Wegański gyros z ciecierzycy w picie

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • sitko
  • papierowe ręczniki
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
  • papier do pieczenia
  • blachę o wymiarach 25 x 36 cm
  • blender
  • patelnię grillową lub opiekacz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PŁUCZEMY CIECIERZYCĘ

Ciecierzycę płuczemy i odsączamy na sicie. Wysypujemy na papierowy ręcznik i osuszamy.

KROK 2: PIECZEMY I DOPRAWIAMY CIECIERZYCĘ

Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę przesypujemy ciecierzycę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 15 minut. Wyjmujemy i mieszamy w misce z przyprawami i oliwą.

KROK 3: KONTYNUUJEMY PIECZENIE CIECIERZYCY

Ponownie wykładamy ciecierzycę na blachę i pieczemy przez 15 minut do momentu uzyskania chrupkości.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Wszystkie składniki sosu blendujemy ze sobą do momentu połączenia.

KROK 5: PODPIEKAMY PITY

Pity podpiekamy w opiekaczu lub na patelni grillowej.

KROK 6: WYPEŁNIAMY PITY

Pity nacinamy. Wypełniamy szpinakiem, przekrojonymi na pół pomidorkami, ogórkiem pokrojonym w ćwiartki i pozbawionym gniazd nasiennych oraz czerwoną cebulą i papryką pokrojoną w paseczki. Całość skrapiamy sosem i posypujemy ciepłym gyrosem z ciecierzycy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Elena Elena
    1227 dni temu
    Bardzo dobre! Fanstastyczne jedzenie na lato, a tak wlasciwie na kazda pore roku. Na lekko kolacje na przyklad. Ale mozna to bylo nazwac po prostu "Ciecierzyca w picie"... Gyros w doslownym znaczeniu to "mieso z obracajacego sie rusztu". Tu ani rusztu nie ma, ani miesa. Wiec jest to po prostu pita z ciecierzyca.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!