zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • tarkę o grubych oczkach

Krok 1: Kroimy i podsmażamy warzywa

Seler, marchewkę, pietruszkę i cebulę kroimy w drobną, a ziemniaki w grubą kostkę. Cebulę i ziemniaki przesmażamy w garnku, na oleju z dodatkiem masła. Doprawiamy solą i pieprzem.

Dodajemy seler, marchewkę i pietruszkę. Mieszamy i przesmażamy warzywa, a następnie zalewamy je bulionem. Gotujemy całość, aż warzywa będą miękkie.

Krok 2: Ścieramy ogórki i zagotowujemy zupę

Ogórki ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach, przesmażamy na mocno rozgrzanym oleju na patelni i dodajemy do zupy.

Dolewamy sok z ogórków, całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Zmniejszamy ogień do minimum.

Krok3: Zaprawiamy i podajemy zupę

Śmietanę łączymy w miseczce z kilkoma łyżkami gorącej zupy oraz odrobiną soli i przelewamy do garnka, energicznie mieszając. Dodajemy posiekany koperek.

Zupę podajemy w głębokich talerzach, każdą porcję ozdabiamy kilkoma gałązkami świeżego koperku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    80 dni temu
    Zupa ogorkowa wspaniala. Mam tylko problem, bo w kraju gdzie mieszkam nie ma w sklepach korzenia pietruszki. Tak grzie moge uzywam Pasternak ale wtedy mniej marchewki. Dziekuje za wspaniale przepisy.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    80 dni temu
    Z pasternakiem też musi być pyszna! :)
  • Gość Gość
    175 dni temu
    Za tłusta ta zupa.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    173 dni temu
    Zawsze możesz zrezygnować ze śmietany :)
  • Gość Gość
    59 dni temu
    ha ha ha ...co masz tłustego w tej zupie ??? się uśmiałam z mężem. Nawet wywar nie jest na żadnym mięsie :D Śmietanki Ci żal? toż to cały smak...nie pytam co i jak jesz bo widzę że bida i bezguście :D od masła, mleka, śmietanki i rozsądnej ilości tłuszczu jeszcze nikt nie umarł i nie przytył. Mniej zapychaczy, cipsów, fastfoodow czytaj skład tego co kupujesz i żadna dieta nie będzie ci potrzebna Jedyna rozsądna dieta to mnjej źreć patrzeć co się je...nie rezygnować z naturalnych składników jak u góry tylko z chemii przetworzonej
  • Gość Gość
    334 dni temu
    Ja też właśnie podgrzewam zupę zrobioną wczoraj wieczorem :) ahhhh co za smak! Dzięki Panie Karolu :) pozdrowienia ze Szwajcarii!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    334 dni temu
    Zespół Kuchni Lidla pozdrawia Szwajcarię! :)
  • Gość Gość
    378 dni temu
    Przepyszna, właśnie jemy!!! Dodałam pora i po przesmażeniu jego smak bardzo się uwypuklił i dominował w zupie, ale po dodaniu koperku wszystko się "wyrównało"! POLECAM!!!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram