Puszysty omlet na słodko

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

·       piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: ŁĄCZYMY ŻÓŁTKA Z MLEKIEM, ŚMIETANĄ I PROSZKIEM

Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy śmietanę, mąkę, proszek do pieczenia – mieszamy energicznie za pomocą trzepaczki.

KROK 2: UBIJAMY BIAŁKA

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pianę przekładamy do żółtek i delikatnie mieszamy.

KROK 3: SMAŻYMY OMLET

Patelnię natłuszczamy odrobiną oleju. Masę wylewamy na zimną patelnię. Smażymy na małym ogniu. Gdy omlet się zetnie, dopiekamy go z góry w piekarniku na złoty kolor. Na omlecie rozsmarowujemy powidła śliwkowe. Polewamy jogurtem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!