zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • sito o drobnych oczkach
  • praskę do czosnku

Krok 1: PRZESMAŻAMY WARZYWA

W garnku, na rozgrzanej oliwie, przesmażamy przez ok. 5 minut ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewkę pokrojoną w talarki i łodygi selera pokrojone na mniejsze kawałki.

Krok 2: DODAJEMY SOCZEWICĘ I WODĘ

Soczewicę opłukujemy na sicie i odsączamy chwilę z nadmiaru wody. Dodajemy do przesmażonych warzyw.

Całość zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu ok. 20-25 minut, aż soczewica zmięknie.

Krok 3: PRZESMAŻAMY CHORIZO

Chorizo pokrojone w talarki przesmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie. Gdy mocno się zarumieni, dodajemy do zupy.

Krok 4: PRZESMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK

Na tej samej patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy wędzoną papryką. Smażymy, mieszając, aż smaki się połączą. Cebulę i czosnek dodajemy do gotującej się zupy.

Krok 5: DOPRAWIAMY I PODAJEMY ZUPĘ

Zupę doprawiamy solą, pieprzem i octem winnym. Pod koniec gotowania dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.

Podajemy w głębokich talerzach. Z wierzchu dekorujemy listkami pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram