Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- malakser
- moździerz
- plastikowy pojemnik
- patelnię
Krok 1: Przygotowujemy lody
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą pianę. Figi oczyszczamy,
pozbawiamy skórki i miksujemy w malakserze wraz z sokiem wyciśniętym z limonki. Mieszamy ze śmietanką i rozdrobnionymi w moździerzu orzechami pekan. Dolewamy marsalę i mieszamy. Masę przekładamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. Po 15 minutach mieszamy i odstawiamy do dalszego mrożenia. Mieszanie powtarzamy ok. 4-5 razy.
Krok 2: Podsmażamy figi
Pokrojone w ćwiartki figi wraz z syropem klonowym podsmażamy na suchej patelni ok. 1-2 minut.
Lody podajemy z ciepłymi figami. Możemy udekorować je waflami.
Zobacz podobne
przepisy
Lody smażone z sosem wiśniowo-imbirowym
Czy lody można smażyć? Oczywiście! Odkryj azjatycki deser z Pawłem Małeckim!
Lody jogurtowo-brzoskwiniowe na patyku
Słodki smak brzoskwiń zaklęty w idealnie kremowej konsystencji zamrożonego jogurtu ochłodzi nawet w najgorętsze dni!
Domowe lody
Przygotowywanie domowych lodów to świetna zabawa dla całej rodziny! Owoce leśne, truskawki czy mleczko kokosowe – wybierz swój ulubiony smak!
Lody wegańskie
Daria Ładocha pokaże Ci, jak przygotować lody wegańskie! Bananowe z dodatkiem masła orzechowego i jeżynowe obsypane pistacjami!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kanapka viva camembert
- Parfait waniliowe z malinami (domowe lody)
- Kokosowo-limonkowa galaretka z liczi
- Makaron tagliolini z kalafiorem i goździkami
- Kurczak w kiszonej kapuście z curry
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
- Domowe lody śmietankowo-malinowe na 5 sposobów
- Lody tajskie
- Chrupiący kurczak z orzechami pekan
- Tartaletki bezglutenowe z musem figowym i gruszką
- Batony z orzechami pekan
- Sorbet z mango, bananów i limonek
- Lody o smaku słonego karmelu
- Chleb brioche z musem figowym
- Wegańskie lody czekoladowe z awokado
- Dorada faszerowana pastą pomidorową z ryżem i ogórkiem
- Orkiszowy krupnik z kurczakiem
- Fudge z kolorowymi drażetkami
- Warzywna terrina
- Kanapka z suszonymi owocami
- Zielona zupa z bekonem
- Pieczony sandacz z cebulą i kaparami
- Makaron z serem burrata
- Ciasto z profiterolkami
- Brzoskwinie grillowane w miodowym masełku
- Wegańskie faworki
- Grochówka rybna
- Sałatka colesław z czerwonej kapusty
- Tagliatelle z kurczakiem
- Lizaki w kształcie reniferków
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)