zobacz film Omlet ze szpinakiem i szynką

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • patelnię

Krok 1: Kroimy składniki

Szynkę kroimy w drobną kostkę. Pół ząbka czosnku kroimy w cienkie plastry. Szpinak myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół.

Krok 2: Smażymy szynkę

Na patelnię wlewamy olej i chwilę podsmażamy szynkę.

Krok 3: Przygotowujemy omlet

Na małym ogniu na patelni roztapiamy kawałek masła. Wrzucamy szpinak z częścią czosnku. Odrobinę solimy. Chwilę blanszujemy. Patelnię ściągamy z ognia. Jaja wbijamy do miski i dobrze rozbijamy trzepaczką. Dodajemy sól i biały pieprz.

Patelnię z powrotem przekładamy na ogień, wlewamy jajka i intensywnie mieszamy widelcem, odrywając ścięte kawałki od dna patelni. Gdy masa będzie już ścięta i będzie przypominała gęsty krem, przechylamy patelnię w taki sposób, by większość masy znalazła się na końcu patelni. Następnie za pomocą łopatki zbieramy jajka (począwszy od miejsca, gdzie masy jest najmniej) i rolujemy, zostawiając część omletu otwartą – wrzucamy tam szynkę i zamykamy.

Krok 4: Podajemy omlet

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy kilka plasterków czosnku i wrzucamy pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem.

Omlet wykładamy na talerz. Przyozdabiamy go twarożkiem kozim oraz pomidorkami.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    1719 dni temu
    Pychotka! :)

    odpowiedz

  • adela adela
    2613 dni temu
    Pierwszy omlet wyszedł w formie jajecznicy (przez mieszanie drewnianą łyżką, a nie widelcem), drugi już tak jak powinien. Wydawało się, że to zbyt czasochłonny przepis, ale smak to rekompensował - wyszło obłędne danie. Będziemy powtarzać w nieco uproszczonej formie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2640 dni temu
    Szczerze takim omletem dziecko się nie za spokoju głodu :(

    odpowiedz


Omlet ze szpinakiem i szynką, czyli śniadanie idealne

Czy ktoś powiedział, że śniadanie musi być monotonne? Jeśli kanapki z serem i szynką już dawno Ci się przejadły, a zwykła jajecznica wydaje Ci się po prostu nudna, koniecznie spróbuj czegoś nowego. Omlet z serem i szynką polecają się na poranny posiłek. Oczywiście w środku znajdują się nie tylko dwa najbardziej śniadaniowe produkty świata. To również trochę warzyw, które zapewnią Ci dobry początek dnia.

Omlet ze szpinakiem, bo o nim mowa, zrobisz z kilku przepysznych składników. Zamiast żółtego sera, użyj koziego twarożku, który doskonale łączy się ze świeżym szpinakiem. Omlet szpinakowy nie obejdzie się również bez czosnku, który podbije smak tego delikatnego warzywa i sprawi, że cały posiłek będzie niezwykle aromatyczny.

Liście szpinaku podsmaż z czosnkiem na patelni – w kilka chwil będzie gotowy do jedzenia! Użyj mięsa, jeśli bez niego nie wyobrażasz sobie śniadania – w przepisie jest to gotowana szynka, ale możesz wybrać również boczek. W ten sposób omlet nabierze wędzonego posmaku. Pamiętaj, że gdy robisz omlet z szynką lub innym mięsem, nie może ono być smażone na maśle z powodu niskiej temperatury spalania. Użyj zamiast tego oleju, choć same jaja usmaż na masełku. Żeby było kolorowo i smacznie, przesmaż na maśle również trochę pomidorków koktajlowych. Taki omlet z szynką i warzywami będzie wyglądać pięknie.

Jak zrobić omlet ze szpinakiem mrożonym? Kiedy nie masz świeżych liści w domu

Czy możesz zrobić omlet ze szpinakiem mrożonym? Oczywiście, chociaż musisz pamiętać, by pozbyć się z niego całej wody. Użyj niewielkiej ilości szpinaku – około 25 gramów. Rozmroź go na patelni i odlej wodę. Dodaj cieniutkie plastry czosnku i smaż chwilę. Możesz dodać jajka do szpinaku lub też dorzucić go do podsmażonej wcześniej szynki, by smaki dobrze się ze sobą połączyły. Jeśli po chwili smażenia zobaczysz jeszcze wodę ze szpinaku, odlej ją. Fit omlet ze szpinakiem będzie dobrym pomysłem na śniadanie również w wersji ze szpinakiem mrożonym. Nie musisz zawsze mieć w domu świeżych liści.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!