Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- patelnię przeznaczoną do zapiekania dań w piekarniku
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- materiałową ściereczkę
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZESMAŻAMY WARZYWA
Cukinię pokrojoną w półplasterki smażymy na patelni na rozgrzanym oleju, aż lekko zmięknie i się zarumieni (powinna jednak pozostać chrupiąca). Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy drobno posiekany czosnek i paprykę pokrojoną w kostkę. Smażymy chwilę, mieszając, aż smaki i składniki się połączą.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JAJECZNĄ
Jajka wbijamy do miski i dokładnie rozmącamy za pomocą widelca, lekko napowietrzając masę. Dodajemy mleko. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Mieszamy.
Krok 3: DODAJEMY SZPINAK
Do przesmażonych warzyw, pod sam koniec smażenia, dodajemy szpinak, mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę, aż jego liście zmniejszą swoją objętość.
Krok 4: SMAŻYMY I PIECZEMY FRITTATĘ
Odstawioną masę jajeczną mieszamy, a następnie zalewamy nią warzywa. Całość podsmażamy, aż brzegi frittaty lekko się zetną i przypieką.
Frittatę pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż masa jajeczna się zetnie.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Pomidorki przekrawamy na pół i łączymy w misce z oliwkami. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dodajemy porwane na mniejsze kawałki listki bazylii. Mieszamy.
Krok 6: PODAJEMY FRITTATĘ
Upieczoną frittatę wyjmujemy z piekarnika i nakrywamy z wierzchu ściereczką, by łatwiej odeszła od patelni. Brzegi frittaty delikatnie odkrawamy od patelni za pomocą noża.
Przygotowaną wcześniej sałatkę nakładamy na upieczoną frittatę. Twaróg rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na wierzchu frittaty. Po lekkim przestudzeniu kroimy frittatę na mniejsze, trójkątne kawałki i podajemy z porcją sałatki.
Zobacz podobne
przepisy
Omlet ze szpinakiem i szynką
Karol Okrasa serwuje przepis na udany poranek – omlet ze szpinakiem, szynką i kozim serem!
Omlet białkowy z łososiem
Szukasz pomysłu na proteinowe śniadanie? Kinga pokaże Ci, jak przygotować szybki i łatwy omlet białkowy z łososiem wędzonym i świeżym szpinakiem. Wypróbuj!
Pasta jajeczna z awokado
Świeża, wiosenna, bogata w warzywa i tradycyjna – taka jest pasta kanapkowa, którą przygotujesz według przepisu Karola, nie tylko na wielkanocne śniadanie!
Omlet z cukinią i bobem
Sezonowy bób i świeża, chrupiąca cukinia to pyszne dodatki, które warto wykorzystać, by przygotować idealne danie na śniadanie – omlet według przepisu Kingi!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Bazyliowy pstrąg z grilla
- Sałatka z bagietką, malinami i dressingiem z maślanki
- Smażone okonie z chlebową sałatką
- Drożdżówki z marcepanem i brzoskwiniami
- Zupa chrzanowa
- Greckie kotleciki nadziewane fetą
- Grillowane steki wołowe z sałatką i salsą warzywną
- Ravioli z cukinią i ricottą
- Smoothie z mango
- Bulion rybny
- Tosty z brokułem i serem provolone
- Śniadaniowe burrito z jajecznicą
- Sylwestrowe muffiny z burakiem i kozim serem
- Zapiekanka do lunchboxa
- Omlet ze szparagami i z fasolką edamame
- Kaczka z brzoskwiniami
- Jesienna zapiekanka no waste z burratą
- Wegańska pasta à la makrela
- Arbuzowe szaleństwo
- Zupa jarzynowa z brukselką
- Domowa pasta tahini
- Ryż na mleku z rabarbarem
- Krwawe muffinki
- Chleb cebulowy z kremem kminkowym
- Knedle serowe z morelami
- Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym
- Kurczak cytrynowo-rozmarynowy z zapiekanką dauphinois i marchewką w śmietanie
- Cytrynowa zupa w stylu greckim z kurczakiem
- Owocowo-czekoladowe Lizaki-Cudaki
- Kulebiak z karpiem i kapustą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)