Racuchy ze szpinakiem i kozim serem

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • blachę piekarnikową
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do 180°C (grzanie od góry bądź górny grill)

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Ugotuj ziemniaki tak, aby były bardzo miękkie i zblenduj na gładkie purée. Odstaw do wystygnięcia.

Krok 1. Robimy ciasto

Przestudzone purée z ziemniaków wykładamy na blat lub stolnicę. Dodajemy jednakową ilość mąki pszennej i żytniej – ilość mąki dopasowujemy do wilgotności ziemniaków. Dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem oraz curry. Szybko zagniatamy ciasto do połączenia się składników.

Na blat wysypujemy odrobinę mąki. Z ciasta formujemy wałek, a następnie nożem kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm. Każdy plaster ciasta obtaczamy w mące i formujemy ładne krążki.

Krok 2. Smażymy racuchy

Smażymy racuchy

Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej i układamy racuchy. Smażymy na złoty kolor. Racuchy przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

 

 

Krok 3. Dodajemy pomidorki do szpinaku

Dodajemy pomidorki do szpinaku

Ząbek czosnku siekamy w plastry. Pomidory koktajlowe myjemy, osuszamy i kroimy na połówki. Szpinak myjemy, osuszamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy oliwę. Podprażamy czosnek, dodajemy szpinak. Doprawiamy pieprzem, solą, gałką muszkatołową. Chwilę prażymy, a następnie wyłączamy ogień pod patelnią i pozwalamy szpinakowi zmniejszyć objętość. Dodajemy pomidory.

Krok 4. Zapiekamy racuszki ze szpinakiem i serem kozim

Zapiekamy racuszki ze szpinakiem i serem kozim

Połowę sera koziego kroimy w paski. Resztę plastrów dopasowujemy wielkością do racucha. Plastry sera nakładamy na racuchy, a na nie szpinak z pomidorami. Na wierzchu układamy paski sera.

Piekarnik ustawiamy na 180°C (grzanie od góry bądź górny grill). Zapiekamy około 1 minuty do rozpuszczenia sera.

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Niegdyś były bardzo popularne. Warto przypomnieć sobie ich smak, bo to wspaniałe słodkie danie dla dużych i małych.

Racuchy drożdżowe z jabłkami

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Karol Okrasa

Racuszki z bananami i serkiem twarogowym

Ekspresowy sposób na zdrowe i pożywne śniadanie lub odżywczą przekąskę. Słodki smak racuszków pokocha każdy!

Racuszki z bananami i serkiem twarogowym

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:15 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Racuchy z karmelizowanymi gruszkami

Rumiane, pulchne placuszki z ciasta drożdżowego z dodatkiem słodkich gruszek. Idealne na śniadanie, doskonałe na deser!

Racuchy z karmelizowanymi gruszkami

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 3 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    1912 dni temu
    A jakie są przybliżone ilości mąki? Zacząć od kilku łyżek?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1912 dni temu
    A jakie są przybliżone ilości mąki? Zacząć od kilku łyżek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1911 dni temu
    Zacznij od 1 czubatej łyżki mąki pszennej i żytniej.
  • zj zj
    3251 dni temu
    Ten kozi ser to ma być żółty czy biały?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3251 dni temu
    zdecydowanie biały :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!