zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • patelnię

Krok 1: Kroimy składniki

Szynkę kroimy w drobną kostkę. Pół ząbka czosnku kroimy w cienkie plastry. Szpinak myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół.

Krok 2: Smażymy szynkę

Na patelnię wlewamy olej i chwilę podsmażamy szynkę.

Krok 3: Przygotowujemy omlet

Na małym ogniu na patelni roztapiamy kawałek masła. Wrzucamy szpinak z częścią czosnku. Odrobinę solimy. Chwilę blanszujemy. Patelnię ściągamy z ognia. Jaja wbijamy do miski i dobrze rozbijamy trzepaczką. Dodajemy sól i biały pieprz.

Patelnię z powrotem przekładamy na ogień, wlewamy jajka i intensywnie mieszamy widelcem, odrywając ścięte kawałki od dna patelni. Gdy masa będzie już ścięta i będzie przypominała gęsty krem, przechylamy patelnię w taki sposób, by większość masy znalazła się na końcu patelni. Następnie za pomocą łopatki zbieramy jajka (począwszy od miejsca, gdzie masy jest najmniej) i rolujemy, zostawiając część omletu otwartą – wrzucamy tam szynkę i zamykamy.

Krok 4: Podajemy omlet

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy kilka plasterków czosnku i wrzucamy pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem.

Omlet wykładamy na talerz. Przyozdabiamy go twarożkiem kozim oraz pomidorkami.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • adela adela
    138 dni temu
    Pierwszy omlet wyszedł w formie jajecznicy (przez mieszanie drewnianą łyżką, a nie widelcem), drugi już tak jak powinien. Wydawało się, że to zbyt czasochłonny przepis, ale smak to rekompensował - wyszło obłędne danie. Będziemy powtarzać w nieco uproszczonej formie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    165 dni temu
    Szczerze takim omletem dziecko się nie za spokoju głodu :(

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram