
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko
- praskę do czosnku
- tłuczek do ziemniaków
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- papier do pieczenia
- blachę
Sposób przygotowania:
Krok 1: Gotujemy owoc chlebowca
Odcedzamy na sicie kawałki owocu chlebowca, a następnie dokładnie płuczemy je pod bieżącą wodą.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę aż się zeszkli. Dodajemy jackfruit, sok z pomarańczy i sos tamari, a następnie przykrywamy patelnię i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut, aż owoc chlebowca zmięknie.
Kawałki owocu chlebowca rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Do jackfruita w sosie dodajemy przeciśnięty pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
WSKAZÓWKA! Jeśli sos wydaje się zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody i dusić dodatkowo ok. 5 minut.
Krok 2: Pieczemy owoc chlebowca w sosie
Gotową masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy po jej powierzchni. Całość pieczemy ok. 15 minut, aż owoc chlebowca zacznie się przypiekać i niektóre kawałki będą chrupiące.
Krok 3: Podajemy tacos
Awokado kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z limonki. Cebulę i papryczkę chili kroimy w plastry, a kolendrę siekamy.
Jeszcze ciepły jackfruit w stylu carnitas nakładamy do taco. Dodajemy kawałki awokado, cebulę, chili oraz kolendrę.
Zobacz podobne
przepisy
Bezglutenowa tortilla
Poznaj łatwy i szybki sposób Darii na bezglutenową tortillę z mąki ryżowej!

Wegańskie tacos z szarpanymi boczniakami i surówką
Szarpane boczniaki to fantastyczna, roślinna alternatywa dla tradycyjnego pulled pork. Wypróbuj przepis Kingi na tacos ze świetną surówką z kapusty kiszonej

Wegańskie burrito z fasolą
Zawsze wychodzi smaczne i daje tyle możliwości! Wegańskie burrito to sycący i prosty w przygotowaniu klasyk kuchni meksykańskiej, idealny na lunch, szybki obiad lub kolację.

Quesadilla ze szpinakiem i serem halloumi oraz pikantnym sosem
Co wyróżnia to danie? Prostota oraz to, że smakuje każdemu! Idealnie sprawdzi się na imprezie lub jako danie typu lunch box.

Zobacz przepisy
na święta
- Żurek orientalny z białą kiełbasą
- Zielona pasta jajeczna
- Sernik krakowski
- Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
- Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
- Mazurek czekoladowy
- Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
- Obwarzanki – przepis
- Tradycyjna pascha wielkanocna
- Cake pops: ciastka na patyku
- Drożdżowe zajączki
- Klasyczny sernik
- Kasza bulgur z awokado, pomidorkami cherry i jajkiem
- Wiosenne jajka przepiórcze
- Wielkanocna brioszka
- Mazurek orzech laskowy (Gianduia)
- Ciastka jak jajka sadzone
- Faszerowane jajka jak kurczaczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
801 dni temu
Dziś zrobiłem TACOS Z JACKFRUITEM W STYLU CARNITAS. Wyszedł dobry. Polecam i pozdrawiam.
odpowiedz