zobacz film Zupa meksykańska z indykiem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: SMAŻYMY MIĘSO

Mięso mielone smażymy w garnku na rozgrzanym oleju. Gdy dobrze się przesmaży, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i drobno posiekany czosnek.

Doprawiamy pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili. Mieszamy i przesmażamy.

Krok 2: DODAJEMY POMIDORY I BULION

Do mięsa z warzywami dodajemy pomidory pelati. Całość dokładnie mieszamy. Zagotowujemy, a następnie zalewamy bulionem. Ponownie zagotowujemy i gotujemy ok. 10 minut, by smaki się połączyły.

Krok 3: DODAJEMY POZOSTAŁE WARZYWA

Do gotującej się zupy dodajemy sparzoną kukurydzę, papryki pokrojone w kostkę i czerwoną fasolę. Zagotowujemy.

Krok 4: DOPRAWIAMY I PODAJEMY ZUPĘ

Zupę doprawiamy pieprzem i sokiem z limonki. Dodajemy drobno posiekaną kolendrę. Mieszamy i gotujemy ok. 3-4 minut.

Podajemy z cząstkami limonki i listkami świeżej kolendry.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • jane jane
    309 dni temu
    W przepisie brakuje soli, a zupa wyszła taka se, ale jak się ją po doprawia to jest OK.

    odpowiedz

  • men men
    1088 dni temu
    można dodać trochę ryżu? przesadziłem z ostrością

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1088 dni temu
    Oczywiście, możesz dodać ryż :)
  • Gość Gość
    1349 dni temu
    a skąd się bierze bulion ?!?!??! dopiero zaczynam uczyć się gotować i niestety już ten pierwszy przepis, który mnie zainteresował jest w wielu miejscach nie jasny. nie wiadomo jak długo niektóre etapy robić.

    odpowiedz

  • Gość87 Gość87
    1272 dni temu
    Skoro potrafisz wpisac adres tej strony, tak samo latwo mozna wpisac w wyszukiwarke haslo : bulion,linformacja dostepna od reki, chyba ze wolisz robic z siebie polglowka w sieci
  • Gość Gość
    1176 dni temu
    najprościej można w 500 ml wody rozpuścić dwie kostki rosołowe i wtedy powstaje bulion. lepszą opcją będzie zrobić np. dzień wcześniej rosół i zamiast buliony wlać jego resztki - będzie smaczniejsza :)
  • kuchareczka kuchareczka
    1364 dni temu
    bardzo smaczna zupa z tego przepisu.

    odpowiedz

  • Leniwy jak Lidl Leniwy jak Lidl
    1778 dni temu
    to nieźle lidl odpowiada na komentarze...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1848 dni temu
    Czy może być kukurydza konserwowa z puszki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1846 dni temu
    Można użyć konserwowej :)
  • Gość Gość
    1826 dni temu
    Ja nie wiem czy może, ale użyłem i smakowało w dechę :D

zobacz wszystkie


Zupa meksykańska – prosta i sycąca   

Czy kochasz wyraziste smaki i aromaty kuchni meksykańskiej? A może po prostu uwielbiasz nieoczywiste zupy lub pyszne dania z chudym mięsem? W każdym przypadku nasza zupa meksykańska może okazać się wystrzałowym pomysłem na najbliższy obiad z przyjaciółmi lub rodziną. Meksykańska zupa według przepisu Karola Okrasy to danie nie tylko obfitujące w charakterystyczne dla tej części świata smaki i bardzo sycące, ale też bardzo łatwe do przyrządzenia. Po przepis na zupę meksykańską z mielonym mięsem możesz zatem sięgnąć także wtedy, gdy w dziedzinie kuchennych eksperymentów kulinarnych czujesz się raczej amatorką lub amatorem. Ale też wtedy, gdy poszukujesz dania nie tylko łatwego, lecz również szybkiego do przyrządzenia – nasza prawdziwa zupa meksykańska powstanie, zgodnie z planem, w 40 minut! Zachowując proporcje składników z przepisu Karola, przygotujesz zupę meksykańską z mięsem mielonym dla 4 osób.

