Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: ROZPUSZCZAMY DROŻDŻE W MLEKU
Podgrzewamy mleko. Drożdże ucieramy z łyżką cukru do momentu rozpuszczenia. Upłynnione drożdże z cukrem dodajemy do ciepłego mleka. Następnie dodajemy wymieszane dwa rodzaje mąki z pozostałą częścią cukru, cynamon, szczyptę soli oraz jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
KROK 2: DODAJEMY JABŁKA DO CIASTA
W tym czasie myjemy jabłka, obieramy i kroimy w cienkie półplastry. Gdy ciasto wyrośnie, dodajemy pokrojone jabłka, dokładnie mieszamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.
KROK 3: SMAŻYMY RACUCHY
Na rozgrzaną patelnię wlewamy kilka łyżek oleju, rozgrzewamy i smażymy racuchy z obu stron.
Racuchy podajemy gorące, posypane cukrem pudrem. Dobrze smakują z kwaśną śmietaną.
Zobacz podobne
przepisy
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Niegdyś były bardzo popularne. Warto przypomnieć sobie ich smak, bo to wspaniałe słodkie danie dla dużych i małych.
Racuchy z karmelizowanymi gruszkami
Rumiane, pulchne placuszki z ciasta drożdżowego z dodatkiem słodkich gruszek. Idealne na śniadanie, doskonałe na deser!
Placki jogurtowe z sosem pomarańczowym
Na słodki obiad, deser lub śniadanie – wyborne racuszki jogurtowe z sosem pomarańczowym!
Racuchy z bananami
Idealne na śniadanie, obiad lub deser! Dla dorosłych i dzieci – racuchy z bananami!
Racuchy na jogurcie
Lekkie, jogurtowe placuszki bez laktozy – świetnie sprawdzą się podczas rodzinnego śniadania!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ryba po japońsku
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Przekąski sylwestrowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Błyskawiczne pierniczki
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Wegańska ryba po grecku
- Kapusta z grochem
- Pieczona ryba po grecku
- Pierniki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
278 dni temu
Co to znaczy upłynnione drożdże? Drożdże z niewielka ilości wody?
odpowiedz
278 dni temu
Dobra, już wiem 😀
978 dni temu
Bardzo dobry przepis,jak zawsze, polecam :) Przepisy Pana Pawła Małeckiego nie zawodzą. Pozostaje spróbować jeszcze te racuszki z bananami :)
odpowiedz
1251 dni temu
Pyszne racuszki. Zrobiłam ponad 20 i znikły od razu. W końcu znalazłam idealny przepis.
odpowiedz
1420 dni temu
dzieki za pomoc w angliku xd
odpowiedz
2471 dni temu
Dzięki za pomoc w zadaniu domowym z j. angielskiego :D
odpowiedz
2811 dni temu
Dotąd robigłam wg przepisu z 0,5kg mąki i chyba takie bardziej wyrośnięte wolę.
odpowiedz
2832 dni temu
Z cynamonem nie ale bez cynamonu są pyszne i miękkie :)
odpowiedz
2834 dni temu
bardzo tluste sa, jak cabka chlona tluszcz
odpowiedz
2833 dni temu
Możesz spróbować odsączyć nadmiar tłuszczu, ręcznikiem papierowym :)