Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- szklankę do zawijania wrapów
 - wycinak o średnicy 15 cm (opcjonalnie)
 - tarkę o grubych oczkach
 
Krok 1: WYCINAMY I FORMUJEMY TACOS
Z tortilli wycinamy krążki o średnicy ok. 15 cm. Krążki podpiekamy na patelni i, jeszcze ciepłe, kolejno wkładamy do szklanki, by nadać im kształt łódeczek.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SURÓWKĘ
Kapustę drobno siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach, jabłko pokrojone w kostkę i drobno posiekaną pietruszkę. Całość skrapiamy oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Krok 3: SZARPIEMY BOCZNIAKI
Boczniaki szarpiemy na mniejsze kawałki wzdłuż blaszek za pomocą widelca.
Krok 4: GOTUJEMY SZARPANE BOCZNIAKI W SOSIE
Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy w rondelku na rozgrzanej oliwie. Po 2 minutach dodajemy poszarpane boczniaki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy kolejne 2-3 minuty.
Dodajemy wszystkie pozostałe składniki potrzebne do przygotowania szarpanych boczniaków. Całość dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu ok. 15-20 minut, aż sos się zredukuje i zgęstnieje.
Krok 5: PODAJEMY DANIE
W tacos umieszczamy roszponkę, szarpane boczniaki w sosie, porcję surówki z kapusty. Całość dekorujemy kleksem wegańskiej śmietany lub jogurtu i oprószamy posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Nuggetsy z kurczaka
 - Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
 - Pulpety w sosie pomidorowym
 - Boczek pieczony
 - Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
 - Spaghetti carbonara
 - Domek z piernika
 - Łazanki
 - Ryba po japońsku
 - Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
 - Sernik pistacjowy
 - Ciasto marchewkowe
 - Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
 - Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
 - Przekąski sylwestrowe
 - Uszka z grzybami
 - Zupa grzybowa z makaronem
 - Śledzie po kaszubsku
 - Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
 - Makówki śląskie
 
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
 
				
				
				
				
				
				
				
				
    
Komentarze (6)
693 dni temu
Dobre. Polecam
Odpowiedz
1151 dni temu
Dzień dobry, boczniaki to nie roślinna alternatywa, bo nie są roślinami. Pozdrawiam :)
Odpowiedz
1151 dni temu
Zgadza się, z biologicznego punktu widzenia grzyby są odrębnym królestwem, natomiast kulinarnie zaliczane są do warzyw. Są elementem kuchni roślinnej, dlatego w naszym opisie znalazło się takie sformułowanie :)
833 dni temu
To prawda
1478 dni temu
Dzień dobry, bardzo interesujący przepis na pewno wypróbuję. Pozdrawiam Tata kucharza
Odpowiedz
1478 dni temu
O prawdziwa gradka, zgadzam się z Tatą :3 Tez spróbuję Pozdrawiam Syn kucharza