Puszysty omlet na słodko

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

·       piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: ŁĄCZYMY ŻÓŁTKA Z MLEKIEM, ŚMIETANĄ I PROSZKIEM

Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy śmietanę, mąkę, proszek do pieczenia – mieszamy energicznie za pomocą trzepaczki.

KROK 2: UBIJAMY BIAŁKA

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pianę przekładamy do żółtek i delikatnie mieszamy.

KROK 3: SMAŻYMY OMLET

Patelnię natłuszczamy odrobiną oleju. Masę wylewamy na zimną patelnię. Smażymy na małym ogniu. Gdy omlet się zetnie, dopiekamy go z góry w piekarniku na złoty kolor. Na omlecie rozsmarowujemy powidła śliwkowe. Polewamy jogurtem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Omlet na słodko — klasyka francuskiej kuchni

Omlet w wersji na słodko to nietypowy pomysł, który zachwyca swoim smakiem i zdobywa coraz większą popularność. Przyrządzając omleta na słodko, pozwalasz sobie na kulinarną przygodę, podczas której możesz poznać nowe smaki oraz aromaty.

Puszysty omlet na słodko to doskonała alternatywa dla osób preferujących słodsze śniadania, które nie chcą rezygnować z jajek w swoim jadłospisie. Przepis na omlet na słodko nie jest trudny w przygotowaniu, dlatego z powodzeniem możesz wybrać go na śniadanie, kolację, czy szybką przekąskę w biegu. Skąd w ogóle wziął się omlet w tradycji kulinarnej tak wielu krajów?

Historia tej potrawy sięga daleko wstecz, a za jej wynalezieniem stoją najprawdopodobniej Francuzi. Niezwykła prostota wykonania oraz wszechstronność sprawiły, że omlet stał się niezwykle popularny także poza granicami Francji, a dziś znają go dosłownie wszyscy! Jak przyrządzić pyszny i szybki omlet na słodko? Poznaj nasze sposoby na to danie!

Szybkie omlety na słodko

Spieszysz się? Omlety na słodko to doskonały pomysł na szybki i łatwy posiłek! Jak przyspieszyć proces przygotowywania puszystego omleta na śniadanie? Dodanie proszku do pieczenia do przepisu na omlet na słodko sprawi, że wyrośnie on znacznie szybciej i zachowa puszystą, wilgotną konsystencję. Omlet z proszkiem do pieczenia to praktyczne rozwiązanie dla tych, którzy chcą cieszyć się smakiem omleta, nie tracąc zbyt wiele czasu na jego przygotowanie.

Aby uzyskać idealnego, bardzo puszystego omleta na słodko, warto ubić białka przed dodaniem do żółtek, by uzyskać lżejszą konsystencję. Z czym podawać szybkie omlety na słodko z naszego przepisu? Dodaj do nich świeże owoce w całości, jogurt i miód, a zaoszczędzisz w ten sposób sporo czasu.

Jak zrobić omlet na słodko?

Jak zrobić omleta na słodko? Aby przygotować omlet na słodko idealny na śniadanie, zacznij od przygotowania bazy jak do klasycznego omleta. W standardowym przepisie na omlet jest sól, natomiast w wersji na słodko można ją pominąć albo zastąpić cukrem. W przepisie na omlet na słodko od Karola Okrasy znajdziesz śmietanę, która nadaje omletowi wyjątkowej struktury oraz bardziej deserowego smaku — ten składnik możesz zastąpić także jogurtem naturalnym, tradycyjnym mlekiem lub roślinną alternatywą. Uwierz nam, że ten omlet w wersji ze śmietaną skradnie Ci serce już od pierwszego kęsa.

Jak uzyskać idealnie puszysty omlet na słodko? Jednym z trików na uzyskanie puszystej konsystencji jest odpowiednie ubicie jajek. Warto użyć do tego trzepaczki. Dodanie szczypty soli do białek przed ubijaniem pomoże uzyskać sztywne i puszyste białka, co przekłada się na lekkość omleta. Sól możesz zamienić także na cukier, najlepiej cukier puder. Jeśli przygotowujesz omleta na słodko dla dzieci, dodaj do niego trochę kakao i cynamonu, aby nabrał ciekawej barwy oraz lekko czekoladowego posmaku.

Omlety na słodko – przepis Kuchni Lidla

Jak zrobić omlet na słodko, którego nie powstydziłby się najlepszy szef kuchni? Jeśli chcesz zachwycić domowników smakiem omleta, koniecznie wypróbuj przepis Karola Okrasy. Delikatny, puszysty omlet na słodko z dodatkiem powideł śliwkowych otuli Cię swoim aksamitnym smakiem.

Ten wspaniały przepis na omlet z mąką można delikatnie podrasować, dodając do jajek wanilię, cynamon lub inne dodatki. Gotową masę jajeczną usmaż na dobrze rozgrzanej patelni z masłem. Postaraj się robić to na małym ogniu, aby uniknąć przypalenia jajek. Ważne jest także systematyczne mieszanie jajek w trakcie smażenia, aby uzyskać równomierną strukturę omleta.

Jeśli masz ochotę, przepis na omleta na słodko możesz zmodyfikować na wersję fit bez dodatku mąki. Zamiast białej mąki, użyj do omleta skrobi ziemniaczanej albo zmielonych płatków owsianych z otrębami. Eksperymentuj także z różnymi składnikami dodawanymi do środka omleta takimi jak karmelizowane banany, orzechy, czy rozpuszczona czekolada.

Puszysty omlet na słodko

Jakie składniki na omlet wybrać, aby nie zatracić jego lekkości oraz puszystej konsystencji? Jednym ze sposobów na utrzymanie puszystości w przepisie na omlet jest dodanie odrobiny mleka do ubitych na sztywno jajek. Alternatywnie możesz skorzystać z sody oczyszczonej lub wody gazowanej, by Twój słodki omlet pozostał lekki i puszysty.

W przepisie na puszysty omlet nie może także zabraknąć kwasku cytrynowego! Kilka kropel soku z cytryny dodanych do białek przed ubijaniem sprawi, że omlet będzie leciutki jak chmurka. Chcesz, aby omlet był nie tylko puszysty, ale również kremowy? Dodaj do niego trochę białego sera wymieszanego ze śmietaną. Pamiętaj o tym, aby masę mieszać delikatnie podczas smażenia, by nie naruszyć struktury omleta.

Słodki omlet po francusku

Słodki omlet po francusku — a co to takiego? Francuski omlet na słodko przygotowuje się z ubitym białkiem, co czyni go niezwykle delikatnym w smaku. Jak się robi omleta na słodko w stylu francuskim? Przygotowanie tego wykwintnego dania zaczyna się od rozdzielenia jajek na białka i żółtka. Białka ubij na sztywno, dodając szczyptę soli, co nadaje im puszystość i lekkość.

Do ubitych białek dodaj delikatnie wymieszane z cukrem żółtka, starając się zachować puszystość masy. Do takiego omletu z jajek na słodko warto dodać odrobinę, wanilii lub cynamonu, aby nadać mu jeszcze przyjemniejszego aromatu. Następnie całość smaży się na patelni, tworząc puszyste jajeczne placuszki o subtelnym, słodkim smaku.

Słodki omlet z ubitym białkiem doskonale komponuje się z owocami sezonowymi, bitą śmietaną czy syropem klonowym. Ta wykwintna potrawa świetnie nadaje się na specjalne śniadanie, brunch czy lekki deser, nie tylko we francuskim stylu!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!