zobacz film Najprostsze naleśniki z serem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • blender ręczny
  • tłuczek do ziemniaków
  • patelnię do naleśników
  • ręczniki papierowe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI

Mleko przelewamy do wysokiego naczynia. Laskę wanilii rozkrawamy wzdłuż na pół. Nasiona wyjmujemy ostrzem noża i dodajemy do mleka. Dodajemy jajko, sól i część mąki. Miksujemy za pomocą blendera, a gdy składniki się połączą, dodajemy pozostałą część mąki. Ponownie miksujemy na gładkie, jednolite ciasto. Pod koniec miksowania dodajemy rozpuszczone masło. Miksujemy chwilę, aż masło połączy się z resztą składników.

Gotowe ciasto odstawiamy na ok. 15-20 minut. Po upływie czasu mieszamy ciasto i sprawdzamy jego konsystencję. Jeśli okaże się zbyt gęste, rozcieńczamy je odrobiną mleka lub wody, jeśli będzie zbyt rzadkie, dodajemy 1 łyżkę mąki i dokładnie mieszamy.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE

Twaróg łączymy w misce z żółtkami jaj, nasionkami laski wanilii i cukrem. Całość ugniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków, aż wszystkie składniki się połączą.

Krok 3: SMAŻYMY NALEŚNIKI

Patelnię rozgrzewamy, wykładamy na nią masło klarowane, a nadmiar masła ściągamy za pomocą ręcznika papierowego. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię wlewamy porcję ciasta tak, by rozlało się po całej powierzchni.

Gdy brzegi naleśnika odkleją się od patelni, a ciasto lekko się zarumieni, przewracamy placek na drugą stronę. Smażymy chwilę. Usmażone naleśniki zdejmujemy z patelni i układamy na dużym talerzu.

Krok 4: NADZIEWAMY I SKŁADAMY NALEŚNIKI

Naleśniki przekładamy kolejno na blat. Wykładamy nadzienie i rozsmarowujemy je równomiernie po całej powierzchni placka, pozostawiając odrobinę wolnego miejsca na brzegach. Naleśniki składamy na pół i ponownie na pół, tak by powstała trójkątna kieszonka z nadzieniem.  

Krok 5: PRZESMAŻAMY NALEŚNIKI

Naleśnikowe trójkąty przesmażamy z obu stron na patelni na rozgrzanym maśle klarowanym. Tym razem nie zdejmujemy nadmiaru masła – powinno być go nieco więcej, by naleśniki usmażyły się na złoty kolor.

Po wyłożeniu naleśników na patelnię zmniejszamy ogień, by podgrzać nadzienie, nie przypalając ciasta.

Krok 6: PODAJEMY NALEŚNIKI

Podsmażone naleśniki zdejmujemy z patelni i wykładamy na talerz. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i świeżymi owocami, np. malinami, borówkami, truskawkami lub jeżynami. Dekorujemy listkami świeżej mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!