Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY WYWAR
Włoszczyznę obieramy, kroimy na kawałki. Do garnka wkładamy wędzone wieprzowe żeberka, włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy zimną wodą, gotujemy przez 2 godziny na wolnym ogniu.
KROK 2: GOTUJEMY ZUPĘ
Surowy wędzony boczek kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę na odrobinie oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę wszystko razem dusimy, doprawiając pieprzem. Zalewamy boczek i cebulę wywarem z wędzonych żeberek, dodajemy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, gotujemy na wolnym ogniu przez 20‑25 minut do czasu, aż ziemniaki zmiękną.
KROK 3: DOPRAWIAMY ZUPĘ
Do zupy dodajemy sok z kiszonych ogórków, liście młodej kapusty pokrojone w kostkę, mięso obrane z wędzonych żeberek (z wywaru), chwilę wszystko gotujemy, aż kapusta lekko zmięknie (powinna być chrupiąca). Na koniec dodajemy posiekane listki czosnku niedźwiedziego i zahartowaną, gęstą kwaśną śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę możemy udekorować listkami czosnku niedźwiedziego.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką
Bardzo sycąca, klasyczna węgierska zupa. W tym przepisie wzbogacono ją orzeźwiającym smakiem skórki cytrynowej.
Chinka z klopsikami, czyli orientalna zupa z makaronem i warzywami
Orientalna zupa, pachnące imbirem - doskonała na rozgrzanie w najchłodniejsze dni!
Zupa z dyni i makaronem z szynki
Zupa, którą będą się zajadać najmłodsi? Tak to możliwe! Krem z dyni z oryginalnym mięsnym makaronem!
Zupa gulaszowa z młodą kapustą i pomidorami
Wypróbuj zupę gulaszową z młodą kapustą, pomidorami, kolendrą i kuminem w nowej odsłonie!
Zobacz wszystkie
przepisy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2821 dni temu
Głodny Jestem
odpowiedz