Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- sitko
- papierowe ręczniki
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- papier do pieczenia
- blachę o wymiarach 25 x 36 cm
- blender
- patelnię grillową lub opiekacz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PŁUCZEMY CIECIERZYCĘ
Ciecierzycę płuczemy i odsączamy na sicie. Wysypujemy na papierowy ręcznik i osuszamy.
KROK 2: PIECZEMY I DOPRAWIAMY CIECIERZYCĘ
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę przesypujemy ciecierzycę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 15 minut. Wyjmujemy i mieszamy w misce z przyprawami i oliwą.
KROK 3: KONTYNUUJEMY PIECZENIE CIECIERZYCY
Ponownie wykładamy ciecierzycę na blachę i pieczemy przez 15 minut do momentu uzyskania chrupkości.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Wszystkie składniki sosu blendujemy ze sobą do momentu połączenia.
KROK 5: PODPIEKAMY PITY
Pity podpiekamy w opiekaczu lub na patelni grillowej.
KROK 6: WYPEŁNIAMY PITY
Pity nacinamy. Wypełniamy szpinakiem, przekrojonymi na pół pomidorkami, ogórkiem pokrojonym w ćwiartki i pozbawionym gniazd nasiennych oraz czerwoną cebulą i papryką pokrojoną w paseczki. Całość skrapiamy sosem i posypujemy ciepłym gyrosem z ciecierzycy.
Zobacz podobne
przepisy
Wegański tatar
W pełni roślinna odsłona tej klasycznie mięsnej przystawki poleca się wszystkim, którzy nie boją się kulinarnych eksperymentów! Sprawdź, jak przygotować wegański tatar, wykorzystując przepis Kingi!
Pity z wegańskimi klopsami i domowym majonezem roślinnym
Weekend to idealny czas na pitę! Spróbujcie szybkiego przepisu na jej smaczną, roślinną wersję.
Chili sin carne z mięsem wegańskim
Klasyka kuchni inspirowanej Meksykiem i Teksasem w wegańskiej odsłonie! Wypróbuj przepis na chili sin carne z wegańskim mięsem i ciesz się smakiem jednej z najpopularniejszych potraw na świecie!
Tortille z farszem z mięsa wegańskiego i pomidorów
Wypróbuj wegański odpowiednik szybkiego i prostego dania kuchni meksykańskiej w stylu meksykańskim! Łatwo podzielisz się nim z gośćmi lub bliskimi. Sprawdź, jak smakują tortille z wegańskim mięsem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tort owocowy z bitą śmietaną
- Łosoś z salsą z tamarillo i mango
- Grillowane wegekiełbaski z sosem miodowo-pomidorowym
- Kalafiorowa zupa krem
- Fitciasto mandarynkowe bez mąki
- Fondue serowe
- Gulasz ekstra z dzika w gęstym sosie z ziemniakami
- Gulasz ekstra z jelenia w czerwonym winie
- Agarowe galaretki jagodowe
- Agarowe galaretki malinowe
- Agarowe galaretki truskawkowe
- Makowiec z jabłkami
- Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych
- Koktajl orzeźwiający – mango lassi
- Pieczona feta pasta z TikToka
- Zupa z czosnku niedźwiedziego, wędzonych żeberek i młodej kapusty
- Królik w sosie śmietanowym
- Zupa miso z tofu i wędzonym pstrągiem
- Podpłomyki z jabłkiem i wędzonym łososiem
- Pizza z jajkiem i szparagami
- Pierogi z suszonymi śliwkami
- Muffiny jabłkowe z karmelem
- Carpaccio z miodowego melona
- Słodki dżem z pomidorów
- Kotlety mielone z karpia
- Proste wegańskie brownie z malinami
- Królik w sosie pieczarkowym
- Kurczak w śmietanie z szampanem i pilawem grzybowym
- Satay — kurczak z ryżem i warzywami
- Domowy sos barbecue
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1227 dni temu
Bardzo dobre! Fanstastyczne jedzenie na lato, a tak wlasciwie na kazda pore roku. Na lekko kolacje na przyklad. Ale mozna to bylo nazwac po prostu "Ciecierzyca w picie"... Gyros w doslownym znaczeniu to "mieso z obracajacego sie rusztu". Tu ani rusztu nie ma, ani miesa. Wiec jest to po prostu pita z ciecierzyca.
odpowiedz