Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sito o drobnych oczkach
- praskę do czosnku
Krok 1: PRZESMAŻAMY WARZYWA
W garnku, na rozgrzanej oliwie, przesmażamy przez ok. 5 minut ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewkę pokrojoną w talarki i łodygi selera pokrojone na mniejsze kawałki.
Krok 2: DODAJEMY SOCZEWICĘ I WODĘ
Soczewicę opłukujemy na sicie i odsączamy chwilę z nadmiaru wody. Dodajemy do przesmażonych warzyw.
Całość zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu ok. 20-25 minut, aż soczewica zmięknie.
Krok 3: PRZESMAŻAMY CHORIZO
Chorizo pokrojone w talarki przesmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie. Gdy mocno się zarumieni, dodajemy do zupy.
Krok 4: PRZESMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK
Na tej samej patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy wędzoną papryką. Smażymy, mieszając, aż smaki się połączą. Cebulę i czosnek dodajemy do gotującej się zupy.
Krok 5: DOPRAWIAMY I PODAJEMY ZUPĘ
Zupę doprawiamy solą, pieprzem i octem winnym. Pod koniec gotowania dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.
Podajemy w głębokich talerzach. Z wierzchu dekorujemy listkami pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Gazpacho z pomidorów malinowych
Sycące, zimne i aromatyczne – właśnie takie gazpacho przygotujecie według przepisu Karola. Jedyne, czego nie ostudzi, to apetyt na więcej!
Zupa z topinamburu z sałatką
Sycąca zupa krem z topinamburu z podgrzybkami – doskonała opcja na każdą porę roku! Wypróbuj przepis Karola Okrasy!
Zupa meksykańska z indykiem
Idealna dla miłośników chudego mięsa i kuchni świata! Spróbuj zupy w stylu meksykańskim z indykiem, fasolą i kolendrą – prostej, sycącej i z charakterem!
Fabada
Bardzo sycąca zupa z fasolą i chorizo to klasyczne danie w stylu iberyjskim, które świetnie sprawdzi się w roli szybkiego obiadu dla całej rodziny!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zupa czosnkowa
- Zapiekanka z kurczakiem i chorizo
- Arabska zupa z soczewicy ze szpinakiem
- Złoty napar z imbiru
- Zupa harira
- Zupa buraczkowa
- Zupa z topinamburu z sałatką
- Szybka zupa z ciecierzycy
- Fabada
- Zupa fasolowa
- Andaluzyjska kanapka serranito
- Jesienna owsianka
- Croquetas z purée ziemniaczanym i chorizo
- Sałatka śniadaniowa z chorizo
- Dal z czerwonej soczewicy
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Zupa jagodowa z pianką z białek
- Smoothie z żurawinami
- Kuleczki z koziego sera
- Trufelki migdałowe
- Zapiekanki z grillowanym kurczakiem
- Hummus bowl
- Palmiery z ciasta francuskiego ze szpinakiem
- Grzybowe carpaccio ze śliwkami i boczkiem
- Sałatka z bakłażana z dressingiem z jogurtu koziego
- Sałatka z topinamburem
- 3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
- Ziemniaki z 2 sosami
- Sałatka z bakłażana z twarożkiem podwędzanym sianem
- Pieczona ciecierzyca na słodko
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
694 dni temu
Bardzo pyszna zupa. Łatwa w przygotowaniu. Świetny przepis.
odpowiedz
840 dni temu
po co smazyc wszystko osobno jelsi mozna zrobic w jednym garnku ....chorizo, cebula i czosnek, warzywa. Wystarczy zachowac odpowiednia kolejnosc
odpowiedz
1137 dni temu
lol2
odpowiedz
1440 dni temu
lol
odpowiedz