Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blender ręczny
- tłuczek do ziemniaków
- patelnię do naleśników
- ręczniki papierowe
Przygotuj wcześniej:
Masło rozpuść tak, aby w momencie przygotowywania ciasta było nadal płynne, ale nie gorące.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI
Mleko przelewamy do wysokiego naczynia. Laskę wanilii rozkrawamy wzdłuż na pół. Nasiona wyjmujemy ostrzem noża i dodajemy do mleka. Dodajemy jajko, sól i część mąki. Miksujemy za pomocą blendera, a gdy składniki się połączą, dodajemy pozostałą część mąki. Ponownie miksujemy na gładkie, jednolite ciasto. Pod koniec miksowania dodajemy rozpuszczone masło. Miksujemy chwilę, aż masło połączy się z resztą składników.
Gotowe ciasto odstawiamy na ok. 15-20 minut. Po upływie czasu mieszamy ciasto i sprawdzamy jego konsystencję. Jeśli okaże się zbyt gęste, rozcieńczamy je odrobiną mleka lub wody, jeśli będzie zbyt rzadkie, dodajemy 1 łyżkę mąki i dokładnie mieszamy.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Twaróg łączymy w misce z żółtkami jaj, nasionkami laski wanilii i cukrem. Całość ugniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków, aż wszystkie składniki się połączą.
Krok 3: SMAŻYMY NALEŚNIKI
Patelnię rozgrzewamy, wykładamy na nią masło klarowane, a nadmiar masła ściągamy za pomocą ręcznika papierowego. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię wlewamy porcję ciasta tak, by rozlało się po całej powierzchni.
Gdy brzegi naleśnika odkleją się od patelni, a ciasto lekko się zarumieni, przewracamy placek na drugą stronę. Smażymy chwilę. Usmażone naleśniki zdejmujemy z patelni i układamy na dużym talerzu.
Krok 4: NADZIEWAMY I SKŁADAMY NALEŚNIKI
Naleśniki przekładamy kolejno na blat. Wykładamy nadzienie i rozsmarowujemy je równomiernie po całej powierzchni placka, pozostawiając odrobinę wolnego miejsca na brzegach. Naleśniki składamy na pół i ponownie na pół, tak by powstała trójkątna kieszonka z nadzieniem.
Krok 5: PRZESMAŻAMY NALEŚNIKI
Naleśnikowe trójkąty przesmażamy z obu stron na patelni na rozgrzanym maśle klarowanym. Tym razem nie zdejmujemy nadmiaru masła – powinno być go nieco więcej, by naleśniki usmażyły się na złoty kolor.
Po wyłożeniu naleśników na patelnię zmniejszamy ogień, by podgrzać nadzienie, nie przypalając ciasta.
Krok 6: PODAJEMY NALEŚNIKI
Podsmażone naleśniki zdejmujemy z patelni i wykładamy na talerz. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i świeżymi owocami, np. malinami, borówkami, truskawkami lub jeżynami. Dekorujemy listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Puszysty omlet z owocami
Paweł Małecki ma doskonały przepis na puszysty omlet z owocami. Z chęcią się z Tobą podzieli! Dzięki niemu przygotujesz najlepszy omlet w swojej kuchni!
Tort naleśnikowy z kremem i owocami
Najłatwiejszy, a jednocześnie pyszny tort to ten z naleśników. Przygotuj go z kremem kawowym i owocami!
Miodowe pancakes z owocami
Dobry start w nowy dzień ma smak miodowych pancakes na bazie mąki ryżowej z ulubionymi owocami. Koniecznie powiedz im dzień dobry!
Racuszki na kefirze z owocami
Wspomnienie dzieciństwa w udoskonalonym wydaniu. Ekstremalnie puszyste racuszki z owocami. Spróbuj i przenieś się do najlepszych smaków dzieciństwa!
Naleśniki z serem, czyli danie na każdą porę dnia
Naleśniki z serem nie bez przyczyny uchodzą za danie uniwersalne. Nadają się zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy kolację. Ze względu na swoją słodką naturę sprawdzają się również w roli podwieczorku. Pyszne naleśniki z serem smakują osobom o różnych upodobaniach i w każdym wieku. Każdy może cieszyć się licznymi walorami smakowymi naleśników z serem, nikt nie powinien wstydzić się tej miłości!
Każdy amator naleśników z serem powinien mieć świadomość, z jak klasycznym daniem ma do czynienia. Pierwsze zachowane przepisy na tę potrawę pochodzą bowiem z Francji, z pierwszej połowy XVI wieku. Bardzo możliwe jednak, że do Francji przywędrowały z Florencji. Ważną rolę w ich wypromowaniu przypisuje się Katarzynie Medycejskiej, księżnej ze słynnego włoskiego rodu. Na samym początku ciasto na naleśniki – z serem czy innymi składnikami – przygotowywane było w nieco inny sposób. Crêpes powstawały bowiem bez udziału nabiału. Nieodzowne we współczesnych przepisach na naleśniki z serem mleko znalazło zastosowanie dużo później.
Wróćmy jednak do naszych czasów. Polecany przepis na naleśniki z serem zakłada ich wykonanie w godzinę. Zaliczamy go do przepisów łatwych, a zatem nie musisz obawiać się, że podczas pobytu w kuchni napotkają Cię zaskakujące trudności. Wymienione w instrukcji ilości składników wystarczą Ci na przygotowanie pysznych naleśników dla 6 osób. To zatem idealny pomysł na rodzinne śniadanie lub poczęstunek dla znajomych!
