Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- patelnię
Krok 1: Kroimy składniki
Szynkę kroimy w drobną kostkę. Pół ząbka czosnku kroimy w cienkie plastry. Szpinak myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół.
Krok 2: Smażymy szynkę
Na patelnię wlewamy olej i chwilę podsmażamy szynkę.
Krok 3: Przygotowujemy omlet
Na małym ogniu na patelni roztapiamy kawałek masła. Wrzucamy szpinak z częścią czosnku. Odrobinę solimy. Chwilę blanszujemy. Patelnię ściągamy z ognia. Jaja wbijamy do miski i dobrze rozbijamy trzepaczką. Dodajemy sól i biały pieprz.
Patelnię z powrotem przekładamy na ogień, wlewamy jajka i intensywnie mieszamy widelcem, odrywając ścięte kawałki od dna patelni. Gdy masa będzie już ścięta i będzie przypominała gęsty krem, przechylamy patelnię w taki sposób, by większość masy znalazła się na końcu patelni. Następnie za pomocą łopatki zbieramy jajka (począwszy od miejsca, gdzie masy jest najmniej) i rolujemy, zostawiając część omletu otwartą – wrzucamy tam szynkę i zamykamy.
Krok 4: Podajemy omlet
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy kilka plasterków czosnku i wrzucamy pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem.
Omlet wykładamy na talerz. Przyozdabiamy go twarożkiem kozim oraz pomidorkami.
Zobacz podobne
przepisy
Piegowaty omlet z borówkami i czekoladowym mlekiem
Puszyste placuszki z owocami i mleko czekoladowe to zdrowy sposób na słodki poranek. Takie śniadanie jest przepyszne!
Omlety ziołowe z nadzieniem z serka grani i łososia
Zacznij dzień od pysznego posiłku! Omlet ziołowy z nadzieniem z serka grani i wędzonego łososia!
3 sposoby na omlet
Omlet na słodko w stylu azjatyckim oraz z łososiem i awokado – wypróbuj wszystkie trzy przepisy na udany początek dnia!
Tatar wołowy w omlecie sojowym
Tatar z jajkiem? Oczywiście! Ale w zupełnie nowy sposób! Spróbuj połączenia siekanego, tatara wołowego z omletem sojowym.
Omlet ze szpinakiem i szynką, czyli śniadanie idealne
Czy ktoś powiedział, że śniadanie musi być monotonne? Jeśli kanapki z serem i szynką już dawno Ci się przejadły, a zwykła jajecznica wydaje Ci się po prostu nudna, koniecznie spróbuj czegoś nowego. Omlet z serem i szynką polecają się na poranny posiłek. Oczywiście w środku znajdują się nie tylko dwa najbardziej śniadaniowe produkty świata. To również trochę warzyw, które zapewnią Ci dobry początek dnia.
Omlet ze szpinakiem, bo o nim mowa, zrobisz z kilku przepysznych składników. Zamiast żółtego sera, użyj koziego twarożku, który doskonale łączy się ze świeżym szpinakiem. Omlet szpinakowy nie obejdzie się również bez czosnku, który podbije smak tego delikatnego warzywa i sprawi, że cały posiłek będzie niezwykle aromatyczny.
Liście szpinaku podsmaż z czosnkiem na patelni – w kilka chwil będzie gotowy do jedzenia! Użyj mięsa, jeśli bez niego nie wyobrażasz sobie śniadania – w przepisie jest to gotowana szynka, ale możesz wybrać również boczek. W ten sposób omlet nabierze wędzonego posmaku. Pamiętaj, że gdy robisz omlet z szynką lub innym mięsem, nie może ono być smażone na maśle z powodu niskiej temperatury spalania. Użyj zamiast tego oleju, choć same jaja usmaż na masełku. Żeby było kolorowo i smacznie, przesmaż na maśle również trochę pomidorków koktajlowych. Taki omlet z szynką i warzywami będzie wyglądać pięknie.
Jak zrobić omlet ze szpinakiem mrożonym? Kiedy nie masz świeżych liści w domu
Czy możesz zrobić omlet ze szpinakiem mrożonym? Oczywiście, chociaż musisz pamiętać, by pozbyć się z niego całej wody. Użyj niewielkiej ilości szpinaku – około 25 gramów. Rozmroź go na patelni i odlej wodę. Dodaj cieniutkie plastry czosnku i smaż chwilę. Możesz dodać jajka do szpinaku lub też dorzucić go do podsmażonej wcześniej szynki, by smaki dobrze się ze sobą połączyły. Jeśli po chwili smażenia zobaczysz jeszcze wodę ze szpinaku, odlej ją. Fit omlet ze szpinakiem będzie dobrym pomysłem na śniadanie również w wersji ze szpinakiem mrożonym. Nie musisz zawsze mieć w domu świeżych liści.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tarta flambée z pieczarkami i boczkiem
- Szybkie lasagne
- Racuchy ze szpinakiem i kozim serem
- Zapiekane naleśniki z ratatouille
- Tarta ze szpinakiem i serem kozim
- 3 sposoby na omlet
- Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką
- Dorsz pieczony z sosem piwnym i szpinakiem
- Omlet z makaronem
- Krem szparagowo-ogórkowy
- Tarta z cukinią i kozim serem
- Croque monsieur z serem gouda
- Kaszotto z kaszy jaglanej z zielonymi szparagami
- Omlet XXL z kozim serem i szpinakiem
- Omlet z zielonymi szparagami i czosnkiem niedźwiedzim
- Placki ziemniaczane z pieca
- Piersi kurczaka duszone z kapustą i jabłkami
- DIP Z FASOLI I TALERZ ROZMAITOŚCI
- Orzeźwiająca sałatka z melonem
- Podudzia z oliwkami w sosie pomidorowym
- Szaszłyki bałkańskie
- Karmelizowane jabłka z dodatkami
- Pieczona ciecierzyca na słodko
- Sałatka cezar z sosem majonezowym
- Koktajl z krewetek z awokado i sosem chili
- Zielone szparagi z burratą
- Tarta czekoladowa z truskawkami
- Idealny lukier królewski do dekoracji
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1895 dni temu
Pychotka! :)
odpowiedz
2789 dni temu
Pierwszy omlet wyszedł w formie jajecznicy (przez mieszanie drewnianą łyżką, a nie widelcem), drugi już tak jak powinien. Wydawało się, że to zbyt czasochłonny przepis, ale smak to rekompensował - wyszło obłędne danie. Będziemy powtarzać w nieco uproszczonej formie.
odpowiedz
2816 dni temu
Szczerze takim omletem dziecko się nie za spokoju głodu :(
odpowiedz