pojemnik
- patelnię
Krok 1: Przygotowujemy lody
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą pianę. Figi oczyszczamy,
pozbawiamy skórki i miksujemy w malakserze wraz z sokiem wyciśniętym z limonki. Mieszamy ze śmietanką i rozdrobnionymi w moździerzu orzechami pekan. Dolewamy marsalę i mieszamy. Masę przekładamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. Po 15 minutach mieszamy i odstawiamy do dalszego mrożenia. Mieszanie powtarzamy ok. 4-5 razy.
Krok 2: Podsmażamy figi
Pokrojone w ćwiartki figi wraz z syropem klonowym podsmażamy na suchej patelni ok. 1-2 minut.
Lody podajemy z ciepłymi figami. Możemy udekorować je waflami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Uszka z grzybami
- Burek ze szpinakiem
- Zupa grzybowa z makaronem
- Sernik pistacjowy
- Guacamole
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ryba po japońsku
- Mini burgery
- Pistacjowy sernik baskijski
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Świąteczne pierniczki
- Spaghetti carbonara
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Makówki śląskie
- Ryba z piekarnika
- Pieczona ryba po grecku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)