
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: ROZPUSZCZAMY DROŻDŻE W MLEKU
Podgrzewamy mleko. Drożdże ucieramy z łyżką cukru do momentu rozpuszczenia. Upłynnione drożdże z cukrem dodajemy do ciepłego mleka. Następnie dodajemy wymieszane dwa rodzaje mąki z pozostałą częścią cukru, cynamon, szczyptę soli oraz jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
KROK 2: DODAJEMY JABŁKA DO CIASTA
W tym czasie myjemy jabłka, obieramy i kroimy w cienkie półplastry. Gdy ciasto wyrośnie, dodajemy pokrojone jabłka, dokładnie mieszamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.
KROK 3: SMAŻYMY RACUCHY
Na rozgrzaną patelnię wlewamy kilka łyżek oleju, rozgrzewamy i smażymy racuchy z obu stron.
Racuchy podajemy gorące, posypane cukrem pudrem. Dobrze smakują z kwaśną śmietaną.
Zobacz podobne
przepisy
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Niegdyś były bardzo popularne. Warto przypomnieć sobie ich smak, bo to wspaniałe słodkie danie dla dużych i małych.

Racuchy z karmelizowanymi gruszkami
Rumiane, pulchne placuszki z ciasta drożdżowego z dodatkiem słodkich gruszek. Idealne na śniadanie, doskonałe na deser!

Placki jogurtowe z sosem pomarańczowym
Na słodki obiad, deser lub śniadanie – wyborne racuszki jogurtowe z sosem pomarańczowym!

Racuchy z bananami
Idealne na śniadanie, obiad lub deser! Dla dorosłych i dzieci – racuchy z bananami!

Racuchy na jogurcie
Lekkie, jogurtowe placuszki bez laktozy – świetnie sprawdzą się podczas rodzinnego śniadania!

Zobacz przepisy
na święta
- Serniczkowe zajączki
- Ciastka pisanki
- Marmolada cytrynowa z imbirem
- Terrina z łososia z serem feta
- Odwrócona tarta z kiełbasą
- Aromatyczna babka z suszonymi owocami
- Tarta Cytrynowa
- Wegański łosoś z papryki
- Babka orzechowo-migdałowa
- Awokado zapiekane z jajkiem
- Awokado faszerowane pastą bezjajeczną
- Świąteczny talerz obfitości
- Ruloniki z truflową sałatką jajeczną
- Krewetki tygrysie z makaronem typu wstążki, sosem pomidorowym i ajwarem
- Quiche z nadzieniem szpinakowo-porowym z pomidorami
- Babka z niespodzianką
- Ragoût z jajek z warzywami
- Sałata na ciepło z pak choi i białą kiełbasą
- Wegański twarożek z ziołami
- Glazurowana szynka z ziemniakami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
390 dni temu
Co to znaczy upłynnione drożdże? Drożdże z niewielka ilości wody?
odpowiedz
390 dni temu
Dobra, już wiem 😀
1090 dni temu
Bardzo dobry przepis,jak zawsze, polecam :) Przepisy Pana Pawła Małeckiego nie zawodzą. Pozostaje spróbować jeszcze te racuszki z bananami :)
odpowiedz
1363 dni temu
Pyszne racuszki. Zrobiłam ponad 20 i znikły od razu. W końcu znalazłam idealny przepis.
odpowiedz
1532 dni temu
dzieki za pomoc w angliku xd
odpowiedz
2583 dni temu
Dzięki za pomoc w zadaniu domowym z j. angielskiego :D
odpowiedz
2923 dni temu
Dotąd robigłam wg przepisu z 0,5kg mąki i chyba takie bardziej wyrośnięte wolę.
odpowiedz
2944 dni temu
Z cynamonem nie ale bez cynamonu są pyszne i miękkie :)
odpowiedz
2946 dni temu
bardzo tluste sa, jak cabka chlona tluszcz
odpowiedz
2945 dni temu
Możesz spróbować odsączyć nadmiar tłuszczu, ręcznikiem papierowym :)