Wegańskie burrito z fasolą

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • sitko o drobnych oczkach
  • tarkę o grubych oczkach
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: PRZESMAŻAMY RYŻ Z CEBULĄ I PRZYPRAWAMI

Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Gdy się zeszkli, dodajemy ugotowany ryż i przyprawy: curry, mielone chili i wędzoną słodką paprykę. Całość smażymy, mieszając, ok. 2-3 minut.

Krok 2: DODAJEMY WARZYWA

Fasolę odcedzamy z zalewy na sitku o drobnych oczkach, a następnie przepłukujemy wodą. Dodajemy do ryżu. Dodajemy odcedzoną z zalewy kukurydzę i papryki pokrojone w cienkie paseczki. Smażymy, mieszając, ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 3: FASZERUJEMY I ZWIJAMY BURRITO

Tortille pszenne rozkładamy kolejno na blacie. Na środek każdego placka wykładamy świeży szpinak. Boki tortilli zakładamy do środka, a następnie zwijamy całość, by zamknąć farsz wewnątrz placka.

Krok 4: ZAPIEKAMY BURRITO

Każde burrito smarujemy z wierzchu 1 łyżką koncentratu pomidorowego i oprószamy wegańskim serem startym na tarce o grubych oczkach. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż ser się rozpuści.

Krok 5: PODAJEMY BURRITO

Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, ostrożnie wyjmujemy pestkę. Miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki, kroimy w plasterki i układamy na dużym talerzu. Obok awokado wykładamy podpieczone burrito i porcję poszatkowanej kapusty pekińskiej.

Na wierzch wykładamy porcję wegańskiej śmietany lub wegańskiego dipu. Burrito oprószamy z wierzchu czarnuszką i drobno posiekaną papryczką chili. Podajemy z połówką limonki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Wuang Wuang
    281 dni temu
    Ile suchego ryżu to szklanka ugotowanego? Wypadałoby uwzględnić w pierwszym kroku gotowanie ryżu. Kto ma dostępny ryż ugotowany? Plastry wegańskiego sera żeby potem je zetrzeć na tarce o grubych oczkach? Jak!?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    281 dni temu
    Aby otrzymać 1 szklankę ugotowanego ryżu należy ugotować ok. 0,25 szklanki suchego ryżu. Plastry faktycznie ściera się gorzej niż kawałek, jednak spokojnie da się to zrobić ;)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!