
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- szklankę do zawijania wrapów
- wycinak o średnicy 15 cm (opcjonalnie)
- tarkę o grubych oczkach
Krok 1: WYCINAMY I FORMUJEMY TACOS
Z tortilli wycinamy krążki o średnicy ok. 15 cm. Krążki podpiekamy na patelni i, jeszcze ciepłe, kolejno wkładamy do szklanki, by nadać im kształt łódeczek.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SURÓWKĘ
Kapustę drobno siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach, jabłko pokrojone w kostkę i drobno posiekaną pietruszkę. Całość skrapiamy oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Krok 3: SZARPIEMY BOCZNIAKI
Boczniaki szarpiemy na mniejsze kawałki wzdłuż blaszek za pomocą widelca.
Krok 4: GOTUJEMY SZARPANE BOCZNIAKI W SOSIE
Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy w rondelku na rozgrzanej oliwie. Po 2 minutach dodajemy poszarpane boczniaki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy kolejne 2-3 minuty.
Dodajemy wszystkie pozostałe składniki potrzebne do przygotowania szarpanych boczniaków. Całość dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu ok. 15-20 minut, aż sos się zredukuje i zgęstnieje.
Krok 5: PODAJEMY DANIE
W tacos umieszczamy roszponkę, szarpane boczniaki w sosie, porcję surówki z kapusty. Całość dekorujemy kleksem wegańskiej śmietany lub jogurtu i oprószamy posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Steki z tofu
Tofu, które smakuje jak żeberka w sosie BBQ? Ciekawe, intrygujące, proste i przede wszystkim pyszne. Wypróbuj ten przepis na najbliższym grillu!

Steki z kapusty
Steki z kapusty to hit wegańskiego grilla, ale również idealny pomysł na letni obiad czy zimową kolację. Fantastyczny smak i bardzo proste przygotowanie sprawią, że ten przepis Kingi zagości u Was na stałe!

Wegańskie kofty z grilla
Pyszne wegańskie kofty w stylu greckim, czyli specjalnie formowane kotleciki grillowane na szpikulcu. Idealne jako obiad lub dodatek do sałatek.

Wegańska kiełbasa z grilla
W sezonie grillowym warto wrzucić na ruszt także coś wegańskiego! Sprawdź, jak samodzielnie przygotować kiełbaski, które będą smakować każdemu!

Komentarze (5)
451 dni temu
Dzień dobry, boczniaki to nie roślinna alternatywa, bo nie są roślinami. Pozdrawiam :)
odpowiedz
451 dni temu
Zgadza się, z biologicznego punktu widzenia grzyby są odrębnym królestwem, natomiast kulinarnie zaliczane są do warzyw. Są elementem kuchni roślinnej, dlatego w naszym opisie znalazło się takie sformułowanie :)
133 dni temu
To prawda
778 dni temu
Dzień dobry, bardzo interesujący przepis na pewno wypróbuję. Pozdrawiam Tata kucharza
odpowiedz
778 dni temu
O prawdziwa gradka, zgadzam się z Tatą :3 Tez spróbuję Pozdrawiam Syn kucharza
zobacz wszystkie