
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: Przygotowujemy rozczyn z drożdży
Drożdże ucieramy z cukrem. Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. W mące robimy zagłębienie. Mleko podgrzewamy do ok. 40°C. Połowę mleka wlewamy do mąki, dodajemy drożdże i delikatnie mieszamy w zagłębieniu. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. Po wyrośnięciu wlewamy resztę mleka, wbijamy jajko i energicznie mieszamy. Miskę ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut.
KROK 2: Kroimy banany w plastry
Banany kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do ciasta. Mieszamy.
KROK 3: Smażymy racuchy
Na patelni rozgrzewamy olej (głębokość oleju powinna wynosić ok. 1 cm). Za pomocą 2 łyżek nakładamy niewielkie porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu z obu stron, aż racuszki nabiorą złotobrązowego koloru. Usmażone racuszki przekładamy na ręcznik papierowy. Gdy lekko przestygną, posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z jogurtem.
Zobacz podobne
przepisy
Placki jogurtowe z sosem pomarańczowym
Na słodki obiad, deser lub śniadanie – wyborne racuszki jogurtowe z sosem pomarańczowym!

Racuchy z karmelizowanymi gruszkami
Rumiane, pulchne placuszki z ciasta drożdżowego z dodatkiem słodkich gruszek. Idealne na śniadanie, doskonałe na deser!

Racuszki z bananami i serkiem twarogowym
Ekspresowy sposób na zdrowe i pożywne śniadanie lub odżywczą przekąskę. Słodki smak racuszków pokocha każdy!

Racuchy drożdżowe z jabłkami
Niegdyś były bardzo popularne. Warto przypomnieć sobie ich smak, bo to wspaniałe słodkie danie dla dużych i małych.

Zobacz przepisy
na święta
- Babka marmurkowa
- Kotlety jajeczne
- Sernik bez spodu
- Tradycyjny żurek na zakwasie
- Zupa chrzanowa
- Babka wielkanocna
- Murzin wielkanocny
- Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
- Ciasto szpinakowe à la jajka sadzone
- Karmelowy sernik z rosą
- Babka bananowa
- Jajka faszerowane pieczarkami
- Babeczki leśny mech
- Sernik pistacjowy
- Sernik z wiśniami
- Klops z jajkiem
- Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
- Wielkanocna baba drożdżowa
- Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i oliwkami
- Zakwas na żurek
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
1808 dni temu
Moje pierwsze racuchy drozdzowe. Wyszly znakomicie!!!
odpowiedz
1976 dni temu
racuchy jak puchatki pyszne
odpowiedz
2318 dni temu
Super przepisy❤❤❤
odpowiedz
2317 dni temu
Dziękujemy! ❤
2435 dni temu
Nie wiem kto wymyślał przepis ale na pewno nie umie gotować. Do zagniecionego ciasta drożdżowego nie daje się mokrego po zagniataniu bo się po prostu nie wymiesza. Zagniatanie wydziela gluten który potem nie chce przyjąć więcej wilgoci i robią się grudy. Polecam wszystko wymieszać od razu i po prostu zostawić do rośnięcia - efekt ten sam i nie zniszczycie ciasta.
odpowiedz
2434 dni temu
Drogi Gościu, ciasta z tego przepisu nie zagniatamy. Mleko delikatnie mieszamy z mąką i drożdżami jedynie z wierzchu, w zagłębieniu, by stworzyć rozczyn, który w ciepłym miejscu zacznie pracować i rosnąć. Dopiero po tym czasie łączymy suche składniki ciasta, drożdżowy rozczyn, mleko i jajko po to, by je ze sobą dokładnie wymieszać i ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia.
2754 dni temu
POdobno po tych racuchach grupa VOX zaśpiewała swoj przebój "bananowy song"...
odpowiedz