zobacz film Dutch baby z gruszkami i śliwkami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • blender ręczny
  • wysokie naczynie
  • sitko
  • patelnię z uchwytem odpornym na wysokie temperatury
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 195°C (termoobieg)

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Wszystkie składniki wyjmij z lodówki ok. 30 minut przed przystąpieniem do gotowania, by nabrały temperatury pokojowej.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: KROIMY I PRZESMAŻAMY OWOCE

1 łyżkę masła rozgrzewamy na patelni na bardzo małym ogniu. Gdy masło się rozpuści i sklaruje, zdejmujemy patelnię z ognia.

Gruszkę kroimy w ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych i obieramy ze skórki. Miąższ kroimy w słupki. Śliwki przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki, kroimy połówki w ćwiartki.

Patelnię ponownie ustawiamy na małym ogniu, lekko podgrzewamy masło i wykładamy na nie kawałki gruszki. Delikatnie przesmażamy z każdej strony. Dodajemy pokrojone śliwki i przesmażamy je razem z gruszką. Nie karmelizujemy owoców: zależy nam na tym, by zmiękły przed pieczeniem. Przesmażone owoce zdejmujemy z patelni.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Na patelnię, na której smażyliśmy owoce, nakładamy 1 łyżkę masła. Gdy się rozpuści i sklaruje, zdejmujemy patelnię z ognia.

W wysokim naczyniu łączymy mleko, jajka, miód i mąkę. Miksujemy za pomocą blendera na gładkie, jednolite ciasto. Konsystencją powinno przypominać klasyczne ciasto naleśnikowe.

KROK 3: PIECZEMY DUTCH BABY

Ciasto przelewamy na patelnię z rozpuszczonym i sklarowanym wcześniej masłem. Na wierzchu układamy przesmażone gruszki i śliwki. Kilka owoców odkładamy do dekoracji.

Naleśnik Dutch baby pieczemy ok. 18-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 195°C (z termoobiegiem). Po upływie tego czasu sprawdzamy, czy naleśnik przypiekł się z wierzchu na złoty kolor.

KROK 4: PODAJEMY DUTCH BABY

Upieczony naleśnik dekorujemy odłożonymi wcześniej owocami i listkami świeżej mięty. Opcjonalnie: podajemy z kwaśną śmietaną i oprószamy z wierzchu cukrem pudrem przesianym przez sitko.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!