Pancakesy faszerowane jabłkiem

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • sitko o drobnych oczkach

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PODGRZEWAMY MASŁO

Masło i mleko dajemy do rondelka. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia masła. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do krótkiego przestudzenia.

KROK 2: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI

Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier łączymy w misce.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA PANCAKESY

Jajko wbijamy do rondelka z mlekiem i masłem. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do miski z suchymi składnikami. Całość mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na plastry o grubości 0,5 cm.

Jeden plaster jabłka smarujemy masłem orzechowym i przykrywamy kolejnym plastrem jabłka. Czynność powtarzamy w przypadku pozostałych plastrów. Jabłka obtaczamy z obu stron w cieście.

KROK 5: SMAŻYMY PANCAKESY

Oliwę rozgrzewamy na patelni i smażymy jabłka obtoczone w cieście.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (4)

Avatar
  • Wioleta Wioleta
    97 dni temu
    Ile cukru dodajemy? W sposobie przygotowania jest wymieniony cukier, ale w składnikach już go nie ma. Soli rozumiem, że odrobinę. :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    97 dni temu
    Wioleto, zgadza się: ciasto na pancakes solimy "symbolicznie" 1 szczyptą soli. Cukru dodajemy natomiast ok. 30-40 gramów, chyba, że naturalna słodycz jabłek będzie dla Ciebie wystarczająca. Wówczas możesz zredukować ilość cukru.
  • magda magda
    27 dni temu
    KuchniaLidla to może poprawicie przepis, skoro wiecie, że jest błąd?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    27 dni temu
    Magdo, cukier został dodany do składników. Smacznego! :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!