Pstrąg w papilotach z czosnkowymi ziemniakami

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • moździerz
  • folię aluminiową
  • pergamin

Krok 1: Przygotowujemy rybę

Na 2 kawałkach pergaminu układamy po 3 plastry boczku. 1 ząbek czosnku kroimy w plastry i posypujemy nim boczek. Kolendrę wrzucamy do moździerza i ucieramy. Odrobiną posypujemy boczek. Pstrąga nacinamy z obu stron. Solą i pieprzem doprawiamy wnętrze oraz skórę ryby. Następnie układamy ją na pergaminie i przykrywamy drugim kawałkiem pergaminu z boczkiem. Całość zawijamy w folię aluminiową. Rybę wkładamy na suchą patelnię, ruszt lub do piekarnika.

Krok 2: Doprawiamy kapustę kiszoną

Kapustę kiszoną siekamy. Doprawiamy jednym ząbkiem czosnku, pokrojonym w plastry, a także odrobiną soli, pieprzem i miodem. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i utartą w moździerzu kolendrę. Polewamy oliwą z oliwek i mieszamy. Z folii aluminiowej robimy kieszonkę – folię składamy na pół, a następnie ponownie na pół. Zawijamy rogi, pozostawiając jeden otwór, do którego wkładamy kapustę. Zawijamy folię. Kapustę rozkładamy równomiernie w kieszonce.

Krok 3: Grillujemy składniki dania

Ziemniaki kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Na folię aluminiową wykładamy 2 plastry boczku i umieszczamy na nich ziemniaki. Na ziemniakach układamy plasterki masła i czosnku. Przykrywamy kolejnymi 2 plastrami boczku, na których układamy plastry ziemniaków. Dodajemy masło i całość szczelnie zawijamy. Kieszonkę z kapustą i ziemniaki umieszczamy na patelni, ruszcie lub w piekarniku. Grillujemy około 10–15 minut, obracając zarówno rybę, jak i warzywne dodatki. Rybę podajemy z kapustą i ziemniakami. Całość skrapiamy oliwą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Grillowany pstrąg łososiowy w szynce szwarcwaldzkiej

Smakowity pstrąg przesiąknięty nutą cytrynową oraz aromatem świeżej szałwii, owinięty w delikatne plastry szynki.

Grillowany pstrąg łososiowy w szynce szwarcwaldzkiej

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Pstrąg paprykowo-serowy z grilla

Pieczona ryba z aromatycznym, warzywnym farszem. Doskonale komponuje się z ziemniaczkami w mundurkach lub świeżą bagietką.

Pstrąg paprykowo-serowy z grilla

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Pstrąg tęczowy w bekonie

Szybka propozycja oryginalnego obiadu: pieczone ryby wypełnione koperkiem i owinięte plastrami chrupiącego boczku.

Pstrąg tęczowy w bekonie

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    2986 dni temu
    Witam ☺ super pomysł! Już myślę kiedy zastępować to danie 😉 mam tylko dwa pytania: jeśli pieczemy rybe w piekarniku to w ilu stopniach i jak długo? Dzięki, pozdrawiam. Renia ☺

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2986 dni temu
    Pieczemy w 180 stopniach przez około 30-40 minut :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!