Czosnek - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym z pulpecikami
Domowe pulpeciki i tortellini z farszem ze szpinaku i mascarpone zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym to danie we włoskim stylu dla całej rodziny. Wykorzystaj termorobota kuchennego MC Smart i ciesz się smakiem inspirowanym słoneczną Italią!
Miseczki z tortilli w stylu meksykańskim
Lubisz meksykański styl? Jeśli tak, to spodoba Ci się przepis Kingi na miseczki z tortilli! Przepyszne mięso wołowe razem ze śmietaną, guacamole, warzywami i przyprawami zachwyci podniebienie niejednego smakosza!
Grillowane piersi kurczaka z zielonym kuskusem
Szukasz pomysłu na prosty obiad dla całej rodziny? Spróbuj przygotować soczyste grillowane piersi kurczaka z dodatkiem perłowej kaszy kuskus wymieszanej ze szpinakiem i brokułami.
Makaron z sosem orzechowym
Przygotuj się na pełen wachlarz smaków na swoim talerzu. Sprawdź przepis Pauli na makaron z idealnie współgrającymi smakowo ciecierzycą, masłem orzechowym, warzywami i wyrazistymi przyprawami. Łatwo, szybko i oczywiście – smacznie!
Kurczak w sosie curry z mango
Aromatyczny, słodko-pikantny kurczak w sosie curry z mango. To świetny pomysł na danie inspirowane kuchnią indyjską, które z łatwością przyrządzisz w domu. Sprawdź, jakie to pyszne!
Fitsałatka cezar z makaronem beauty
Kinga zaprasza na fitucztę! Wypróbujcie jej przepis na delikatną i pełną aromatycznych smaków sałatkę cezar z sosem oraz makaronem beauty.
Sałatka cobb z makaronem proteinowym
Ta sałatka zachwyci Was smakiem i łatwością przygotowania. Idealna kompozycja składników potrafi pozytywnie zaskoczyć! Sprawdźcie przepis Kingi na sałatkę cobb z makaronem proteinowym, której wachlarz smaków wzbogaca doskonały dressing!
Kapuśniak z młodej kapusty
Pomysłów na wykorzystanie młodej kapusty jest wiele, ale jednym z najbardziej tradycyjnych przepisów jest niewątpliwie kapuśniak. Ta zupa jest zupełnie inna niż zimowy kapuśniak z kapusty kiszonej - jest lekka, delikatna, świetna na ciepłą kolację lub pierwsze danie obiadowe. Masz do dyspozycji główkę młodej kapusty? Spójrz, jak wykorzystać ją do wiosenno-letniego kapuśniaczka!
Pieczony kalafior — podstawowy przepis
Pieczony kalafior to prosty, a zarazem wyjątkowy sposób przygotowania tego warzywa, który pozwala na zachowanie jego naturalnych właściwości i smaku. Wersja podstawowa tego dania, choć skromna w składnikach, zachwyca swoją prostotą i wyrazistym smakiem. Świetnie nadaje się jako podstawa do innych dań! Jak zrobić aromatycznego, pieczonego kalafiora? Spróbuj naszego przepisu!
Gołąbki z młodej kapusty
Gołąbków nikomu chyba nie trzeba przedstawiać! Chętnie robimy je o każdej porze roku, jednak te wiosenne, z liści młodej kapusty, są szczególnie pyszne. Dlaczego? Może dlatego, że młoda kapusta to warzywo dostępne tylko w określonym czasie w ciągu roku, jedno z tych, na które tak czekamy po zimie. Jak się robi gołąbki z młodej kapusty? Oto nasza propozycja tego obiadowego klasyka!
Kiszka ziemniaczana
Kiszka ziemniaczana, znana również jako kaszanka ziemniaczana, to jedno z tych tradycyjnych dań, które przywołują na myśl smaki i aromaty domowej kuchni. To popularna potrawa w wielu regionach świata, zwłaszcza w Europie Środkowej i Wschodniej. W jaki sposób przygotować to pyszne danie? Poznaj nasz przepis na aromatyczną kiszkę ziemniaczaną, czyli kiełbasę z ziemniaków, boczku i innych dodatków!
Masło czosnkowe
Masło czosnkowe to aromatyczny dodatek, który potrafi wzbogacić smak wielu potraw, nadając im wyjątkowego charakteru i niesamowitego zapachu. Intensywny smak czosnku w połączeniu z kremowym masłem stanowi doskonałą bazę do różnych kulinarnych eksperymentów. Takie masło jest niezwykle proste w przygotowaniu, dlatego warto przyrządzić je samemu w domu.