Zanim przyjrzymy się poszczególnym elementom przepisu na zupę meksykańską, warto powiedzieć co nieco o znaczeniu tejże potrawy w kulturze kulinarnej Meksyku. Możemy pokusić się o stwierdzenie, że meksykańska zupa stanowi nieodłączny element kulinarnego krajobrazu kraju. Różnego rodzaju zupy towarzyszą Meksykanom zarówno podczas codziennych obiadów i kolacji, jak i świąt czy rodzinnych uroczystości. Możemy wymienić kilka popularnych typów zupy meksykańskiej. Oto one:

  • Sopa de tortilla – zupa z pomidorami, tortillą, awokado, serem i dodatkiem śmietany.
  • Menudo – ostra zupa z wieprzowiną, papryką i cebulą, zazwyczaj serwowana z tortillą.
  • Frijoles charros – zupa dla miłośników mięsa. Czerwonej fasoli, pomidorom i papryce towarzyszą w niej boczek i kiełbasa.
  • Caldo de camarón – coś dla miłośników owoców morza. To wyjątkowa zupa z krewetkami, ryżem i oczywiście – starannie dobranymi warzywami i przyprawami.

Oczywiście to tylko kilka typów pysznych zup meksykańskich. Inne popularne wersje to zupy z ziemniakami, z soczewicą i chorizo, wieprzowiną i granatem, czy w końcu zupy meksykańskie z mięsem drobiowym. I to właśnie do tej ostatniej grupy zalicza się propozycja Kuchnia Lidla. Omówimy krok po kroku, jak powstaje prawdziwa zupa meksykańska Karola Okrasy!

Zupa meksykańska – przepis Karola Okrasy  

Kierując się przepisem na zupę meksykańską według pomysłu Karola Okrasy, w pierwszej kolejności musisz zająć się mielonym mięsem indyczym, które w dużej mierze odpowiada za niepodrabialny charakter potrawy. Pół kilograma mielonego mięsa z indyka podsmaż zatem w garnku na oleju. W naszym przepisie na zupę meksykańską znajduje się sugestia, aby do tego celu wykorzystać olej słonecznikowy. Możesz zastąpić go także innym tłuszczem – przede wszystkim oliwą z oliwek czy olejem rzepakowym. Kiedy indyk zacznie nabierać apetycznych kolorów, dodaj do niego dwa uniwersalne i nieodzowne w tym przypadku warzywa – cebulę oraz czosnek. Nie zapominaj też o wymienionych przyprawach oraz papryczce chili! Pamiętaj, żeby mięsa nie doprawiać niczym na samym początku, a dopiero po podsmażeniu.

Co dalej z naszym prostym przepisem na zupę meksykańską? Pora na połączenie mięsa (z dodatkami) z obranymi ze skórki pomidorami z puszki i dokładne wymieszanie całości. Wszystko zagotuj i połącz z bulionem warzywnym. Zgodnie z przepisem na zupę meksykańską z mięsem mielonym musisz całość gotować w garnku przez jakieś 10 minut – po tym czasie zupa meksykańska z naszego przepisu nabierze swojej pysznej złożoności aromatyczno-smakowej.

Czy to już koniec? Ależ skąd! Musisz dodać pozostałe wymienione w przepisie na zupę meksykańską warzywa, czyli kukurydzę, paprykę oraz czerwoną fasolę. Wszystko jeszcze raz należy zagotować w garnku. Zgodnie z przepisem na zupę meksykańską potrawę trzeba dobrze doprawić – szczególnie istotne znaczenie dla jej smaku ma kolendra, która ląduje zarówno w garnku (w którym musi gotować się przez dalsze 3-4 minuty), jak i na talerzu. Pamiętaj, że meksykańska zupa według pomysłu Okrasy najlepiej prezentuje się na półmisku z dodatkiem cząstek limonki!

