Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- sznurek lub wykałaczki
- blachę
- papier do pieczenia
- rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg)
Przgotuj wcześniej
Odpowiednią ilość masła potrzebną do przygotowania marynat z ziół wyjmij z lodówki, aby zmiękła. Masło potrzebne do przygotowania sos dobrze schłódź, aby było twarde.
Marynata z cytryną
2 cytryny (razem ze skórkami) kroimy w cząstki, kładziemy na suchej, rozgrzanej patelni i mocno przypiekamy. Przewracamy cytryny na patelni i dodajemy 2 pokrojone w półplastry cebule. Całość doprawiamy niewielką ilością soli, białym pieprzem i 2 ząbkami czosnku pokrojonymi w plasterki. Dusimy tak przez mniej więcej 2 minuty. Tak przygotowaną marynatę studzimy.
Marynata z ziół
2 ząbki czosnku siekamy, następnie rozcieramy z solą i mieszamy z posiekanym koprem (kilka gałązek zostawiamy do dekoracji). Miękkie masło (ok. 30 -40 g) rozcieramy z ziołami.
Oskrobane i wypatroszone pstrągi nacinamy w poprzek, tworząc malutkie kieszonki.
Od środka (od dołu ryby) faszerujemy pstrągi marynatą z cytryny i cebuli. Ryby związujemy pomiędzy kieszonkami wyciętymi w poprzek, delikatnie. W kieszonki wycięte w poprzek wkładamy marynatę z masła i ziół.
Na blachę wyłożoną pergaminem nalewamy oliwę z oliwek (niewielką ilość, ok. 30 ml), układamy pstrągi, wkładamy do piekarnika na 180-190°C i pieczemy je mniej więcej 15-20 minut.
Warzywa
1 ząbek czosnku kroimy w plastry. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek (ok. 30 ml), wrzucamy 1 pokrojoną w grubą kostkę cebulę i pokrojony w plastry czosnek, chwilkę smażymy, mieszamy. Dodajemy cukinię, którą kroimy najpierw w słupki, a następnie w plastry i seler naciowy pokrojony w plastry, mieszamy. Doprawiamy białym pieprzem i solą. Warzywa przekładamy do miski.
Sos
Pomidory pelati wraz z sokiem wlewamy na patelnię, redukujemy mniej więcej o 1/4. 1 małą łyżeczkę obranego i posiekanego imbiru dodajemy do pomidorów, następnie dodajemy 1 dużą łyżkę miodu. Mieszamy. Dodajemy ok. 50 g zmrożonego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki. Mieszamy przez cały czas. Doprawiamy solą i jeszcze chwilę gotujemy. Roztarte w moździerzu ziarna kolendry dodajemy do pomidorów. Następnie dodajemy słodką śmietankę 30%. Mieszamy. Sos na patelni doprawiamy niewielką ilością soku z cytryny (do smaku) i niewielką ilością białego wina. Na patelnię z sosem dodajemy cukinię i seler naciowy. Mieszamy. Delikatnie podgrzewamy.
Jak podawać
Pstrągi wyciągamy z piekarnika, układamy na talerzu. Warzywa przekładamy do małej miseczki i ustawiamy na talerzu. Warzywa i sos dekorujemy koperkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Pstrąg tęczowy w bekonie
Szybka propozycja oryginalnego obiadu: pieczone ryby wypełnione koperkiem i owinięte plastrami chrupiącego boczku.
Okrasa łamie przepisy Pieczone ziemniaki z sosem i wędzonym pstrągiem
Kolejny dowód na to, że z kilku prostych składników można stworzyć pyszne danie. Wystarczy kilkadziesiąt minut i gotowe!
Pstrąg łososiowy z karmelizowaną marchwią
Grillowany pstrąg ułożony na karmelizowanej marchwi to idealna kompozycja subtelnych smaków…
Pstrąg łososiowy w papilotach na purée z selera
Łosoś czy pstrąg? Najlepiej… pstrąg łososiowy! Świetnie smakuje z selerowym purée i sosem bazyliowym. Spróbuj!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kompot z suszu z cytryną
- Ryba po japońsku
- Ciasto marchewkowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Błyskawiczne pierniczki
- Świąteczne pierniczki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pieczona ryba po grecku
- Kapusta z grochem
- Pierniki
- Uszka z grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (16)
3689 dni temu
Jestem świeżo po zjedzeniu tego pstrąga. I jestem po prostu oczarowana:) przepyszna ryba, a te warzywa... Bałam się w nich selera naciowego, jednak po spróbowaniu stwierdzam, że polaczenie jest po prostu rewelacyjne! Myślę, że ta salsa bedzie baaardzo częstym dodatkiem w moje kuchni;) Brawo Karol! <3
odpowiedz
3936 dni temu
Najlepszy pstrąg jakiego jadłam.
