zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • sitko o drobnych oczkach
  • butelkę z końcówką do dozowania (np. po ketchupie, sosie) lub woreczek strunowy
  • rózgę kuchenną
  • ręcznik papierowy

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA MINIPANKEJKI

Mąkę, cukier puder, sól i proszek do pieczenia przesiewamy do miski przez sitko o drobnych oczkach. Dodajemy jajko, mleko i roztopione masło. Całość dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.

Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dolewamy odrobinę mleka i ponownie mieszamy całość, jeśli zbyt rzadkie, dodajemy odrobinę mąki. Gotowe ciasto odstawiamy na ok. 5 minut.

Krok 2: SMAŻYMY MINIPANKEJKI

Odstawione ciasto mieszamy i przelewamy do butelki z końcówką do dozowania (np. do umytej butelki po sosie lub ketchupie) lub do woreczka strunowego, od którego odcinamy jeden róg, przez który będziemy szprycować ciasto.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Nadmiar masła zdejmujemy z patelni za pomocą ręcznika papierowego.

Niewielkie porcje ciasta dozujemy na rozgrzaną patelnię za pomocą butelki lub woreczka. Gdy minipankejki zarumienią się od spodu, a na ich powierzchni pojawią się pęcherzyki, przerzucamy je na drugą stronę.

Gotowe minipankejki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Krok 3: PODAJEMY PŁATKI

Jogurt naturalny przekładamy do miseczki. Dodajemy gotowe minipankejki. Na wierzchu układamy świeże owoce. Całość polewamy miodem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram