Racuchy z bananami

Paweł Małecki i Poszukiwacz


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

KROK 1: Przygotowujemy rozczyn z drożdży

Drożdże ucieramy z cukrem. Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. W mące robimy zagłębienie. Mleko podgrzewamy do ok. 40°C. Połowę mleka wlewamy do mąki, dodajemy drożdże i delikatnie mieszamy w zagłębieniu. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. Po wyrośnięciu wlewamy resztę mleka, wbijamy jajko i energicznie mieszamy. Miskę ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut.

KROK 2: Kroimy banany w plastry

Banany kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do ciasta. Mieszamy.

KROK 3: Smażymy racuchy

Na patelni rozgrzewamy olej (głębokość oleju powinna wynosić ok. 1 cm). Za pomocą 2 łyżek nakładamy niewielkie porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu z obu stron, aż racuszki nabiorą złotobrązowego koloru. Usmażone racuszki przekładamy na ręcznik papierowy. Gdy lekko przestygną, posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z jogurtem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Dodaj swój komentarz
Avatar
  • Gość Gość
    13 dni temu
    co z dwoma lyzkami oleju ? co z 100 ml.jogurtu ? po co szczypta cukru pudru ?----przepisales przepis niewiadomo skad i podales go na tym forum jak ktos kto nie potrafi gotowac-----na patelni 1 cm oleju jest tego dowodem--pozdrawiam R.R.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    11 dni temu
    Olej wykorzystujemy do smażenia, natomiast z jogurtem i cukrem pudrem podajemy gotowe racuchy.
  • Judka Judka
    1951 dni temu
    Moje pierwsze racuchy drozdzowe. Wyszly znakomicie!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2119 dni temu
    racuchy jak puchatki pyszne

    odpowiedz

  • Jowita Jowita
    2461 dni temu
    Super przepisy❤❤❤

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2460 dni temu
    Dziękujemy! ❤
  • Gość Gość
    2577 dni temu
    Nie wiem kto wymyślał przepis ale na pewno nie umie gotować. Do zagniecionego ciasta drożdżowego nie daje się mokrego po zagniataniu bo się po prostu nie wymiesza. Zagniatanie wydziela gluten który potem nie chce przyjąć więcej wilgoci i robią się grudy. Polecam wszystko wymieszać od razu i po prostu zostawić do rośnięcia - efekt ten sam i nie zniszczycie ciasta.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2577 dni temu
    Drogi Gościu, ciasta z tego przepisu nie zagniatamy. Mleko delikatnie mieszamy z mąką i drożdżami jedynie z wierzchu, w zagłębieniu, by stworzyć rozczyn, który w ciepłym miejscu zacznie pracować i rosnąć. Dopiero po tym czasie łączymy suche składniki ciasta, drożdżowy rozczyn, mleko i jajko po to, by je ze sobą dokładnie wymieszać i ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia.
  • Jasio Jasio
    2896 dni temu
    POdobno po tych racuchach grupa VOX zaśpiewała swoj przebój "bananowy song"...

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!