Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY WYWAR
Włoszczyznę obieramy, kroimy na kawałki. Do garnka wkładamy wędzone wieprzowe żeberka, włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy zimną wodą, gotujemy przez 2 godziny na wolnym ogniu.
KROK 2: GOTUJEMY ZUPĘ
Surowy wędzony boczek kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę na odrobinie oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę wszystko razem dusimy, doprawiając pieprzem. Zalewamy boczek i cebulę wywarem z wędzonych żeberek, dodajemy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, gotujemy na wolnym ogniu przez 20‑25 minut do czasu, aż ziemniaki zmiękną.
KROK 3: DOPRAWIAMY ZUPĘ
Do zupy dodajemy sok z kiszonych ogórków, liście młodej kapusty pokrojone w kostkę, mięso obrane z wędzonych żeberek (z wywaru), chwilę wszystko gotujemy, aż kapusta lekko zmięknie (powinna być chrupiąca). Na koniec dodajemy posiekane listki czosnku niedźwiedziego i zahartowaną, gęstą kwaśną śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę możemy udekorować listkami czosnku niedźwiedziego.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Jajka na miękko
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Pieczona ryba po grecku
- Burek ze szpinakiem
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Klasyczna sałatka grecka
- Boczek pieczony
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pierniki
- Guacamole
- Ciasto marchewkowe
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Spaghetti carbonara
- Nuggetsy z kurczaka
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Przekąski sylwestrowe
- Pistacjowy sernik baskijski
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
3150 dni temu
Głodny Jestem
Odpowiedz