
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę wyłożona pergaminem
- tarkę
Mięsny chlebek
Do miski dajemy mięso mielone, pokrojona cukinie, paprykę, czarne oliwki, posiekane i roztarte ząbki czosnku, przecier pomidorowy, pokrojoną fetę. Kromki chleba pokrojone w kostkę dodajemy do mielonego mięsa wraz z posiekaną natka pietruszki, szczypiorkiem z dymki i tymiankiem. Doprawiamy ostra i słodka papryka, pieprzem, sola oraz dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. W osobnej miseczce mieszamy jaja i dodajemy do farszu.
Dokładnie mieszamy rękoma. Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym, papier polewamy oliwa. Na pergamin przekładamy uformowany chlebek. Powierzchnie chlebka polewamy oliwa. Dookoła chlebka kładziemy gałązki świeżego rozmarynu i gałązki z pomidorami koktajlowymi, które polewamy oliwa z oliwek, doprawiamy sola i pieprzem. Chlebek z dodatkami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg), pieczemy od 45 minut do godziny.
Tzatziki
Posiekany szczypiorek oraz liście mięty przekładamy do miski. Następnie dodajemy posiekane szalotki, ząbek czosnku oraz odsączonego startego ogórka. Następnie dodajemy jogurt typu greckiego i doprawiamy ostrą papryką oraz odrobiną soku z cytryny. Doprawiamy pieprzem i sola. Dokładnie mieszamy. Tzatziki przekładamy do miseczki. Dekorujemy listkami mięty, posypujemy niewielką ilością słodkiej papryki.
Upieczony chlebek przekładamy na talerz, dekorujemy upieczonymi pomidorami. Chlebek polewamy sosem pozostałym na blaszce, na której się piekł. Dekorujemy kilkoma gałązkami świeżego rozmarynu. Podajemy z sosem tzatziki.
Zobacz podobne
przepisy
Prawdziwa musaka z grecką sałatką Lefterisa i Karola
Tradycyjne greckie danie, którego trzeba spróbować. To bogactwo składników i prawdziwa rozkosz dla podniebienia.


Prawdziwe souvlaki po grecku
Niech smak Grecji zawita na Twoim stole - wypróbuj przepis na tradycyjne souvlaki podawane z sosem tzatziki.


Chlebek mięsny
Wypróbowaliście już chlebek mięsny? Jeśli nie, to koniecznie powinien on zagościć w Waszej kuchni.

Musaka grecka
Kochasz greckie smaki? Zatem typowa dla tej kuchni zapiekanka w naszej wersji także będzie Ci smakować.


Komentarze (9)
818 dni temu
Naprawdę smaczne danie. Do tego nietrudne w wykonaniu. Polecam!
odpowiedz
819 dni temu
Chlebek przepyszny. Wszystkim smakował. Polecam
odpowiedz
1774 dni temu
Chlebek przepyszny. U mnie w domu wszedł na stałe do menu.
odpowiedz
2014 dni temu
Coś wspaniałego przepyszne! Robiłam juz jakiś czas temu, ale bardzo chętnie wróce do tego dani bo jest wspaniałe tyle smaków i aromatów w głowie się nie mieści! - gorąco polecam@!
odpowiedz
2043 dni temu
Dzień dobry, mam pytanie: czy wieprzowinę można zastąpić mieloną piersią z indyka? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam!
odpowiedz
2117 dni temu
na szczęście wszystkie produkty zawsze są dostępne :) i bez zmartwień można zrobić zakupy w jednym sklepie :D .Pomysł na greckie , czeskie, hiszpańskie, portugalskie...tygodnie jest znakomity. Przepis na chlebek z mięska dziś wdrożyłam w życie. Znakomity! Tzatziki pychota :D ...2 średnie ząbki czosnku wystarczą do tzatziki.
odpowiedz
2117 dni temu
Fajny przepis, ale 1 ząbek czosnku do tzatzików, to moim zdaniem zdecydowanie za mało! Ja dam co najmniej 3 :D
odpowiedz
2119 dni temu
jolazum, z okazji Tygodnia Greckiego w Kuchni Lidla gościmy Lefterisa Lazarou, kucharza z greckiej Kuchni Lidla. Podobna akcja miała miejsce, gdy promowaliśmy kuchnię czeską. Wówczas gotował u nas gościnnie Roman Paulus :)
odpowiedz
2119 dni temu
Przepis przepyszny jak zwykle , dzięki Pascal, martwi mnie , że coraz mniej Pascala widać w Lidlu, co to za akcja z jakimś wąsatym Grekiem ? czemu nie ma zdjęcia naszego Pascala?
odpowiedz
zobacz wszystkie