Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko
- praskę do czosnku
- tłuczek do ziemniaków
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- papier do pieczenia
- blachę
Sposób przygotowania:
Krok 1: Gotujemy owoc chlebowca
Odcedzamy na sicie kawałki owocu chlebowca, a następnie dokładnie płuczemy je pod bieżącą wodą.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę aż się zeszkli. Dodajemy jackfruit, sok z pomarańczy i sos tamari, a następnie przykrywamy patelnię i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut, aż owoc chlebowca zmięknie.
Kawałki owocu chlebowca rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Do jackfruita w sosie dodajemy przeciśnięty pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
WSKAZÓWKA! Jeśli sos wydaje się zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody i dusić dodatkowo ok. 5 minut.
Krok 2: Pieczemy owoc chlebowca w sosie
Gotową masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy po jej powierzchni. Całość pieczemy ok. 15 minut, aż owoc chlebowca zacznie się przypiekać i niektóre kawałki będą chrupiące.
Krok 3: Podajemy tacos
Awokado kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z limonki. Cebulę i papryczkę chili kroimy w plastry, a kolendrę siekamy.
Jeszcze ciepły jackfruit w stylu carnitas nakładamy do taco. Dodajemy kawałki awokado, cebulę, chili oraz kolendrę.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pistacjowy sernik baskijski
- Makowiec japoński
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sałatka gyros
- Domek z piernika
- Boczek pieczony
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Świąteczne pierniczki
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Śledzie po kaszubsku
- Pieczona ryba po grecku
- Jajka na miękko
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Klasyczna sałatka grecka
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Uszka z grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
1063 dni temu
Dziś zrobiłem TACOS Z JACKFRUITEM W STYLU CARNITAS. Wyszedł dobry. Polecam i pozdrawiam.
Odpowiedz