odpowiedz
3955 dni temu
Katsi, mamy nadzieję, że będziesz wracać do tego przepisu :)
odpowiedz
3956 dni temu
Jeszcze nie jadłam tak pachnącej cytrusami ryby. Rewelka, smak wyrazisty, czosnkowo cytrynowy, pychotka!!!!!!!!!
odpowiedz
4071 dni temu
bardzo dobra rybka , soczysta aromatyczna, pycha w ten sposób zrobiony pstrąg jest rewelacyjny, ( ja dodatkowo pozbawiłam rybę ości super sie ją jadło)
odpowiedz
4122 dni temu
Niebo w gębie, choć z racji nie posiadania identycznych składników, dodałam czerwoną paprykę i żółtą cukinię. Zamiast pelati, zmiksowany pozbawiony skórki pomidor. Kolendar, imbir, miód. Jeszcze mam ten boski smak na języku.
odpowiedz
4207 dni temu
Spróbowaliśmy, oto efekty naszego gotowania: http://obiednie.blogspot.com/2013/04/prosze-panstwa-oto-pstrag.html
odpowiedz
4251 dni temu
Smaczna potrawa. Salsa z warzyw świetnie komponuje się z rybą. Farsz cytrynowy do wywalenia, ale jakiś tam aromat daje. Ja jedną rybką i porcją warzyw najadłam się doskonale. Niestety dość pracochłonne.
odpowiedz
4278 dni temu
Ten przepis powinien mieć tytuł: "Jak zabić smak pstrąga". Mojej pannie smakowały warzywa pomimo nieco za suchej ryby, ale to moja wina z tą rybką. Jak dla mnie to tylko marna namiastka najnormalniejszego fileta oprószonego solą, pieprzem i mąką, a potem usmażonego na patelni. Pstrąg capi cytryną i czosnkiem. Może to i fajny przepis jak dla 26-letnich mrożonych ryb ze Szwecji kupowanych w Tesco ale dla kogoś kto lubi ryby jak ja... nie polecam. Lepiej jest pójść do jadłodajni i zjeść coś za kilkanaście złotych.
odpowiedz
4281 dni temu
sos z warzywami dla mnie mistrzostwo, super smaki , a rybka tez bardzo smaczna polecam... dla mnie przygotowanie to była sama przyjemność:)
odpowiedz
4282 dni temu
a najmocniej przepraszam rabacik na paragoniku do pstraga jest - tak to jest jak sie nie czyta dokladnie i okularow sie nie nalozy - najmocniej przepraszam za brzydki komentarz
odpowiedz
4282 dni temu
Przepis ciekawy, ale smuci mnie fakt ze w Lidlu ul. Wilczyńskiego w Olsztynie naciagaja klientow. Kupilem pstraga nie po 1,49/100g tak jak to ladnie na prospektach firmuja p. Okrasa i p. Pascal a po 2,19/100 dopiero w domu sie zorientowalem jaki walek poszedl nr transakcji: 343914 godz. 12:54, duzo przepisow juz zrobilem z filmikami p. Okrasy czasem p. Pascala ale teraz zaczne patrzec na lapki Lidla bo brzydko brzydko robia
odpowiedz
4283 dni temu
Cytrynowa marynata, moim zdaniem nieszczególna - osobiście wolę świeżą cytrynę. Rybkę uratował farsz ziołowy.
odpowiedz
4284 dni temu
Bardzo pyszna wyszła ryba, zrobiłam nawet zdjęcia, ale nie da się ich wrzucić przy komentarzu. Aczkolwiek uważam, że zupełnie nie czuć tego farszu cytrynowo-cebulowego i wystarczyłoby samo masło z ziołami, no i papirus pod rybę też nie do końca - bardziej mi się podoba opcja położenia ryby na kratce i dla ochrony piekarnika pod to blaszka. Ale generalnie ryba przepyszna, a nawiązując do komentarzy, że jej mało - no cóż, to jest taka ryba - pstrąg. Chcecie więcej ryby to weźcie łososia :)
odpowiedz
4285 dni temu
Niestety tej ryby zostaje jak na lekarstwo, farsz ze środka i tak do wyrzucenia, chyba, że ktoś zajada się cytryną. A sos należałoby gotować naprawdę długo, by seler zmiękł. Ogólnie - niestety nie warto :(
odpowiedz
4285 dni temu
Rybka OK ale pracy masa. Jakoś nie czuć aromatu farszu. Z okazałej rybki zjadamy około 1/3 a 2/3 (farsz i resztki ryby) lądują w koszu. Bardzo fajne warzywa. Do selera naciowego nie byłem przekonany ale jak zmiękł w sosie to pasuje idealnie.
odpowiedz
zobacz wszystkie