Pyszne naleśniki z serem, dzięki którym poczujesz smak dzieciństwa!
Polecane przez Pawła Małeckiego puszyste naleśniki z serem gotowe są zagwarantować obfitującą w miłe wspomnienia podróż do przeszłości. Pyszne puszyste naleśniki w towarzystwie sera z wanilią tworzą kompozycję, którą znamy jako jedno z uniwersalnych smakowych połączeń. Zajadając nasze puszyste naleśniki z serem białym, na pewno przypomnisz sobie lata słodkiej beztroski!
Jeśli do tej pory dręczyły Cię wątpliwości, jak zrobić naleśniki z serem, ten przepis powinien rozwiać wszelkie Twoje wątpliwości. Gorąco zachęcamy Cię również do obejrzenia filmu instruktażowego, w którym Paweł Małecki przyrządza dla nas najlepsze naleśniki z serem pod słońcem. Nasz ekspert wypowiada się w nim również na temat możliwych dodatków do tej potrawy i apetycznego dressingu. Przyjrzyjmy się niektórym elementom przepisu na pyszne naleśniki z serem Kuchni Lidla.
Naleśniki z serem – przepis bez tajemnic
Zanim zaczniesz przygotowywać nasze puszyste naleśniki z serem, upewnij się, że zgromadziłeś wszelkie niezbędne składnik oraz sprzęty kuchenne. Do przygotowania naleśników z serem wykorzystasz blender ręczny, tłuczek do ziemniaków, patelnię do naleśników oraz ręczniki papierowe. Niezbędne okaże się także wysokie naczynie, w którym przygotujesz ciasto oraz miseczka do wymieszania nadzienia do naleśników z serem, czyli twarogu z innymi składnikami. Gotowe? Przejdźmy do poszczególnych elementów przepisu na naleśniki z twarogiem – sprawdź, jak przygotować ser na naleśniki i same placki.
Jak zrobić naleśniki z serem?
W czym tkwi sekret naszego przepisu na dobre naleśniki? Z pewnością bardzo duży wpływ na charakter placków ma wykorzystanie do ich przyrządzania odrobiny wanilii. W naszym przepisie zalecamy sięgnięcie po laskę wanilii, rozcięcie jej i wyjęcie nasion. W ten sposób, po połączeniu ich z jajkami, mąką i roztopionym masłem, uzyskasz ciasto o kuszącym, deserowym aromacie. Miej na uwadze, że jeśli nie zdobędziesz laski wanilii do przepisu na naleśniki z serem białym, możesz zamiast tego posłużyć się cukrem wanilinowym. Co ważne, pamiętaj, aby pozwolić ciastu nieco odpocząć po dokładnym zblendowaniu (przez 15 do 20 minut). A także o tym, że jego gęstość możesz regulować z użyciem mąki.
Jak zrobić ser na naleśniki? To proste – wszystkie wymienione składniki, w tym tak cenną wanilię, musisz dokładnie połączyć ze sobą w misce. I to właśnie na tym etapie bezcenny okaże się tłuczek do ziemniaków, o którym dość zagadkowo wspominaliśmy na samym początku!
Po przygotowaniu sera na naleśniki przejdź do smażenia. Do tego celu polecamy w szczególności masło klarowane. Umożliwia ono długie smażenie naleśników bez ryzyka ich przypalenia. Pamiętaj, że zgodnie z naszym przepisem na dobre naleśniki z serem placki musisz podgrzać dwukrotnie. Za drugim razem już po posmarowaniu ich nadzieniem i zamknięciu w trójkątne kieszonki, w celu nadania im pięknej złotej barwy. Uważaj tylko, żeby ich nie spalić na finiszu!
Zachodząc w głowę, jak zrobić naleśniki z twarogiem, nie zapominaj o jeszcze jednej ważnej kwestii. A zatem o odpowiednim dla nich towarzystwie – dressingu, który oczaruje zarówno zmysł wzroku, jak i smaku. W naszym przepisie Paweł Małecki radzi, by udekorować je śmietaną i owocami, a następnie zwieńczyć kompozycję listkiem mięty. Co jeszcze świetnie pasuje do tego dania? Choćby cukier puder, syrop klonowy czy jogurt owocowy! Na koniec wyjaśnijmy jeszcze jedną sprawę. Ile kalorii mają naleśniki z serem? Wartość energetyczna całego dania Kuchni Lidla – czyli 6 porcji naleśników – wynosi około 2200 kcal. Jedna porcja naleśników z serem ma natomiast około 370 kcal. A zatem odpowiedź na pytanie, czy można je nazwać fit naleśnikami z twarogiem, zależy głównie od tego, ile postanowisz ich zjeść!
Gdy już wypróbujesz nasze naleśniki z serem, poznaj też inne ciekawe propozycje Kuchni Lidla – m.in. miodowe pancakes z owocami czy racuszki na kefirze!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Błyskawiczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Pierniki
- Domek z piernika
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pieczona ryba po grecku
- Świąteczne pierniczki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Piernik staropolski
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Uszka z grzybami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
996 dni temu
Trzeba dodać więcej jajek do ciasta ale ogólnie całkiem dobre wyszły
odpowiedz