Szaszłyki z piekarnika
Zapach grillowanego mięsa unoszący się w powietrzu, soczyste kawałki kurczaka i warzyw delikatnie rumieniące się na rozgrzanym ruszcie... To wrażenia, które kojarzą się nam z letnimi spotkaniami przy grillu. Jednak co zrobić, gdy pogoda nie dopisuje, a naszła Cię ochota na szaszłyki? Spróbuj przygotować je w piekarniku!
Chłodnik litewski
Chłodnik litewski to niezwykle orzeźwiające danie, które doskonale sprawdza się w gorące letnie dni. To tradycyjna potrawa kuchni litewskiej, a także polskiej, bogata w świeże warzywa i zsiadłe mleko. Prawdziwa uczta smaków! W jaki sposób przyrządzić rewelacyjny, oryginalny chłodnik litewski? Poznaj nasz sposób na to danie!
Czosnek: jak rośnie ta roślina przyprawowa?
Czosnek to roślina, która osiąga wysokość od 20 do 100 cm. Można go uprawiać w przydomowym ogródku lub z powodzeniem zasadzić w doniczce. Cebulki czosnku sadzi się do gruntu jesienią lub wiosną – w rzędach co około 20 cm. Okres rozwoju rośliny trwa od 4 do 10 miesięcy. Z kwitnącego czosnku usuwa się pąki kwiatów oraz same kwiaty, aby nie osłabiły one główek czosnku. Kiedy liście zaczynają żółknąć i schnąć, czosnek się wykopuje i pozostawia w słońcu do wyschnięcia.
Czy lubimy czosnek?
Jedni go uwielbiają, inni nie znoszą. Głównie ze względu na ostry, charakterystyczny, dla wielu nieprzyjemny zapach wydobywający się z ust tuż po jego zjedzeniu. Z tej przyczyny czosnku raczej nie spożywa się na randkach i spotkaniach towarzyskich, choć trudno wyobrazić sobie dziś bez niego np. dania kuchni tureckiej czy śródziemnomorskiej. Za nieprzyjemny zapach odpowiadają organiczne związki siarki. Jednak można zneutralizować działanie tych związków poprzez dodanie do potrawy zielonej pietruszki.
Czy czosnek jest zdrowy?
Mamy wiele odmian czosnku. Różnią się głównie kolorem łupiny i wielkością główki.
Mimo intensywnego zapachu warto dodawać czosnek do potraw choćby ze względu na jego właściwości lecznicze.
Jakie właściwości ma czosnek?
- obniża ciśnienie krwi i reguluje poziom cholesterolu;
- wspomaga układ immunologiczny;
- jest naturalnym antybiotykiem dzięki allicynie;
- wpływa na równowagę mikrobiologiczną jelit;
- dzięki właściwościom antyoksydacyjnym zapobiega nowotworom;
- zatrzymuje procesy starzenia.
Jakie czosnek ma witaminy?
Czosnek jest źródłem witaminy B1, PP, B6, kwasu pantotenowego oraz witaminy C.
Czy czosnek to antybiotyk?
W czosnku zawarte są związki siarki, które mają działanie przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe, dlatego jest on uznawany za naturalny antybiotyk.
Czosnek na przeziębienie
Czosnek wspomaga nasz układ oddechowy w walce z przeziębieniem, dlatego warto jeść go w okresie jesienno-zimowym. Pomaga odblokować drogi oddechowe, ułatwia odkrztuszanie, obniża gorączkę, a także rozgrzewa.
Jak zrobić czosnek na przeziębienie?
Zmiażdżony ząbek czosnku dodajemy do ciepłego mleka, mieszamy i… pijemy.
Czy czosnek pomaga w odchudzaniu?
Czosnek wpływa korzystnie na pracę układu trawiennego – zwiększa wydzielanie żółci.
Czy czosnek granulowany jest zdrowy?
Czosnek granulowany to po prostu zmielone ząbki czosnku, które sprzedawane są w postaci granulek. Wykazuje on takie same właściwości jak czosnek świeży, dlatego z powodzeniem można go wykorzystywać do przygotowywania potraw. Pamiętajmy jednak, że czosnek świeży jest bardziej aromatyczny.
Kiedy czosnek traci swoje właściwości?
Czosnek świetnie smakuje na surowo, jest też wtedy najzdrowszy. Obróbka termiczna sprawia, że traci część związków, np. bakteriobójczą allicynę, i dużo swoich właściwości. Jego smak staje się jednak nieco łagodniejszy. Uważaj, żeby go nie przypalić, jeśli nie chcesz, by Twoje danie było gorzkie. Zgnieciony lub zmielony czosnek szybko traci charakterystyczny smak i zapach.
