Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- szklankę do zawijania wrapów
- wycinak o średnicy 15 cm (opcjonalnie)
- tarkę o grubych oczkach
Krok 1: WYCINAMY I FORMUJEMY TACOS
Z tortilli wycinamy krążki o średnicy ok. 15 cm. Krążki podpiekamy na patelni i, jeszcze ciepłe, kolejno wkładamy do szklanki, by nadać im kształt łódeczek.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SURÓWKĘ
Kapustę drobno siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach, jabłko pokrojone w kostkę i drobno posiekaną pietruszkę. Całość skrapiamy oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Krok 3: SZARPIEMY BOCZNIAKI
Boczniaki szarpiemy na mniejsze kawałki wzdłuż blaszek za pomocą widelca.
Krok 4: GOTUJEMY SZARPANE BOCZNIAKI W SOSIE
Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy w rondelku na rozgrzanej oliwie. Po 2 minutach dodajemy poszarpane boczniaki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy kolejne 2-3 minuty.
Dodajemy wszystkie pozostałe składniki potrzebne do przygotowania szarpanych boczniaków. Całość dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu ok. 15-20 minut, aż sos się zredukuje i zgęstnieje.
Krok 5: PODAJEMY DANIE
W tacos umieszczamy roszponkę, szarpane boczniaki w sosie, porcję surówki z kapusty. Całość dekorujemy kleksem wegańskiej śmietany lub jogurtu i oprószamy posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Steki z tofu
Tofu, które smakuje jak żeberka w sosie BBQ? Ciekawe, intrygujące, proste i przede wszystkim pyszne. Wypróbuj ten przepis na najbliższym grillu!
Steki z kapusty
Steki z kapusty to hit wegańskiego grilla, ale również idealny pomysł na letni obiad czy zimową kolację. Fantastyczny smak i bardzo proste przygotowanie sprawią, że ten przepis Kingi zagości u Was na stałe!
Wegańskie kofty z grilla
Pyszne wegańskie kofty w stylu greckim, czyli specjalnie formowane kotleciki grillowane na szpikulcu. Idealne jako obiad lub dodatek do sałatek.
Wegańska kiełbasa z grilla
W sezonie grillowym warto wrzucić na ruszt także coś wegańskiego! Sprawdź, jak samodzielnie przygotować kiełbaski, które będą smakować każdemu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto na pierogi
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ryba po japońsku
- Wigilijny makowiec
- Kapusta z grochem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kompot z suszu z cytryną
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pieczona ryba po grecku
- Sernik piernikowy
- Uszka z grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
369 dni temu
Dobre. Polecam
odpowiedz
827 dni temu
Dzień dobry, boczniaki to nie roślinna alternatywa, bo nie są roślinami. Pozdrawiam :)
odpowiedz
827 dni temu
Zgadza się, z biologicznego punktu widzenia grzyby są odrębnym królestwem, natomiast kulinarnie zaliczane są do warzyw. Są elementem kuchni roślinnej, dlatego w naszym opisie znalazło się takie sformułowanie :)
509 dni temu
To prawda
1153 dni temu
Dzień dobry, bardzo interesujący przepis na pewno wypróbuję. Pozdrawiam Tata kucharza
odpowiedz
1153 dni temu
O prawdziwa gradka, zgadzam się z Tatą :3 Tez spróbuję Pozdrawiam Syn kucharza