Jak zrobić prawdziwą zupę meksykańską?            

Wiesz już, jak zrobić zupę meksykańską według pomysłu naszego mistrza kuchni. Sam Karol Okrasa zaznacza, że jego zupa jest raczej daniem inspirowanym meksykańską kuchnią niż wiernym przytoczeniem jednego z jej przepisów. Niemniej – mamy wszelkie prawo nazywać ją prawdziwą zupą meksykańską w interpretacji Karola Okrasy!

Masz apetyt na kolejne przepisy? Jeśli zachodzisz w głowę, jak zrobić zupę meksykańską według innego sprawdzonego pomysłu, możesz wziąć na tapet przepis Kingi Paruzel na zupę taco. To, jak stwierdza sama autorka, miseczka pełna rozgrzewających smaków w stylu meksykańskim. Czyli danie idealne zarówno na ciepłe letnie, jak i te nieco chłodniejsze dni. Tę ciekawą opcję kulinarną przygotujesz na bazie mielonego mięsa wołowego, czerwonej fasoli z puszki, kukurydzy i serka śmietankowego. To oczywiście zaledwie kilka z wielu pysznych składników tej kompozycji kulinarnej! A jeśli już jesteśmy przy kuchennych inspiracjach Kingi Paruzel, może zainteresować Cię tacos z jackfruitem w stylu carnitas. To kolejna z wyszukanych alternatyw dla meksykańskiej zupy, wręcz wymarzona dla osób rozsmakowanych w kuchni wegańskiej.

Pójdźmy dalej. Skoro nie masz już żadnych wątpliwości co do tego, jak ugotować zupę meksykańską, możesz też wypróbować inne zgromadzone w naszej skarbnicy wiedzy przepisy na dania rodem z Meksyku (lub te Meksykiem inspirowane). Pierwsze z nich to szybkie burrito według Karola Okrasy. To nic innego jak pyszna pszenna tortilla z mięsnym farszem, pomidorami oraz czerwoną fasolą, której smak intensyfikuje wyśmienity sos pomidorowy z dodatkiem limonki i mieszanki aromatycznych przypraw. To łatwe do przyrządzenia danie, który przygotujesz dla swoich bliskich już w 40 minut. Godną propozycję na potrawę dla tego, kto dowiedział się już, jak zrobić zupę meksykańską, stanowi też tortilla z chorizo i serem manchego. To wybór wymarzony dla tych, którzy preferują pikantne, bardzo wyraziste w smaku dania. Potrawę tę przygotujesz jeszcze szybciej niż poprzednią wymienioną, bo już w 20 minut!

Jeśli poszukujesz inspiracji z pogranicza Meksyku i Teksasu, a do tego bliska Ci jest kuchnia bezmięsna, zerknij też na chili sin carne con tofu. W tym pożywnym daniu tofu występuje w towarzystwie fasoli, kukurydzy, papryczki chilli, awokado i nachos. Jeszcze inny świetny pomysł na zgłębianie meksykańskiej kultury kulinarnej to tacos w stylu meksykańskim z wołowiną i salsą. To chrupiące małe tortille serwowane z mieloną wołowiną, papryką, cebulą, czosnkiem oraz charakterystyczną odświeżającą salsą pico de gallo. Propozycja ta stwarza mnóstwo ciekawych opcji serwowania, które musisz wypróbować! A może szukasz czegoś na śniadanie? Jeśli tak, zerknij tylko na śniadaniowe tacos z jajecznicą. Tacos, jajecznica, salsa i ser to przepis na udany poranek!

Przekonaj się, jak zrobić zupę meksykańską, którą pokochają wszyscy Twoi znajomi i wypróbuj inne potrawy inspirowane Meksykiem polecane w Kuchni Lidla!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!