Wegańskie tacos z szarpanymi boczniakami i surówką

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • szklankę do zawijania wrapów
  • wycinak o średnicy 15 cm (opcjonalnie)
  • tarkę o grubych oczkach

Krok 1: WYCINAMY I FORMUJEMY TACOS

Z tortilli wycinamy krążki o średnicy ok. 15 cm. Krążki podpiekamy na patelni i, jeszcze ciepłe, kolejno wkładamy do szklanki, by nadać im kształt łódeczek.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SURÓWKĘ

Kapustę drobno siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach, jabłko pokrojone w kostkę i drobno posiekaną pietruszkę. Całość skrapiamy oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

Krok 3: SZARPIEMY BOCZNIAKI

Boczniaki szarpiemy na mniejsze kawałki wzdłuż blaszek za pomocą widelca.

Krok 4: GOTUJEMY SZARPANE BOCZNIAKI W SOSIE

Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy w rondelku na rozgrzanej oliwie. Po 2 minutach dodajemy poszarpane boczniaki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy kolejne 2-3 minuty.

Dodajemy wszystkie pozostałe składniki potrzebne do przygotowania szarpanych boczniaków. Całość dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu ok. 15-20 minut, aż sos się zredukuje i zgęstnieje.

Krok 5: PODAJEMY DANIE

W tacos umieszczamy roszponkę, szarpane boczniaki w sosie, porcję surówki z kapusty. Całość dekorujemy kleksem wegańskiej śmietany lub jogurtu i oprószamy posiekanym szczypiorkiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Mephisto76 Mephisto76
    369 dni temu
    Dobre. Polecam

    odpowiedz

  • Grzyb Grzyb
    827 dni temu
    Dzień dobry, boczniaki to nie roślinna alternatywa, bo nie są roślinami. Pozdrawiam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    827 dni temu
    Zgadza się, z biologicznego punktu widzenia grzyby są odrębnym królestwem, natomiast kulinarnie zaliczane są do warzyw. Są elementem kuchni roślinnej, dlatego w naszym opisie znalazło się takie sformułowanie :)
  • Grzybowa Grzybowa
    509 dni temu
    To prawda
  • Gość Gość
    1153 dni temu
    Dzień dobry, bardzo interesujący przepis na pewno wypróbuję. Pozdrawiam Tata kucharza

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1153 dni temu
    O prawdziwa gradka, zgadzam się z Tatą :3 Tez spróbuję Pozdrawiam Syn kucharza

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!