zobacz film Racuchy ze szpinakiem i kozim serem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • blachę piekarnikową
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do 180°C (grzanie od góry bądź górny grill)

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Ugotuj ziemniaki tak, aby były bardzo miękkie i zblenduj na gładkie purée. Odstaw do wystygnięcia.

Krok 1. Robimy ciasto

Przestudzone purée z ziemniaków wykładamy na blat lub stolnicę. Dodajemy jednakową ilość mąki pszennej i żytniej – ilość mąki dopasowujemy do wilgotności ziemniaków. Dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem oraz curry. Szybko zagniatamy ciasto do połączenia się składników.

Na blat wysypujemy odrobinę mąki. Z ciasta formujemy wałek, a następnie nożem kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm. Każdy plaster ciasta obtaczamy w mące i formujemy ładne krążki.

Krok 2. Smażymy racuchy

Smażymy racuchy

Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej i układamy racuchy. Smażymy na złoty kolor. Racuchy przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

 

 

Krok 3. Dodajemy pomidorki do szpinaku

Dodajemy pomidorki do szpinaku

Ząbek czosnku siekamy w plastry. Pomidory koktajlowe myjemy, osuszamy i kroimy na połówki. Szpinak myjemy, osuszamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy oliwę. Podprażamy czosnek, dodajemy szpinak. Doprawiamy pieprzem, solą, gałką muszkatołową. Chwilę prażymy, a następnie wyłączamy ogień pod patelnią i pozwalamy szpinakowi zmniejszyć objętość. Dodajemy pomidory.

Krok 4. Zapiekamy racuszki ze szpinakiem i serem kozim

Zapiekamy racuszki ze szpinakiem i serem kozim

Połowę sera koziego kroimy w paski. Resztę plastrów dopasowujemy wielkością do racucha. Plastry sera nakładamy na racuchy, a na nie szpinak z pomidorami. Na wierzchu układamy paski sera.

Piekarnik ustawiamy na 180°C (grzanie od góry bądź górny grill). Zapiekamy około 1 minuty do rozpuszczenia sera.

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    1713 dni temu
    A jakie są przybliżone ilości mąki? Zacząć od kilku łyżek?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1713 dni temu
    A jakie są przybliżone ilości mąki? Zacząć od kilku łyżek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1712 dni temu
    Zacznij od 1 czubatej łyżki mąki pszennej i żytniej.
  • zj zj
    3052 dni temu
    Ten kozi ser to ma być żółty czy biały?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3052 dni temu
    zdecydowanie biały :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!