Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- naczynie żaroodporne
Krok 1: ZAGNIATAMY CIASTO I SMAŻYMY TORTILLE
Wszystkie składniki na tortille łączymy w misce, a następnie dokładnie zagniatamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto dzielimy na 8 porcji i każdą rozwałkowujemy na cienki okrągły placek. Smażymy na suchej patelni z obydwu stron, przewracając kilka razy.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Obraną i wydrążoną dynię pokrojoną w kostkę umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą. Oprószamy solą i wędzoną papryką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 30 minut.
Czosnek kroimy w plasterki, szalotki w piórka, paprykę w kostkę, a chili siekamy. Podsmażone warzywa podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni. Dodajemy upieczoną dynię, odsączoną kukurydzę i fasolę. Doprawiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekany czosnek i pomidory. Dodajemy przyprawy. Dusimy, aż pomidory się rozpadną.
Dodajemy pesto i posiekaną natkę pietruszki.
Krok 4: ZWIJAMY ENCHILADY
Na każdy z 8 przygotowanych placków tortilli wykładamy mozzarellę pokrojoną w plasterki oraz farsz. Placki zwijamy w rulony i układamy w naczyniu żaroodpornym ściśle obok siebie. Polewamy sosem pomidorowym i posypujemy wędzonym serem.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez ok. 20 minut.
Krok 5: PODAJEMY ENCHILADY
Enchilady podajemy na ciepło z listkami bazylii.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Łazanki
- Pieczona ryba po grecku
- Boczek pieczony
- Ciasto na pierogi
- Ciasto marchewkowe
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Śledzie po kaszubsku
- Makówki śląskie
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Krokiety z mięsem
- Nuggetsy z kurczaka
- Sernik pistacjowy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Spaghetti carbonara
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Śledź w oleju
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Burek ze szpinakiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)