Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Ogórek zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dokładnie odsącz na sicie z nadmiaru wody.
Przygotuj
- blachę wyłożona pergaminem
- tarkę
- sito
Mięsny chlebek
Do miski dajemy mięso mielone, pokrojone w drobną kostkę cukinię i paprykę, czarne oliwki pokrojone w talarki, posiekany i roztarty ząbek czosnku, przecier pomidorowy, pokrojoną w kostkę fetę. Kromki chleba pokrojone w kostkę dodajemy do mielonego mięsa wraz z posiekanymi ziołami: natką pietruszki, szczypiorkiem z dymki i tymiankiem. Doprawiamy ostra i słodka papryka, pieprzem, sola oraz dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. W osobnej miseczce mieszamy jaja i dodajemy do farszu.
Dokładnie mieszamy rękoma. Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym, papier polewamy oliwa. Na pergamin przekładamy uformowany chlebek. Powierzchnie chlebka polewamy oliwa. Dookoła chlebka kładziemy gałązki świeżego rozmarynu i gałązki z pomidorami koktajlowymi, które polewamy oliwa z oliwek, doprawiamy sola i pieprzem. Chlebek z dodatkami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg), pieczemy od 45 minut do godziny.
Tzatziki
Posiekany szczypiorek oraz porwane na mniejsze kawałki liście mięty przekładamy do miski. Następnie dodajemy posiekane szalotki, posiekany czosnek oraz starty wcześniej, odsączony z nadmiaru wody ogórek. Następnie dodajemy jogurt typu greckiego i doprawiamy ostrą papryką oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy pieprzem i sola. Dokładnie mieszamy. Tzatziki przekładamy do miseczki. Dekorujemy listkami mięty, posypujemy niewielką ilością słodkiej papryki.
Upieczony chlebek przekładamy na talerz, dekorujemy upieczonymi pomidorami. Chlebek polewamy sosem pozostałym na blaszce, na której się piekł. Dekorujemy kilkoma gałązkami świeżego rozmarynu. Podajemy z sosem tzatziki.
Zobacz podobne
przepisy
Musaka grecka
Kochasz greckie smaki? Zatem typowa dla tej kuchni zapiekanka w naszej wersji także będzie Ci smakować.
Chlebek mięsny
Wypróbowaliście już chlebek mięsny? Jeśli nie, to koniecznie powinien on zagościć w Waszej kuchni.
Prawdziwe souvlaki po grecku
Niech smak Grecji zawita na Twoim stole - wypróbuj przepis na tradycyjne souvlaki podawane z sosem tzatziki.
Prawdziwa musaka z grecką sałatką Lefterisa i Karola
Tradycyjne greckie danie, którego trzeba spróbować. To bogactwo składników i prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny makowiec
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto marchewkowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pieczona ryba po grecku
- Kutia
- Ciasto na pierogi
- Przekąski sylwestrowe
- Sernik piernikowy
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Kompot z suszu z cytryną
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
2195 dni temu
Naprawdę smaczne danie. Do tego nietrudne w wykonaniu. Polecam!
odpowiedz
2196 dni temu
Chlebek przepyszny. Wszystkim smakował. Polecam
odpowiedz
3150 dni temu
Chlebek przepyszny. U mnie w domu wszedł na stałe do menu.
odpowiedz
3390 dni temu
Coś wspaniałego przepyszne! Robiłam juz jakiś czas temu, ale bardzo chętnie wróce do tego dani bo jest wspaniałe tyle smaków i aromatów w głowie się nie mieści! - gorąco polecam@!
odpowiedz
3420 dni temu
Dzień dobry, mam pytanie: czy wieprzowinę można zastąpić mieloną piersią z indyka? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam!
odpowiedz
3494 dni temu
na szczęście wszystkie produkty zawsze są dostępne :) i bez zmartwień można zrobić zakupy w jednym sklepie :D .Pomysł na greckie , czeskie, hiszpańskie, portugalskie...tygodnie jest znakomity. Przepis na chlebek z mięska dziś wdrożyłam w życie. Znakomity! Tzatziki pychota :D ...2 średnie ząbki czosnku wystarczą do tzatziki.
odpowiedz
3494 dni temu
Fajny przepis, ale 1 ząbek czosnku do tzatzików, to moim zdaniem zdecydowanie za mało! Ja dam co najmniej 3 :D
odpowiedz
3496 dni temu
jolazum, z okazji Tygodnia Greckiego w Kuchni Lidla gościmy Lefterisa Lazarou, kucharza z greckiej Kuchni Lidla. Podobna akcja miała miejsce, gdy promowaliśmy kuchnię czeską. Wówczas gotował u nas gościnnie Roman Paulus :)
odpowiedz
3496 dni temu
Przepis przepyszny jak zwykle , dzięki Pascal, martwi mnie , że coraz mniej Pascala widać w Lidlu, co to za akcja z jakimś wąsatym Grekiem ? czemu nie ma zdjęcia naszego Pascala?
odpowiedz