
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- rózgę kuchenną
- ręcznik papierowy
- sitko o drobnych oczkach
Krok 1: PODGRZEWAMY MLECZKO KOKOSOWE
Mleczko kokosowe delikatnie podgrzewamy w rondelku (maksymalnie do temperatury 35°C), by jego stała część połączyła się z płynną. Podgrzane mleczko przelewamy do miski.
Krok 2: DODAJEMY WIÓRKI KOKOSOWE I JAJKA
Dodajemy wiórki kokosowe i jajka. Całość mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Odstawiamy na ok. 2 minuty.
Krok 3: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Dodajemy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy za pomocą rózgi.
Krok 4: SMAŻYMY PLACUSZKI
Na rozgrzaną patelnię nakładamy kolejno niewielkie porcje ciasta. Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor.
Krok 5: DEKORUJEMY I PODAJEMY PLACUSZKI
Usmażone placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z porcją jogurtu kokosowego i ulubionymi świeżymi owocami, np. malinami.
Oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko o drobnych oczkach. Dekorujemy świeżą miętą.
Zobacz podobne przepisy
Zobacz przepisy na lato
- Krewetki w tempurze
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Suflet czekoladowy
- Zapiekanka ziemniaczana
- Pancakes z borówkami
- Ciasto marchewkowe
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Spaghetti à la carbonara
- Chili con carne
- Krem z dyni
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Makaron z boczniakami po azjatycku
- Sernik na zimno w słoiku
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Zupa pho z wołowiną
- Guacamole
- Ryż z jabłkami i cynamonem
- Chłodnik z botwiny
- Babka ziemniaczana z boczkiem
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (11)
640 dni temu
Jak się nakłada porcję łyżką to rzadkość ciasta jest idealna. Placuszki mają ok 5 cm średnicy i są pyszne!
Odpowiedz
1428 dni temu
bardzo dobre ale ciasto raczej nadaje się na naleśniki niż placuszki, a na pewno z tych proporcji nie wyjdą w takim wydaniu jak na zdjęciu :) ale smak super, bardzo delikatne.
Odpowiedz
1614 dni temu
Placuszki smaczne, ale ciasto faktycznie bardzo rzadkie wiec po dodaniu większej ilości mąki z 2 porcji zrobiły się 4 😉
Odpowiedz
1665 dni temu
To prawda co inni napisali. Ciasto mega rzadkie...
Odpowiedz
1667 dni temu
nie polecam przepisu, ciasto wyszło zbyt rzadkie, nawet po dodaniu większej ilości mąki do części masy
Odpowiedz
1777 dni temu
uwielbiam kokos w każdej postaci - to coś co na pewno wypróbuje!!! i to w 10 min? extra
Odpowiedz
1815 dni temu
Ciasto na placki wychodzi bardzo rzadkie. Musiałam dodac trochę mąki ekstra zeby się nie rozpływały na patelni. Poza tym smaczne.
Odpowiedz
1954 dni temu
Wyszły strasznie jajecznie. Na pewno 2 a nie 1 jajko?
Odpowiedz
1954 dni temu
Tak, Paweł w tym przepisie wykorzystał 2 jajka.
1954 dni temu
Czy zamiast maki pszennej i wiórków kokosowych, Można użyć maki kokosowej? Jaka ilość?
Odpowiedz
1954 dni temu
Możesz spróbować użyć takiego zamiennika, pamiętaj jednak, że mąka kokosowa mocniej chłonie płyny, jest też znacznie cięższa niż mąka pszenna, dlatego wykorzystujemy jej mniej. Zacznij od 4 łyżek mąki kokosowej i kontroluj konsystencję ciasta. Jeśli po wymieszaniu będzie rzadsze od tego, które uzyskał Paweł, dodaj kolejną łyżkę mąki i ponownie wymieszaj, aż do uzyskania podobnej masy.
zobacz wszystkie