Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • naczynie żaroodporne

Krok 1: ZAGNIATAMY CIASTO I SMAŻYMY TORTILLE

Wszystkie składniki na tortille łączymy w misce, a następnie dokładnie zagniatamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto dzielimy na 8 porcji i każdą rozwałkowujemy na cienki okrągły placek. Smażymy na suchej patelni z obydwu stron, przewracając kilka razy.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Obraną i wydrążoną dynię pokrojoną w kostkę umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą. Oprószamy solą i wędzoną papryką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 30 minut.

Czosnek kroimy w plasterki, szalotki w piórka, paprykę w kostkę, a chili siekamy. Podsmażone warzywa podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni. Dodajemy upieczoną dynię, odsączoną kukurydzę i fasolę. Doprawiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY

Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekany czosnek i pomidory. Dodajemy przyprawy. Dusimy, aż pomidory się rozpadną.

Dodajemy pesto i posiekaną natkę pietruszki.

Krok 4: ZWIJAMY ENCHILADY

Na każdy z 8 przygotowanych placków tortilli wykładamy mozzarellę pokrojoną w plasterki oraz farsz. Placki zwijamy w rulony i układamy w naczyniu żaroodpornym ściśle obok siebie. Polewamy sosem pomidorowym i posypujemy wędzonym serem.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez ok. 20 minut.

Krok 5: PODAJEMY ENCHILADY

Enchilady podajemy na ciepło z listkami bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram