Chlebek mięsny po grecku z tzatziki Pascala
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blachę wyłożona pergaminem
  • tarkę

Mięsny chlebek

Do miski dajemy mięso mielone, pokrojona cukinie, paprykę, czarne oliwki, posiekane i roztarte ząbki czosnku, przecier pomidorowy, pokrojoną fetę. Kromki chleba pokrojone w kostkę dodajemy do mielonego mięsa wraz z posiekaną natka pietruszki, szczypiorkiem z dymki i tymiankiem. Doprawiamy ostra i słodka papryka, pieprzem, sola oraz dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. W osobnej miseczce mieszamy jaja i dodajemy do farszu.

Dokładnie mieszamy rękoma. Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym, papier polewamy oliwa. Na pergamin przekładamy uformowany chlebek. Powierzchnie chlebka polewamy oliwa. Dookoła chlebka kładziemy gałązki świeżego rozmarynu i gałązki z pomidorami koktajlowymi, które polewamy oliwa z oliwek, doprawiamy sola i pieprzem. Chlebek z dodatkami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg), pieczemy od 45 minut do godziny.

Tzatziki

Posiekany szczypiorek oraz liście mięty przekładamy do miski. Następnie dodajemy posiekane szalotki, ząbek czosnku oraz odsączonego startego ogórka. Następnie dodajemy jogurt typu greckiego i doprawiamy ostrą papryką oraz odrobiną soku z cytryny. Doprawiamy pieprzem i sola. Dokładnie mieszamy. Tzatziki przekładamy do miseczki. Dekorujemy listkami mięty, posypujemy niewielką ilością słodkiej papryki.

Upieczony chlebek przekładamy na talerz, dekorujemy upieczonymi pomidorami. Chlebek polewamy sosem pozostałym na blaszce, na której się piekł. Dekorujemy kilkoma gałązkami świeżego rozmarynu. Podajemy z sosem tzatziki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Ola Ola
    661 dni temu
    Chlebek przepyszny. U mnie w domu wszedł na stałe do menu.

    odpowiedz

  • Karina Karina
    901 dni temu
    Coś wspaniałego przepyszne! Robiłam juz jakiś czas temu, ale bardzo chętnie wróce do tego dani bo jest wspaniałe tyle smaków i aromatów w głowie się nie mieści! - gorąco polecam@!

    odpowiedz

  • BB BB
    930 dni temu
    Dzień dobry, mam pytanie: czy wieprzowinę można zastąpić mieloną piersią z indyka? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam!

    odpowiedz

  • yoll yoll
    1005 dni temu
    na szczęście wszystkie produkty zawsze są dostępne :) i bez zmartwień można zrobić zakupy w jednym sklepie :D .Pomysł na greckie , czeskie, hiszpańskie, portugalskie...tygodnie jest znakomity. Przepis na chlebek z mięska dziś wdrożyłam w życie. Znakomity! Tzatziki pychota :D ...2 średnie ząbki czosnku wystarczą do tzatziki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1005 dni temu
    Fajny przepis, ale 1 ząbek czosnku do tzatzików, to moim zdaniem zdecydowanie za mało! Ja dam co najmniej 3 :D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1006 dni temu
    jolazum, z okazji Tygodnia Greckiego w Kuchni Lidla gościmy Lefterisa Lazarou, kucharza z greckiej Kuchni Lidla. Podobna akcja miała miejsce, gdy promowaliśmy kuchnię czeską. Wówczas gotował u nas gościnnie Roman Paulus :)

    odpowiedz

  • jolazum jolazum
    1007 dni temu
    Przepis przepyszny jak zwykle , dzięki Pascal, martwi mnie , że coraz mniej Pascala widać w Lidlu, co to za akcja z jakimś wąsatym Grekiem ? czemu nie ma zdjęcia naszego Pascala?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram