
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Żółtka ucieramy z cukrem
Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek i białek dodajemy po łyżce cukru.
Żółtka ucieramy dokładnie z cukrem. Wlewamy jogurt, mieszamy. Dodajemy partiami mąkę. Następnie sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia. Dolewamy olej i dobrze mieszamy. Białka ubijamy na puszystą pianę (najlepiej ubiją się schłodzone), dodajemy do żółtek i bardzo delikatnie mieszamy.
Krok 2: Smażymy placuszki partiami
Ciasto wylewamy partiami na natłuszczoną i rozgrzaną patelnię. Smażymy na złoty kolor.
Na drugą patelnię wylewamy sok pomarańczowy. Dodajemy imbir pokrojony w plastry, odrobinę likieru kokosowego oraz skórkę z limonki. Gotujemy, aż sos zredukuje się o połowę.
Krok 3: Do sosu dodajemy masło w kawałkach, sok i skórkę z limonki
Dodajemy schłodzone masło pokrojone na kawałki, odrobinę skórki z limonki i soku według uznania. Mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną kolendrę. Racuszki podajemy z sosem pomarańczowym.
Zobacz podobne
przepisy
Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem
Kasza gryczana jest dobra nie tylko na sypko. Przygotujesz z niej także pyszne racuchy. Z mięsnym sosem są przepyszne!

Drożdżowe racuchy z jabłkami
Niegdyś były bardzo popularne. Warto przypomnieć sobie ich smak, bo to wspaniałe słodkie danie dla dużych i małych.

Racuszki z bananami i serkiem twarogowym
Ekspresowy sposób na zdrowe i pożywne śniadanie lub odżywczą przekąskę. Słodki smak racuszków pokocha każdy!

Racuchy ze szpinakiem i kozim serem
Szukasz pomysłu na sycące śniadanie? Wypróbuj przepis na doskonałe racuchy ze szpinakiem i serem kozim!

Komentarze (1)
1886 dni temu
Takie zwykle racuchy a takie NIEZWYKLE !!! Niebo w g-----e .Polecam bardzo i dziekuje Karol ;-)
odpowiedz