Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- sitko o drobnych oczkach
- tarkę o grubych oczkach
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: PRZESMAŻAMY RYŻ Z CEBULĄ I PRZYPRAWAMI
Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Gdy się zeszkli, dodajemy ugotowany ryż i przyprawy: curry, mielone chili i wędzoną słodką paprykę. Całość smażymy, mieszając, ok. 2-3 minut.
Krok 2: DODAJEMY WARZYWA
Fasolę odcedzamy z zalewy na sitku o drobnych oczkach, a następnie przepłukujemy wodą. Dodajemy do ryżu. Dodajemy odcedzoną z zalewy kukurydzę i papryki pokrojone w cienkie paseczki. Smażymy, mieszając, ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3: FASZERUJEMY I ZWIJAMY BURRITO
Tortille pszenne rozkładamy kolejno na blacie. Na środek każdego placka wykładamy świeży szpinak. Boki tortilli zakładamy do środka, a następnie zwijamy całość, by zamknąć farsz wewnątrz placka.
Krok 4: ZAPIEKAMY BURRITO
Każde burrito smarujemy z wierzchu 1 łyżką koncentratu pomidorowego i oprószamy wegańskim serem startym na tarce o grubych oczkach. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż ser się rozpuści.
Krok 5: PODAJEMY BURRITO
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, ostrożnie wyjmujemy pestkę. Miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki, kroimy w plasterki i układamy na dużym talerzu. Obok awokado wykładamy podpieczone burrito i porcję poszatkowanej kapusty pekińskiej.
Na wierzch wykładamy porcję wegańskiej śmietany lub wegańskiego dipu. Burrito oprószamy z wierzchu czarnuszką i drobno posiekaną papryczką chili. Podajemy z połówką limonki.
Zobacz podobne
przepisy
Roladki z tortilli
Szukasz szybkiego sposobu na sylwestrowe przekąski? Połącz i zwiń składniki, by podać roladki z tortilli według przepisu Kingi – każdy z trzech sposobów zachwyca prostotą i smakiem!
Enchilady z dynią i fasolą w sosie pomidorowym
Zagnieć, zawiń i zapiecz – oto enchilady inspirowane Meksykiem, które przygotujesz w trzech krokach. Sprawdź, jak smakuje mocno warzywny farsz oraz sos z pomidorów i czosnku.
Tortille z farszem z mięsa wegańskiego i pomidorów
Wypróbuj wegański odpowiednik szybkiego i prostego dania kuchni meksykańskiej w stylu meksykańskim! Łatwo podzielisz się nim z gośćmi lub bliskimi. Sprawdź, jak smakują tortille z wegańskim mięsem!
Wegański gyros z ciecierzycy w picie
Prawdziwa uczta? Gyros w wegańskim wydaniu! Przygotujesz go w bardzo prosty sposób i pokochasz za aromat i wyjątkową chrupkość.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makowiec drożdżowy
- Klasyczny sernik
- Schab z szynką i salsą jabłkową
- Los burritos, czyli tortilla z mięsno-warzywnym farszem
- Minipizza z kabanosami
- Pikantne kulki z morelami
- Empanada galicyjska
- Pieczona feta pasta z TikToka
- Bowl z halloumi i komosą ryżową
- Zielone szparagi z burratą
- Chleb orkiszowy
- Pieczony bakłażan z indykiem
- Makaron z zielonym pesto i dodatkami
- Sałatka z szynką szwarcwaldzką
- Sałatka z kurczakiem i chrupiącymi talarkami ziemniaczanymi
- Miniomlety pomidorowe
- Ciasto z profiterolkami
- Tarta czekoladowo-malinowa
- Kaczka po pekińsku
- Ciasto z batatów
- Makaron ze szparagami
- Tort serowy z nutą pomarańczy
- Dacquoise orzechowo-truskawkowy
- Rolada z kraju Kwitnącej Wiśni
- Orkiszowy krupnik z kurczakiem
- Smażona wieprzowina z czosnkiem, szpinakiem i ciecierzycą
- Kaczka w sosie jabłkowo-musztardowym
- Domowe lody szparagowe
- Kolorowa sałatka owocowa z dressingiem z arbuza
- Sylwestrowe przekąski
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
281 dni temu
Ile suchego ryżu to szklanka ugotowanego? Wypadałoby uwzględnić w pierwszym kroku gotowanie ryżu. Kto ma dostępny ryż ugotowany? Plastry wegańskiego sera żeby potem je zetrzeć na tarce o grubych oczkach? Jak!?
odpowiedz
281 dni temu
Aby otrzymać 1 szklankę ugotowanego ryżu należy ugotować ok. 0,25 szklanki suchego ryżu. Plastry faktycznie ściera się gorzej niż kawałek, jednak spokojnie da się to zrobić ;)