Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

KROK 1: ROZPUSZCZAMY DROŻDŻE W MLEKU

Podgrzewamy mleko. Drożdże ucieramy z łyżką cukru do momentu rozpuszczenia. Upłynnione drożdże z cukrem dodajemy do ciepłego mleka. Następnie dodajemy wymieszane dwa rodzaje mąki z pozostałą częścią cukru, cynamon, szczyptę soli oraz jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.

KROK 2: DODAJEMY JABŁKA DO CIASTA

W tym czasie myjemy jabłka, obieramy i kroimy w cienkie półplastry. Gdy ciasto wyrośnie, dodajemy pokrojone jabłka, dokładnie mieszamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.

KROK 3: SMAŻYMY RACUCHY

Na rozgrzaną patelnię wlewamy kilka łyżek oleju, rozgrzewamy i smażymy racuchy z obu stron.

Racuchy podajemy gorące, posypane cukrem pudrem. Dobrze smakują z kwaśną śmietaną.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Uczeń Uczeń
    50 dni temu
    Dzięki za pomoc w zadaniu domowym z j. angielskiego :D

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    390 dni temu
    Dotąd robigłam wg przepisu z 0,5kg mąki i chyba takie bardziej wyrośnięte wolę.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    411 dni temu
    Z cynamonem nie ale bez cynamonu są pyszne i miękkie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    413 dni temu
    bardzo tluste sa, jak cabka chlona tluszcz

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    412 dni temu
    Możesz spróbować odsączyć nadmiar tłuszczu, ręcznikiem papierowym :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram