
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blender ręczny
- tłuczek do ziemniaków
- patelnię do naleśników
- ręczniki papierowe
Przygotuj wcześniej:
Masło rozpuść tak, aby w momencie przygotowywania ciasta było nadal płynne, ale nie gorące.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI
Mleko przelewamy do wysokiego naczynia. Laskę wanilii rozkrawamy wzdłuż na pół. Nasiona wyjmujemy ostrzem noża i dodajemy do mleka. Dodajemy jajko, sól i część mąki. Miksujemy za pomocą blendera, a gdy składniki się połączą, dodajemy pozostałą część mąki. Ponownie miksujemy na gładkie, jednolite ciasto. Pod koniec miksowania dodajemy rozpuszczone masło. Miksujemy chwilę, aż masło połączy się z resztą składników.
Gotowe ciasto odstawiamy na ok. 15-20 minut. Po upływie czasu mieszamy ciasto i sprawdzamy jego konsystencję. Jeśli okaże się zbyt gęste, rozcieńczamy je odrobiną mleka lub wody, jeśli będzie zbyt rzadkie, dodajemy 1 łyżkę mąki i dokładnie mieszamy.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Twaróg łączymy w misce z żółtkami jaj, nasionkami laski wanilii i cukrem. Całość ugniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków, aż wszystkie składniki się połączą.
Krok 3: SMAŻYMY NALEŚNIKI
Patelnię rozgrzewamy, wykładamy na nią masło klarowane, a nadmiar masła ściągamy za pomocą ręcznika papierowego. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię wlewamy porcję ciasta tak, by rozlało się po całej powierzchni.
Gdy brzegi naleśnika odkleją się od patelni, a ciasto lekko się zarumieni, przewracamy placek na drugą stronę. Smażymy chwilę. Usmażone naleśniki zdejmujemy z patelni i układamy na dużym talerzu.
Krok 4: NADZIEWAMY I SKŁADAMY NALEŚNIKI
Naleśniki przekładamy kolejno na blat. Wykładamy nadzienie i rozsmarowujemy je równomiernie po całej powierzchni placka, pozostawiając odrobinę wolnego miejsca na brzegach. Naleśniki składamy na pół i ponownie na pół, tak by powstała trójkątna kieszonka z nadzieniem.
Krok 5: PRZESMAŻAMY NALEŚNIKI
Naleśnikowe trójkąty przesmażamy z obu stron na patelni na rozgrzanym maśle klarowanym. Tym razem nie zdejmujemy nadmiaru masła – powinno być go nieco więcej, by naleśniki usmażyły się na złoty kolor.
Po wyłożeniu naleśników na patelnię zmniejszamy ogień, by podgrzać nadzienie, nie przypalając ciasta.
Krok 6: PODAJEMY NALEŚNIKI
Podsmażone naleśniki zdejmujemy z patelni i wykładamy na talerz. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i świeżymi owocami, np. malinami, borówkami, truskawkami lub jeżynami. Dekorujemy listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Racuszki na kefirze z owocami
Wspomnienie dzieciństwa w udoskonalonym wydaniu. Ekstremalnie puszyste racuszki z owocami. Spróbuj i przenieś się do najlepszych smaków dzieciństwa!

Miodowe pancakes z owocami
Dobry start w nowy dzień ma smak miodowych pancakes na bazie mąki ryżowej z ulubionymi owocami. Koniecznie powiedz im dzień dobry!

Tort naleśnikowy z kremem i owocami
Najłatwiejszy, a jednocześnie pyszny tort to ten z naleśników. Przygotuj go z kremem kawowym i owocami!

Puszysty omlet z owocami
Paweł Małecki ma doskonały przepis na puszysty omlet z owocami. Z chęcią się z Tobą podzieli! Dzięki niemu przygotujesz najlepszy omlet w swojej kuchni!

Komentarze (1)
635 dni temu
Trzeba dodać więcej jajek do ciasta ale ogólnie całkiem dobre wyszły
odpowiedz