Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko
- praskę do czosnku
- tłuczek do ziemniaków
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- papier do pieczenia
- blachę
Sposób przygotowania:
Krok 1: Gotujemy owoc chlebowca
Odcedzamy na sicie kawałki owocu chlebowca, a następnie dokładnie płuczemy je pod bieżącą wodą.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę aż się zeszkli. Dodajemy jackfruit, sok z pomarańczy i sos tamari, a następnie przykrywamy patelnię i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut, aż owoc chlebowca zmięknie.
Kawałki owocu chlebowca rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Do jackfruita w sosie dodajemy przeciśnięty pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
WSKAZÓWKA! Jeśli sos wydaje się zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody i dusić dodatkowo ok. 5 minut.
Krok 2: Pieczemy owoc chlebowca w sosie
Gotową masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy po jej powierzchni. Całość pieczemy ok. 15 minut, aż owoc chlebowca zacznie się przypiekać i niektóre kawałki będą chrupiące.
Krok 3: Podajemy tacos
Awokado kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z limonki. Cebulę i papryczkę chili kroimy w plastry, a kolendrę siekamy.
Jeszcze ciepły jackfruit w stylu carnitas nakładamy do taco. Dodajemy kawałki awokado, cebulę, chili oraz kolendrę.
Zobacz podobne
przepisy
Bezglutenowa tortilla
Poznaj łatwy i szybki sposób Darii na bezglutenową tortillę z mąki ryżowej!
Wegańskie tacos z szarpanymi boczniakami i surówką
Szarpane boczniaki to fantastyczna, roślinna alternatywa dla tradycyjnego pulled pork. Wypróbuj przepis Kingi na tacos ze świetną surówką z kapusty kiszonej
Wegańskie burrito z fasolą
Zawsze wychodzi smaczne i daje tyle możliwości! Wegańskie burrito to sycący i prosty w przygotowaniu klasyk kuchni meksykańskiej, idealny na lunch, szybki obiad lub kolację.
Quesadilla ze szpinakiem i serem halloumi oraz pikantnym sosem
Co wyróżnia to danie? Prostota oraz to, że smakuje każdemu! Idealnie sprawdzi się na imprezie lub jako danie typu lunch box.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grillowana kukurydza
- Razowa pizza kresowa z pieczonymi warzywami i ziołowym pesto
- Tacos z tuńczykiem
- Wegańska sałatka wielowarzywna
- Jabłkowe tacos
- Domowe tacos z krewetkami, mango i chili
- Domowe ogórki małosolne
- Wegańskie tacos z szarpanymi boczniakami i surówką
- Zielone krokiety z farszem ruskim
- Wegańska fajita z pieczarek portobello i papryki
- Pulled pork z jackfruita
- Sałatka cezar z sosem majonezowym
- Śniadaniowe tacos z jajecznicą
- Tacos w stylu meksykańskim z wołowiną i salsą
- Jackfruit w sosie teriyaki
- Rogaliki z ciasta francuskiego
- Brownie z chałwą
- Wykwintne roladki rybne
- Ciasto na pizzę z suchych drożdży
- Muffinki ze śliwkami
- Brioszki col tuppo w stylu sycylijskim
- Suflet Salzburger Nockerl z konfiturą żurawinową
- Smażone liczi w cieście z pieprznym majonezem
- Złoty sernik z kiwi
- Jajko w chlebie – pomysł na śniadanie
- Roladki z kurczaka ze szpinakiem
- Tosty francuskie z lodami i sałatką owocową
- Tacos z jackfruitem w stylu carnitas
- Pilaw z kaszy bulgur z dorszem
- Pesto z papryki
Komentarze (1)
507 dni temu
Dziś zrobiłem TACOS Z JACKFRUITEM W STYLU CARNITAS. Wyszedł dobry. Polecam i pozdrawiam.
odpowiedz