Pancakesy faszerowane jabłkiem

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • sitko o drobnych oczkach

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PODGRZEWAMY MASŁO

Masło i mleko dajemy do rondelka. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia masła. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do krótkiego przestudzenia.

KROK 2: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI

Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier łączymy w misce.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA PANCAKESY

Jajko wbijamy do rondelka z mlekiem i masłem. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do miski z suchymi składnikami. Całość mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na plastry o grubości 0,5 cm.

Jeden plaster jabłka smarujemy masłem orzechowym i przykrywamy kolejnym plastrem jabłka. Czynność powtarzamy w przypadku pozostałych plastrów. Jabłka obtaczamy z obu stron w cieście.

KROK 5: SMAŻYMY PANCAKESY

Oliwę rozgrzewamy na patelni i smażymy jabłka obtoczone w cieście.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    78 dni temu
    Po co to nazwy tworzyć i ludzi w błąd wprowadzać jak to racuchy…. Tak już wieś się amerykańska chce zrobić, zamiast promować co polskie jako polskie.

    odpowiedz

  • Przygody kulinarne Przygody kulinarne
    136 dni temu
    Nie polecam przepisu. Każdy z plasterków trzeba osuszać aby Nutella została na miejscu. Masa zbyt gęsta. Skończyło się na dodaniu mleka i zrobieniu naleśników z jabłkami.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    151 dni temu
    Ekstra są! Najlepsze jakie jadłam! Ciasto mi wyszło chyba troszkę zbyt lejące, ale i tak wybitne wyszły :) dzięki!

    odpowiedz

  • Wioleta Wioleta
    252 dni temu
    Ile cukru dodajemy? W sposobie przygotowania jest wymieniony cukier, ale w składnikach już go nie ma. Soli rozumiem, że odrobinę. :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    252 dni temu
    Wioleto, zgadza się: ciasto na pancakes solimy "symbolicznie" 1 szczyptą soli. Cukru dodajemy natomiast ok. 30-40 gramów, chyba, że naturalna słodycz jabłek będzie dla Ciebie wystarczająca. Wówczas możesz zredukować ilość cukru.
  • magda magda
    182 dni temu
    KuchniaLidla to może poprawicie przepis, skoro wiecie, że jest błąd?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    182 dni temu
    Magdo, cukier został dodany do składników. Smacznego! :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!