Tacos z jackfruitem w stylu carnitas

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • sitko
  • praskę do czosnku
  • tłuczek do ziemniaków
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
  • papier do pieczenia
  • blachę

Sposób przygotowania:

Krok 1: Gotujemy owoc chlebowca

Odcedzamy na sicie kawałki owocu chlebowca, a następnie dokładnie płuczemy je pod bieżącą wodą.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę aż się zeszkli. Dodajemy jackfruit, sok z pomarańczy i sos tamari, a następnie przykrywamy patelnię i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut, aż owoc chlebowca zmięknie.

Kawałki owocu chlebowca rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Do jackfruita w sosie dodajemy przeciśnięty pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.

WSKAZÓWKA! Jeśli sos wydaje się zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody i dusić dodatkowo ok. 5 minut.

Krok 2: Pieczemy owoc chlebowca w sosie

Gotową masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy po jej powierzchni. Całość pieczemy ok. 15 minut, aż owoc chlebowca zacznie się przypiekać i niektóre kawałki będą chrupiące.

Krok 3: Podajemy tacos

Awokado kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z limonki. Cebulę i papryczkę chili kroimy w plastry, a kolendrę siekamy.

Jeszcze ciepły jackfruit w stylu carnitas nakładamy do taco. Dodajemy kawałki awokado, cebulę, chili oraz kolendrę.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!