zobacz film Frittata z cukinią i szpinakiem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • patelnię przeznaczoną do zapiekania dań w piekarniku
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • materiałową ściereczkę

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZESMAŻAMY WARZYWA

Cukinię pokrojoną w półplasterki smażymy na patelni na rozgrzanym oleju, aż lekko zmięknie i się zarumieni (powinna jednak pozostać chrupiąca). Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy drobno posiekany czosnek i paprykę pokrojoną w kostkę. Smażymy chwilę, mieszając, aż smaki i składniki się połączą.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JAJECZNĄ

Jajka wbijamy do miski i dokładnie rozmącamy za pomocą widelca, lekko napowietrzając masę. Dodajemy mleko. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Mieszamy.

Krok 3: DODAJEMY SZPINAK

Do przesmażonych warzyw, pod sam koniec smażenia, dodajemy szpinak, mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę, aż jego liście zmniejszą swoją objętość.

Krok 4: SMAŻYMY I PIECZEMY FRITTATĘ

Odstawioną masę jajeczną mieszamy, a następnie zalewamy nią warzywa. Całość podsmażamy, aż brzegi frittaty lekko się zetną i przypieką.

Frittatę pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż masa jajeczna się zetnie.

Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Pomidorki przekrawamy na pół i łączymy w misce z oliwkami. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dodajemy porwane na mniejsze kawałki listki bazylii. Mieszamy.

Krok 6: PODAJEMY FRITTATĘ

Upieczoną frittatę wyjmujemy z piekarnika i nakrywamy z wierzchu ściereczką, by łatwiej odeszła od patelni. Brzegi frittaty delikatnie odkrawamy od patelni za pomocą noża.

Przygotowaną wcześniej sałatkę nakładamy na upieczoną frittatę. Twaróg rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na wierzchu frittaty. Po lekkim przestudzeniu kroimy frittatę na mniejsze, trójkątne kawałki i podajemy z porcją sałatki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!