Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- naczynie żaroodporne
Krok 1: ZAGNIATAMY CIASTO I SMAŻYMY TORTILLE
Wszystkie składniki na tortille łączymy w misce, a następnie dokładnie zagniatamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto dzielimy na 8 porcji i każdą rozwałkowujemy na cienki okrągły placek. Smażymy na suchej patelni z obydwu stron, przewracając kilka razy.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Obraną i wydrążoną dynię pokrojoną w kostkę umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą. Oprószamy solą i wędzoną papryką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 30 minut.
Czosnek kroimy w plasterki, szalotki w piórka, paprykę w kostkę, a chili siekamy. Podsmażone warzywa podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni. Dodajemy upieczoną dynię, odsączoną kukurydzę i fasolę. Doprawiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekany czosnek i pomidory. Dodajemy przyprawy. Dusimy, aż pomidory się rozpadną.
Dodajemy pesto i posiekaną natkę pietruszki.
Krok 4: ZWIJAMY ENCHILADY
Na każdy z 8 przygotowanych placków tortilli wykładamy mozzarellę pokrojoną w plasterki oraz farsz. Placki zwijamy w rulony i układamy w naczyniu żaroodpornym ściśle obok siebie. Polewamy sosem pomidorowym i posypujemy wędzonym serem.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez ok. 20 minut.
Krok 5: PODAJEMY ENCHILADY
Enchilady podajemy na ciepło z listkami bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Tortille z polędwicą wieprzową i sałatką z awokado
Tortille z polędwicą wieprzową i sałatką z awokado – szybki sposób na pyszne danie!
Gulasz z chorizo z ciecierzycą w tortilli
Szybkie i łatwe w wykonaniu danie obiadowe – gulasz z chorizo i ciecierzycą w tortilli!
Tortilla z jajkiem i bekonem
Świetny sposób na śniadanie lub szybką przekąskę – tortille z jajkiem sadzonym w pomidorach, boczkiem i ziołowym serkiem!
Roladki z tortilli
Szukasz szybkiego sposobu na sylwestrowe przekąski? Połącz i zwiń składniki, by podać roladki z tortilli według przepisu Kingi – każdy z trzech sposobów zachwyca prostotą i smakiem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kremowa zupa z porów z wędzonym łososiem, twarogiem i oliwą z lubczykiem
- Roladki z indyka z warzywami i ryżem
- Bułka z pastą z orzechów
- Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
- Placki meksykańskie kukurydziane z bananami
- Gulasz jednogarnkowy z warzywami i makaronem
- Serbska zupa fasolowa
- Lasagne w papryce
- Zupa pomidorowa z bazylią
- Brownie z malinami
- Śniadaniowe wrapy z sosem z tahini
- Ciasto à la 3 Bit
- Faszerowane pieczarki z sosem tatarskim
- Pieczone gołąbki z sosem pomidorowym
- KRUSZONKA WEGAŃSKA I MALINY ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ
- Kotleciki jagnięce
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Nalewka z głogu
- Wegańskie gofry
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Pizza z papryczką pepperoni i boczkiem
- Dżem gruszkowo-cynamonowy
- Kasza jaglana z pieczonym jabłkiem
- Gnocchi z pesto z rukoli
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Rollsy z kapusty pekińskiej z warzywami i humusem
- Tort jogurtowo-owocowy
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Orientalna sałatka z bakłażana
- Puszysty sernik na cieście marchewkowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)