
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWANIE MASY JAJECZNEJ
Czosnek niedźwiedzi umyć, otrząsnąć z wody, pozbawić twardych ogonków, większe liście przekroić na pół. Włożyć do pojemnika miksującego, rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 5 sekund/prędkość 8. Zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
Do czosnku dodać jajka, schłodzone mleko, ½ łyżeczki soli i 2 szczypty pieprzu, mieszać (z zatkniętą miarką) 15 sekund/prędkość 6. Przelać masę do innego naczynia. Opłukać pojemnik miksujący i wlać do niego 1 litr letniej wody.
KROK 2: PRZYGOTOWANIE WARZYW
Marchew umyć, obrać, pokroić na słupki długości 4 cm i grubości 0,5 cm. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce, pokroić szparagi na 4-cm kawałki, grubsze szparagi dodatkowo przekroić na pół.
KROK 3: GOTOWANIE OMLETU NA PARZE
Płytki wkład do gotowania na parze wyścielić papierem do pieczenia (tak aby płynna masa nie mogła wypływać, a niektóre z bocznych szczelin pozostały odkryte). Włożyć do wkładu warzywa. Płytki wkład do gotowania na parze nałożyć na głęboki i umieścić całość na pojemniku miksującym.
Mieszaniną jajeczną zalać warzywa w płytkim wkładzie do gotowania na parze. Przykryć pokrywą. Gotować, ustawiwszy program gotowanie na parze/15 minut. Wyjąć omlet razem z papierem do pieczenia, pokroić na cztery części, oderwać od papieru i podać.
RADA
Do omletu pasuje lekko słony serek wiejski albo pokruszona feta.
Komentarze (0)