Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blachę do pieczenia,
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C (bez termoobiegu).
KROK 1: Przygotowujemy zupę krem
Topinambur dokładnie myjemy, szorujemy, osuszamy. Przekrawamy na pół, marynujemy w oliwie i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C około 25 minut. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki, czosnek w plasterki — razem smażymy na oleju. Białą część pora kroimy na kawałki. Upieczony topinambur wrzucamy do garnka, dodajemy grzyby, majeranek i por. Zalewamy woda i gotujemy przez 45 minut. Całość miksujemy na gładka masę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dolewamy śmietanę.
KROK 2: Przygotowujemy sałatkę do zupy
Bób gotujemy w osolonej wodzie aż do miękkości. Obieramy ze skórki. Pomidorki przekrawamy na pół i mieszamy z bobem. Szalotkę kroimy w kostkę i prażymy wolno na oleju. Chleb kroimy w kostkę i smażymy razem z szalotką przez 5 minut. Studzimy. Dodajemy chleb i cebulkę do bobu. Siekamy szczypiorek, posypujemy nim sałatkę. Doprawiamy sola i pieprzem. Sałatkę podajemy w zupie.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa pomidorowa z bazylią
Zobacz, jak przygotować aromatyczną zupę ze świeżych pomidorów, bazylii i czosnku.
Zupa krem z cukinii z grzankami
Szybka w przygotowaniu zupa z cukinii z grzankami z serkiem i czosnkiem niedźwiedzim na pewno zachwyci Cię wyjątkowym smakiem!
Zupa rybna
Lekka i warzywna, ale z charakterem! Popłyń pod prąd z zupą rybną Karola i wpisz ją na stałe w swój kulinarny harmonogram obiadowy.
Klasyczna zupa ogórkowa
Tak smaczna jak u mamy i przygotowana z kilku prostych składników! Klasyczna zupa ogórkowa Karola przypomni Wam smaki dzieciństwa i sprawdzi się w roli szybkiego obiadu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Herbaciana rolada z mlecznym kremem
- Ryżowe krokiety z mozzarellą i pieczarkami
- Arabska zupa z soczewicy ze szpinakiem
- Naleśniki ze szparagami
- Vichyssoise (zimna zupa z ziemniaków i pora)
- Lekka pianka pomarańczowa
- Okoń morski z grilla z masłem musztardowym, ziemniakami z grilla i z pesto bazyliowym
- Minipizza z kabanosami
- Rosół z gęsi z warzywami
- Szakszuka
- Minestrone – zupa z makaronem
- Zupa jarzynowa z klopsikami
- Hiszpańska zupa z soczewicy
- Zupa fasolowa
- Bezalkoholowy grzaniec z białego wina i pomarańczy
- Potrawka z kurczaka
- Czekoladowy tort orzechowo-jabłkowy
- PASTA Z GRILLOWANEJ CUKINII
- Szwarcwaldzki shake mleczny z wiśniami
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Kurczak po toskańsku
- Dorsz pieczony z sosem piwnym i szpinakiem
- Bruk z polędwicy wołowej podany na purée z marchwi
- Klopsiki z karpia z suszonymi owocami w sosie piernikowym
- Wielkopolski street food – pyzy z kaczką
- Kurczak z farszem orzechowym i śliwkami
- Bubble waffles z domowymi lodami, owocami i polewą czekoladową
- Grillowane steki wołowe z sałatką i salsą warzywną
- Chleb z orzechów laskowych
- Zupa z topinamburu z sałatką
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1769 dni temu
A bez pieczenia topinamburu się nie da? Często widzę ciekawy przepis, który bym chciała wypróbować, a zaraz potem mi przechodzi jak widzę ile skomplikowanych czynności trzeba wykonać. Nie chodzi o to, że nie potrafię, ale albo nie mam tyle czasu, albo nie mam sprzętu (np nie posiadam piekarnika, więc ponad połowa przepisów stąd idzie do śmieci, bo ciągle trzeba coś podpiekać). Czy nie można zrobić prostszej wersji dania z ciekawych składników, bez tych wszystkich dodatkowych czynności?
odpowiedz
1767 dni temu
Oczywiście, że się da :) Zupę krem możesz przygotować podsmażając jej składniki (np. topinambur pokrojony w kostkę lub inne warzywo, które wybierzesz na bazę). Karol zdecydował się, by upiec topinambur i w ten sposób wydobyć z warzywa więcej smaku i my również rekomendujemy ten sposób, ale jeśli masz ochotę pominąć pieczenie, nic nie stoi na przeszkodzie, by zmodyfikować tę część przepisu na własny użytek. I oczywiście podzielić się z nami efektami takiej zamiany!
1115 dni temu
można i bez pieczenia. Pieczenie podkreśla orzechowy smak topinamburu. Jednak jeśli są w przepisie grzyby to i tak zdominują smak tego warzywa. Więc spokojnie można topinambur ugotować. pozdrawiam-fanka topinamburu