
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Przygotuj ręcznik papierowy, blender, blachę i papier do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg).
- Czas schłodzenia chłodnika: 3-4 godziny
Przygotowanie
Migdały, sparzone i obrane, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Następnie wyciągamy je z piekarnika, studzimy, drobno siekamy.
2/3 ogórków obieramy i kroimy w większą kostkę, wkładamy do garnka. Dodajemy 2 ząbki czosnku, sól, biały mielony pieprz, gniazda nasienne pozostałe z krojenia ogórków na małą kosteczkę, kefir, 5-6 łyżek jogurtu typu greckiego i śmietankę. Chłodnik miksujemy za pomocą blendera, dodajemy część posiekanego koperku, ponownie miksujemy. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Miksujemy raz jeszcze.
Pozostałe ogórki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Rzodkiewkę dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do ogórków dodajemy rzodkiewkę i resztę posiekanego koperku. Następnie dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę pomidory suszone i skórkę startą z 1/2 limonki. Mieszamy delikatnie za pomocą łyżki. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.
Jaja
Schłodzone jajka wybijamy po kolei do wody gotującej się z octem (po dodaniu octu do wody czekamy, aż się zagotuje).
Jaja wbijamy do wody, najlepiej do foremki (białko jaj musi być ścięte, a żółtko półpłynne), woda nie może gotować się zbyt mocno. Jaja wyjmujemy delikatnie z wody z octem i układamy je na papierowym ręczniku (odsączamy z octu).
Jak podawać
Chłodnik przelewamy do miseczki, do chłodnika wkładamy jajo, posypujemy prażonymi i posiekanymi migdałami. Dekorujemy koperkiem lub listkami melisy.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa czosnkowa
Rozgrzewająca zupa czosnkowa z dodatkiem sera oraz chrupiącymi grzankami kusi swym smakiem nawet w najchłodniejsze dni.

Zupa z suszonymi pomidorami i mascarpone
Wśród smaków we włoskim stylu pomidory wiodą prym! W tym przepisie zamknięto je w gęstej kremowej zupie z dodatkiem sera mascarpone.

Tarator, bułgarski chłodnik
Orzeźwiająca przekąska na upalne dni – delikatny chłodnik na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem ogórka i orzechów.

Zapiekana zupa cebulowa
Tę zupę najpierw się gotuje, a potem piecze. Trudno sobie wyobrazić jak smaczny jest efekt, musisz po prostu spróbować.

Komentarze (9)
1329 dni temu
ee majster, a gdzie szczypior? Jego tu brakuje do perfekcji ;)
odpowiedz
1325 dni temu
Szczypior też tu będzie pasował :)
2759 dni temu
Drogi Gościu, dzięki temu, że migdały zostaną sparzone, szybko będą "wyskakiwały" ze skórki.
odpowiedz
2760 dni temu
Obrać migdały? Czy jest jakiś trick szybkiego obierania migdałów? Czy z góry trzeba założyć na samą taką czynność pół nocy?
odpowiedz
3455 dni temu
Chłodnik przepyszny - szczególnie manewr z suszonymi pomidorami godny salwy braw - idealny na upały ale i bogaty i sycący!
odpowiedz
3461 dni temu
Czy do tego chłodnika można użyć ogórków gruntownych ? Czy nadaja się tylko szklarniowe ?
odpowiedz
3467 dni temu
CHŁODNIK CHŁODNIK CHŁODNIK ♥ z chęcią go zjem ♥
odpowiedz
3467 dni temu
To w końcu zupa czy nie ? No , bo moja mama mówi że to nie jest zupa no , a Ja sądzę że to właśnie jest zupa.
odpowiedz
3467 dni temu
Pyszny chłodnik,chętnie wypróbuję ten rewelacyjny przepis Okrasy :)
odpowiedz
zobacz wszystkie