Puszyste dyniowe placuszki

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blender

Przygotuj wcześniej:

Dynię umyj i przekrój na pół. Za pomocą łyżki wyjmij gniazda nasienne. Dynię piecz ok. 30 minut (aż będzie miękka) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Tak przygotowane warzywo zmiksuj w blenderze na gładką masę (purée).

KROK 1: Przygotowujemy ciasto na placki

Purée z dyni mieszamy z jajkami i jogurtem. Płatki owsiane rozdrabniamy. Dodajemy do mokrych składników mąkę, płatki i proszek do pieczenia. Doprawiamy cynamonem.

KROK 2: Smażymy placuszki

Rozgrzaną patelnię delikatnie smarujemy olejem. Wlewamy porcje ciasta i smażymy na małym ogniu placki.

KROK 3: Podajemy placuszki

Podajemy bez dodatków lub z powidłami śliwkowymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Joanna Joanna
    611 dni temu
    Bardzo dobre, z podanych proporcji wychodzą idealnie.

    odpowiedz

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!