Zupa z topinamburu z sałatką

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • blachę do pieczenia,
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C (bez termoobiegu).

KROK 1: Przygotowujemy zupę krem

Topinambur dokładnie myjemy, szorujemy, osuszamy. Przekrawamy na pół, marynujemy w oliwie i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C około 25 minut. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki, czosnek w plasterki — razem smażymy na oleju. Białą część pora kroimy na kawałki. Upieczony topinambur wrzucamy do garnka, dodajemy grzyby, majeranek i por. Zalewamy woda i gotujemy przez 45 minut. Całość miksujemy na gładka masę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dolewamy śmietanę.

KROK 2: Przygotowujemy sałatkę do zupy

Bób gotujemy w osolonej wodzie aż do miękkości. Obieramy ze skórki. Pomidorki przekrawamy na pół i mieszamy z bobem. Szalotkę kroimy w kostkę i prażymy wolno na oleju. Chleb kroimy w kostkę i smażymy razem z szalotką przez 5 minut. Studzimy. Dodajemy chleb i cebulkę do bobu. Siekamy szczypiorek, posypujemy nim sałatkę. Doprawiamy sola i pieprzem. Sałatkę podajemy w zupie.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    1769 dni temu
    A bez pieczenia topinamburu się nie da? Często widzę ciekawy przepis, który bym chciała wypróbować, a zaraz potem mi przechodzi jak widzę ile skomplikowanych czynności trzeba wykonać. Nie chodzi o to, że nie potrafię, ale albo nie mam tyle czasu, albo nie mam sprzętu (np nie posiadam piekarnika, więc ponad połowa przepisów stąd idzie do śmieci, bo ciągle trzeba coś podpiekać). Czy nie można zrobić prostszej wersji dania z ciekawych składników, bez tych wszystkich dodatkowych czynności?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1767 dni temu
    Oczywiście, że się da :) Zupę krem możesz przygotować podsmażając jej składniki (np. topinambur pokrojony w kostkę lub inne warzywo, które wybierzesz na bazę). Karol zdecydował się, by upiec topinambur i w ten sposób wydobyć z warzywa więcej smaku i my również rekomendujemy ten sposób, ale jeśli masz ochotę pominąć pieczenie, nic nie stoi na przeszkodzie, by zmodyfikować tę część przepisu na własny użytek. I oczywiście podzielić się z nami efektami takiej zamiany!
  • Gość Gość
    1115 dni temu
    można i bez pieczenia. Pieczenie podkreśla orzechowy smak topinamburu. Jednak jeśli są w przepisie grzyby to i tak zdominują smak tego warzywa. Więc spokojnie można topinambur ugotować. pozdrawiam-fanka topinamburu

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!