Chlebek mięsny po grecku z tzatziki
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej

Ogórek zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dokładnie odsącz na sicie z nadmiaru wody.

Przygotuj

  • blachę wyłożona pergaminem
  • tarkę
  • sito

Mięsny chlebek

Do miski dajemy mięso mielone, pokrojone w drobną kostkę cukinię i paprykę, czarne oliwki pokrojone w talarki, posiekany i roztarty ząbek czosnku, przecier pomidorowy, pokrojoną w kostkę fetę. Kromki chleba pokrojone w kostkę dodajemy do mielonego mięsa wraz z posiekanymi ziołami: natką pietruszki, szczypiorkiem z dymki i tymiankiem. Doprawiamy ostra i słodka papryka, pieprzem, sola oraz dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. W osobnej miseczce mieszamy jaja i dodajemy do farszu.

Dokładnie mieszamy rękoma. Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym, papier polewamy oliwa. Na pergamin przekładamy uformowany chlebek. Powierzchnie chlebka polewamy oliwa. Dookoła chlebka kładziemy gałązki świeżego rozmarynu i gałązki z pomidorami koktajlowymi, które polewamy oliwa z oliwek, doprawiamy sola i pieprzem. Chlebek z dodatkami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg), pieczemy od 45 minut do godziny.

Tzatziki

Posiekany szczypiorek oraz porwane na mniejsze kawałki liście mięty przekładamy do miski. Następnie dodajemy posiekane szalotki, posiekany czosnek oraz starty wcześniej, odsączony z nadmiaru wody ogórek. Następnie dodajemy jogurt typu greckiego i doprawiamy ostrą papryką oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy pieprzem i sola. Dokładnie mieszamy. Tzatziki przekładamy do miseczki. Dekorujemy listkami mięty, posypujemy niewielką ilością słodkiej papryki.

Upieczony chlebek przekładamy na talerz, dekorujemy upieczonymi pomidorami. Chlebek polewamy sosem pozostałym na blaszce, na której się piekł. Dekorujemy kilkoma gałązkami świeżego rozmarynu. Podajemy z sosem tzatziki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    1957 dni temu
    Naprawdę smaczne danie. Do tego nietrudne w wykonaniu. Polecam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1957 dni temu
    Chlebek przepyszny. Wszystkim smakował. Polecam

    odpowiedz

  • Ola Ola
    2912 dni temu
    Chlebek przepyszny. U mnie w domu wszedł na stałe do menu.

    odpowiedz

  • Karina Karina
    3152 dni temu
    Coś wspaniałego przepyszne! Robiłam juz jakiś czas temu, ale bardzo chętnie wróce do tego dani bo jest wspaniałe tyle smaków i aromatów w głowie się nie mieści! - gorąco polecam@!

    odpowiedz

  • BB BB
    3181 dni temu
    Dzień dobry, mam pytanie: czy wieprzowinę można zastąpić mieloną piersią z indyka? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam!

    odpowiedz

  • yoll yoll
    3256 dni temu
    na szczęście wszystkie produkty zawsze są dostępne :) i bez zmartwień można zrobić zakupy w jednym sklepie :D .Pomysł na greckie , czeskie, hiszpańskie, portugalskie...tygodnie jest znakomity. Przepis na chlebek z mięska dziś wdrożyłam w życie. Znakomity! Tzatziki pychota :D ...2 średnie ząbki czosnku wystarczą do tzatziki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3256 dni temu
    Fajny przepis, ale 1 ząbek czosnku do tzatzików, to moim zdaniem zdecydowanie za mało! Ja dam co najmniej 3 :D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3257 dni temu
    jolazum, z okazji Tygodnia Greckiego w Kuchni Lidla gościmy Lefterisa Lazarou, kucharza z greckiej Kuchni Lidla. Podobna akcja miała miejsce, gdy promowaliśmy kuchnię czeską. Wówczas gotował u nas gościnnie Roman Paulus :)

    odpowiedz

  • jolazum jolazum
    3258 dni temu
    Przepis przepyszny jak zwykle , dzięki Pascal, martwi mnie , że coraz mniej Pascala widać w Lidlu, co to za akcja z jakimś wąsatym Grekiem ? czemu nie ma zdjęcia naszego Pascala?

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!