
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- sitko o drobnych oczkach
- tarkę o grubych oczkach
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: PRZESMAŻAMY RYŻ Z CEBULĄ I PRZYPRAWAMI
Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Gdy się zeszkli, dodajemy ugotowany ryż i przyprawy: curry, mielone chili i wędzoną słodką paprykę. Całość smażymy, mieszając, ok. 2-3 minut.
Krok 2: DODAJEMY WARZYWA
Fasolę odcedzamy z zalewy na sitku o drobnych oczkach, a następnie przepłukujemy wodą. Dodajemy do ryżu. Dodajemy odcedzoną z zalewy kukurydzę i papryki pokrojone w cienkie paseczki. Smażymy, mieszając, ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3: FASZERUJEMY I ZWIJAMY BURRITO
Tortille pszenne rozkładamy kolejno na blacie. Na środek każdego placka wykładamy świeży szpinak. Boki tortilli zakładamy do środka, a następnie zwijamy całość, by zamknąć farsz wewnątrz placka.
Krok 4: ZAPIEKAMY BURRITO
Każde burrito smarujemy z wierzchu 1 łyżką koncentratu pomidorowego i oprószamy wegańskim serem startym na tarce o grubych oczkach. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż ser się rozpuści.
Krok 5: PODAJEMY BURRITO
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, ostrożnie wyjmujemy pestkę. Miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki, kroimy w plasterki i układamy na dużym talerzu. Obok awokado wykładamy podpieczone burrito i porcję poszatkowanej kapusty pekińskiej.
Na wierzch wykładamy porcję wegańskiej śmietany lub wegańskiego dipu. Burrito oprószamy z wierzchu czarnuszką i drobno posiekaną papryczką chili. Podajemy z połówką limonki.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Botwinka – przepis na zupę z botwiny
- Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią
- Kurczak po wietnamsku
- Kurczak w sosie pomidorowym
- Deser z tapioką
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Placki z cukinii z wędzonym boczkiem
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Corn dog
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Butter chicken
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
521 dni temu
Ile suchego ryżu to szklanka ugotowanego? Wypadałoby uwzględnić w pierwszym kroku gotowanie ryżu. Kto ma dostępny ryż ugotowany? Plastry wegańskiego sera żeby potem je zetrzeć na tarce o grubych oczkach? Jak!?
odpowiedz
520 dni temu
Aby otrzymać 1 szklankę ugotowanego ryżu należy ugotować ok. 0,25 szklanki suchego ryżu. Plastry faktycznie ściera się gorzej niż kawałek, jednak spokojnie da się to zrobić ;)