Racuchy z jabłkami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

KROK 1: ROZPUSZCZAMY DROŻDŻE W MLEKU

Podgrzewamy mleko. Drożdże ucieramy z łyżką cukru do momentu rozpuszczenia. Upłynnione drożdże z cukrem dodajemy do ciepłego mleka. Następnie dodajemy wymieszane dwa rodzaje mąki z pozostałą częścią cukru, cynamon, szczyptę soli oraz jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.

KROK 2: DODAJEMY JABŁKA DO CIASTA

W tym czasie myjemy jabłka, obieramy i kroimy w cienkie półplastry. Gdy ciasto wyrośnie, dodajemy pokrojone jabłka, dokładnie mieszamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.

KROK 3: SMAŻYMY RACUCHY

Na rozgrzaną patelnię wlewamy kilka łyżek oleju, rozgrzewamy i smażymy racuchy z obu stron.

Racuchy podajemy gorące, posypane cukrem pudrem. Dobrze smakują z kwaśną śmietaną.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Agata Agata
    258 dni temu
    Co to znaczy upłynnione drożdże? Drożdże z niewielka ilości wody?

    odpowiedz

  • Agata Agata
    258 dni temu
    Dobra, już wiem 😀
  • Gość Gość
    958 dni temu
    Bardzo dobry przepis,jak zawsze, polecam :) Przepisy Pana Pawła Małeckiego nie zawodzą. Pozostaje spróbować jeszcze te racuszki z bananami :)

    odpowiedz

  • Dominika Dominika
    1232 dni temu
    Pyszne racuszki. Zrobiłam ponad 20 i znikły od razu. W końcu znalazłam idealny przepis.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1400 dni temu
    dzieki za pomoc w angliku xd

    odpowiedz

  • Uczeń Uczeń
    2451 dni temu
    Dzięki za pomoc w zadaniu domowym z j. angielskiego :D

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    2791 dni temu
    Dotąd robigłam wg przepisu z 0,5kg mąki i chyba takie bardziej wyrośnięte wolę.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2812 dni temu
    Z cynamonem nie ale bez cynamonu są pyszne i miękkie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2814 dni temu
    bardzo tluste sa, jak cabka chlona tluszcz

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2813 dni temu
    Możesz spróbować odsączyć nadmiar tłuszczu, ręcznikiem papierowym :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!