
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
· piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: ŁĄCZYMY ŻÓŁTKA Z MLEKIEM, ŚMIETANĄ I PROSZKIEM
Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy śmietanę, mąkę, proszek do pieczenia – mieszamy energicznie za pomocą trzepaczki.
KROK 2: UBIJAMY BIAŁKA
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pianę przekładamy do żółtek i delikatnie mieszamy.
KROK 3: SMAŻYMY OMLET
Patelnię natłuszczamy odrobiną oleju. Masę wylewamy na zimną patelnię. Smażymy na małym ogniu. Gdy omlet się zetnie, dopiekamy go z góry w piekarniku na złoty kolor. Na omlecie rozsmarowujemy powidła śliwkowe. Polewamy jogurtem.
Komentarze (0)