zobacz film Chłodnik ogórkowy z prażonymi migdałami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • Przygotuj ręcznik papierowy, blender, blachę i papier do pieczenia.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg).
  • Czas schłodzenia chłodnika: 3-4 godziny

Przygotowanie

Migdały, sparzone i obrane, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Następnie wyciągamy je z piekarnika, studzimy, drobno siekamy.

Pokrojone na większą kostkę ogórki wkładamy do garnka. Dodajemy 2 ząbki czosnku, sól, biały mielony pieprz, gniazda nasienne pozostałe z krojenia ogórków na małą kosteczkę, kefir, 5-6 łyżek jogurtu typu greckiego i śmietankę. Chłodnik miksujemy za pomocą blendera, dodajemy część posiekanego koperku, ponownie miksujemy. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Miksujemy raz jeszcze.

Dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki, przetartą rzodkiewkę i resztę koperku. Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory suszone i skórkę startą z 1/2 limonki. Mieszamy delikatnie za pomocą łyżki. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.

Jaja

Schłodzone jajka wybijamy po kolei do wody gotującej się z octem (po dodaniu octu do wody czekamy, aż się zagotuje).

Jaja wbijamy do wody, najlepiej do foremki (białko jaj musi być ścięte, a żółtko półpłynne), woda nie może gotować się zbyt mocno. Jaja wyjmujemy delikatnie z wody z octem i układamy je na papierowym ręczniku (odsączamy z octu).

Jak podawać

Chłodnik przelewamy do miseczki, do chłodnika wkładamy jajo, posypujemy prażonymi i posiekanymi migdałami. Dekorujemy koperkiem lub listkami melisy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    820 dni temu
    Drogi Gościu, dzięki temu, że migdały zostaną sparzone, szybko będą "wyskakiwały" ze skórki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    820 dni temu
    Obrać migdały? Czy jest jakiś trick szybkiego obierania migdałów? Czy z góry trzeba założyć na samą taką czynność pół nocy?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1516 dni temu
    Chłodnik przepyszny - szczególnie manewr z suszonymi pomidorami godny salwy braw - idealny na upały ale i bogaty i sycący!

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1521 dni temu
    Czy do tego chłodnika można użyć ogórków gruntownych ? Czy nadaja się tylko szklarniowe ?

    odpowiedz

  • ♥ Chłodniczek ♥ ♥ Chłodniczek ♥
    1528 dni temu
    CHŁODNIK CHŁODNIK CHŁODNIK ♥ z chęcią go zjem ♥

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1528 dni temu
    To w końcu zupa czy nie ? No , bo moja mama mówi że to nie jest zupa no , a Ja sądzę że to właśnie jest zupa.

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1528 dni temu
    Pyszny chłodnik,chętnie wypróbuję ten rewelacyjny przepis Okrasy :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram