Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blachę piekarnikową
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do 180°C (grzanie od góry bądź górny grill)
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Ugotuj ziemniaki tak, aby były bardzo miękkie i zblenduj na gładkie purée. Odstaw do wystygnięcia.
Krok 1. Robimy ciasto
Przestudzone purée z ziemniaków wykładamy na blat lub stolnicę. Dodajemy jednakową ilość mąki pszennej i żytniej – ilość mąki dopasowujemy do wilgotności ziemniaków. Dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem oraz curry. Szybko zagniatamy ciasto do połączenia się składników.
Na blat wysypujemy odrobinę mąki. Z ciasta formujemy wałek, a następnie nożem kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm. Każdy plaster ciasta obtaczamy w mące i formujemy ładne krążki.
Krok 2. Smażymy racuchy
Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej i układamy racuchy. Smażymy na złoty kolor. Racuchy przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 3. Dodajemy pomidorki do szpinaku
Ząbek czosnku siekamy w plastry. Pomidory koktajlowe myjemy, osuszamy i kroimy na połówki. Szpinak myjemy, osuszamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy oliwę. Podprażamy czosnek, dodajemy szpinak. Doprawiamy pieprzem, solą, gałką muszkatołową. Chwilę prażymy, a następnie wyłączamy ogień pod patelnią i pozwalamy szpinakowi zmniejszyć objętość. Dodajemy pomidory.
Krok 4. Zapiekamy racuszki ze szpinakiem i serem kozim
Połowę sera koziego kroimy w paski. Resztę plastrów dopasowujemy wielkością do racucha. Plastry sera nakładamy na racuchy, a na nie szpinak z pomidorami. Na wierzchu układamy paski sera.
Piekarnik ustawiamy na 180°C (grzanie od góry bądź górny grill). Zapiekamy około 1 minuty do rozpuszczenia sera.
Zobacz podobne
przepisy
Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem
Kasza gryczana jest dobra nie tylko na sypko. Przygotujesz z niej także pyszne racuchy. Z mięsnym sosem są przepyszne!
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Niegdyś były bardzo popularne. Warto przypomnieć sobie ich smak, bo to wspaniałe słodkie danie dla dużych i małych.
Racuszki z bananami i serkiem twarogowym
Ekspresowy sposób na zdrowe i pożywne śniadanie lub odżywczą przekąskę. Słodki smak racuszków pokocha każdy!
Racuchy z karmelizowanymi gruszkami
Rumiane, pulchne placuszki z ciasta drożdżowego z dodatkiem słodkich gruszek. Idealne na śniadanie, doskonałe na deser!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierniki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Piernik staropolski
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledzie po kaszubsku
- Przekąski sylwestrowe
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto na pierogi
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pieczona ryba po grecku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
1713 dni temu
A jakie są przybliżone ilości mąki? Zacząć od kilku łyżek?
odpowiedz
1713 dni temu
A jakie są przybliżone ilości mąki? Zacząć od kilku łyżek?
odpowiedz
1712 dni temu
Zacznij od 1 czubatej łyżki mąki pszennej i żytniej.
3052 dni temu
Ten kozi ser to ma być żółty czy biały?
odpowiedz
3052 dni temu
zdecydowanie biały :)