Jaki czosnek wybrać? Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę w sklepie
Wybierając czosnek, zwróć uwagę, czy główka jest twarda i zwarta. Ząbki po obraniu powinny być białe, bez brązowych plam.
Czosnek – jak przechowywać?
Lodówka nie jest dobrym miejscem do przechowywania czosnku, gdyż staje się on wtedy gorzki w smaku. Lubi ciemne, chłodne i suche miejsca. Obrane ząbki czosnku możemy przechować w słoiczku z oliwą. Czosnek można też zalać marynatą z oliwy i octu z przyprawami. Dobrym sposobem na szybkie obranie ząbków jest zanurzenie ich w gorącej wodzie.
Jak szybko obrać czosnek? Nasz trik!
Masz do przygotowania zupę czosnkową i chcesz prędko obrać ząbki czosnku? Nie musisz obierać każdego ząbka z osobna! Sprawdź nasz trik, dzięki któremu ułatwisz sobie pracę w kuchni i szybko obierzesz czosnek.
Do czego stosuje się czosnek? 5 najciekawszych przepisów!
Czosnek idealnie pasuje do wielu potraw mięsnych, ale także do ryb, makaronów czy sałatek. Jest jednym z podstawowych składników potraw, takich jak włoskie pesto czy hiszpańskie gazpacho lub grecki sos tzatziki dodawany do ćevapčići czy chlebka mięsnego.
Wypróbuj 5 przepisów na pyszne i różnorodne dania z czosnkiem:
- Pstrąg w papilotach z czosnkowymi ziemniakami
- Zupa z czosnku niedźwiedziego, wędzonych żeberek i młodej kapusty
- Kuskus z duszoną sałatą i kremem czosnkowym
- Krewetki tygrysie w maślanym sosie z botwinki i czosnku
- Małże z czosnkiem i białym winem
Co to jest czosnek niedźwiedzi?
Jak głosi starogermańska legenda, czosnek ten zjadały niedźwiedzie jako pierwszy posiłek po przebudzeniu z zimowego snu. Stąd wzięła się jego nazwa. Starożytni Germanie wzięli przykład ze zwierząt i zaczęli jeść czosnek niedźwiedzi, wierząc, że im także doda sił.
Jak wygląda czosnek niedźwiedzi?
Czosnek niedźwiedzi ma podobne właściwości jak znany nam czosnek pospolity. Wygląda jednak zupełnie inaczej. Nie ma bowiem ząbków, lecz zielone liście.
Jakie właściwości ma czosnek niedźwiedzi?
Tak jak zwykły czosnek, zawiera wiele substancji, które wykazują właściwości lecznicze. Znajdujące się w nim związki siarki mają działanie przeciwnowotworowe, pomagają w leczeniu schorzeń reumatycznych, a także działają antybakteryjnie i przeciwwirusowo, dlatego również nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Czosnek niedźwiedzi pomaga w leczeniu górnych dróg oddechowych, obniża poziom cholesterolu i zmniejsza ciśnienie krwi. Zawarte w nim antyutleniacze sprawiają, że czosnek niedźwiedzi spowalnia również procesy starzenia.
Jak stosować czosnek niedźwiedzi?
Aby w pełni wykorzystać wszystkie właściwości czosnku niedźwiedziego, warto spożywać go na surowo. Poddany obróbce termicznej traci bowiem część smaku oraz swoich właściwości. Przyjmuje się, że dzienna dawka czosnku niedźwiedziego wynosi od 3 do 5 gramów. Jego przedawkowanie grozi uszkodzeniem wątroby, dlatego nie należy przekraczać zalecanej porcji. Spożycie dużych ilości tego produktu może być również szkodliwe dla dzieci i kobiet w ciąży. Szczególną ostrożność powinny także zachować osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, ponieważ czosnek niedźwiedzi powoduje rozrzedzanie krwi. Nie jest on polecany osobom z wrzodami żołądka lub dwunastnicy.
Z czym jeść czosnek niedźwiedzi?
Świeże liście czosnku warto dodawać do: zup, sałatek, past, twarogów lub sosów. Można je również zamrażać, dzięki czemu nadają się do spożycia także w późniejszym czasie. Suszony czosnek niedźwiedzi jest natomiast częstym składnikiem mieszanek przyprawowych, którymi z powodzeniem możemy podkreślić smak domowych dań.
Czy czosnek niedźwiedzi jest pod ochroną?
Lepiej nie zrywać dziko rosnącego w lesie czosnku niedźwiedziego, ponieważ jest on uznany za roślinę chronioną. Może też być pomylony z konwalią majową, której liście są trujące.