Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blender ręczny
- wysokie naczynie
- sitko
- patelnię z uchwytem odpornym na wysokie temperatury
- piekarnik rozgrzany do temperatury 195°C (termoobieg)
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Wszystkie składniki wyjmij z lodówki ok. 30 minut przed przystąpieniem do gotowania, by nabrały temperatury pokojowej.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: KROIMY I PRZESMAŻAMY OWOCE
1 łyżkę masła rozgrzewamy na patelni na bardzo małym ogniu. Gdy masło się rozpuści i sklaruje, zdejmujemy patelnię z ognia.
Gruszkę kroimy w ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych i obieramy ze skórki. Miąższ kroimy w słupki. Śliwki przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki, kroimy połówki w ćwiartki.
Patelnię ponownie ustawiamy na małym ogniu, lekko podgrzewamy masło i wykładamy na nie kawałki gruszki. Delikatnie przesmażamy z każdej strony. Dodajemy pokrojone śliwki i przesmażamy je razem z gruszką. Nie karmelizujemy owoców: zależy nam na tym, by zmiękły przed pieczeniem. Przesmażone owoce zdejmujemy z patelni.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Na patelnię, na której smażyliśmy owoce, nakładamy 1 łyżkę masła. Gdy się rozpuści i sklaruje, zdejmujemy patelnię z ognia.
W wysokim naczyniu łączymy mleko, jajka, miód i mąkę. Miksujemy za pomocą blendera na gładkie, jednolite ciasto. Konsystencją powinno przypominać klasyczne ciasto naleśnikowe.
KROK 3: PIECZEMY DUTCH BABY
Ciasto przelewamy na patelnię z rozpuszczonym i sklarowanym wcześniej masłem. Na wierzchu układamy przesmażone gruszki i śliwki. Kilka owoców odkładamy do dekoracji.
Naleśnik Dutch baby pieczemy ok. 18-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 195°C (z termoobiegiem). Po upływie tego czasu sprawdzamy, czy naleśnik przypiekł się z wierzchu na złoty kolor.
KROK 4: PODAJEMY DUTCH BABY
Upieczony naleśnik dekorujemy odłożonymi wcześniej owocami i listkami świeżej mięty. Opcjonalnie: podajemy z kwaśną śmietaną i oprószamy z wierzchu cukrem pudrem przesianym przez sitko.
Zobacz podobne
przepisy
Gofrowe kanapki z serkiem i marynowaną cebulką
Kanapki od serca to te, które przygotujesz od podstaw! Te wg przepisu Kingi powstają na bazie wegańskich gofrów z pysznymi dodatkami: marynowaną cebulką i serkiem labneh!
Pancakesy faszerowane jabłkiem
To pancakesy, jakich nie znałeś! Naleśniki wypełnione soczystym jabłkiem z pewnością przypadną do gustu Tobie i Twoim bliskim. Sprawdzą się idealnie o każdej porze dnia.
Najprostsze naleśniki z serem
Proste i pyszne naleśniki z serem przywołają wspomnienia dzieciństwa! Wypróbuj sprawdzony przepis Pawła na ten klasyczny przysmak – z taką recepturą idealne naleśniki wyjdą każdemu.
Kokosowe placuszki z wegańskim jogurtem
Na słodkie śniadanie lub podwieczorek – ekspresowe placuszki kokosowe według przepisu Pawła polecają się zawsze wtedy, gdy chcesz przygotować coś apetycznego, oszczędzając czas!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
- Aromatyczna jabłkowa konfitura
- Sałatka z rukoli z ciepłą mozzarellą w szynce bresaola
- Kokosowo-limonkowa galaretka z liczi
- Świąteczny sernik waniliowy ze skórką pomarańczową
- Piegowaty omlet z borówkami i czekoladowym mlekiem
- Owocowy róg obfitości z lodami waniliowymi
- Ciabatty z winogronami i serem pleśniowym
- Czekoladowe ciasteczka
- Placek brzoskwiniowy z orzechami
- Bananowo-kokosowa owsianka
- Omlet z amarantusem i owocami
- Pieczony naleśnik z serem carré de lest
- Pesto eggs – jajka sadzone na domowym pesto
- Omlet biszkoptowy z bananami i truskawkami
- Kanapeczki z pastą z pieczonej flądry, suszonych pomidorów i papryki
- Dorsz z pappardelle z marchewki
- Tiramisu ze śliwkami
- Pieczony łosoś z komosą ryżową i świeżymi warzywami
- Pasztet z karpia z suszonymi owocami
- Humus z tahiną i płatkami chili
- Kawa z imbirem
- Zapiekanki w stylu włoskim
- Dorsz z kuskusem brokułowo-kalafiorowym
- Stromboli z salami, pieczarkami i serem
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Panini z grillowanymi warzywami
- Klopsiki zapiekane z serem provolone
- Królik w prawdziwkach z majerankiem i pieczonym topinamburem
- Okoń morski w sosie cytrusowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)