Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Przygotuj ręcznik papierowy, blender, blachę i papier do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg).
- Czas schłodzenia chłodnika: 3-4 godziny
Przygotowanie
Migdały, sparzone i obrane, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Następnie wyciągamy je z piekarnika, studzimy, drobno siekamy.
2/3 ogórków obieramy i kroimy w większą kostkę, wkładamy do garnka. Dodajemy 2 ząbki czosnku, sól, biały mielony pieprz, gniazda nasienne pozostałe z krojenia ogórków na małą kosteczkę, kefir, 5-6 łyżek jogurtu typu greckiego i śmietankę. Chłodnik miksujemy za pomocą blendera, dodajemy część posiekanego koperku, ponownie miksujemy. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Miksujemy raz jeszcze.
Pozostałe ogórki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Rzodkiewkę dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do ogórków dodajemy rzodkiewkę i resztę posiekanego koperku. Następnie dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę pomidory suszone i skórkę startą z 1/2 limonki. Mieszamy delikatnie za pomocą łyżki. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.
Jaja
Schłodzone jajka wybijamy po kolei do wody gotującej się z octem (po dodaniu octu do wody czekamy, aż się zagotuje).
Jaja wbijamy do wody, najlepiej do foremki (białko jaj musi być ścięte, a żółtko półpłynne), woda nie może gotować się zbyt mocno. Jaja wyjmujemy delikatnie z wody z octem i układamy je na papierowym ręczniku (odsączamy z octu).
Jak podawać
Chłodnik przelewamy do miseczki, do chłodnika wkładamy jajo, posypujemy prażonymi i posiekanymi migdałami. Dekorujemy koperkiem lub listkami melisy.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa czosnkowa
Rozgrzewająca zupa czosnkowa z dodatkiem sera oraz chrupiącymi grzankami kusi swym smakiem nawet w najchłodniejsze dni.
Zupa z suszonymi pomidorami i mascarpone
Wśród smaków we włoskim stylu pomidory wiodą prym! W tym przepisie zamknięto je w gęstej kremowej zupie z dodatkiem sera mascarpone.
Tarator, bułgarski chłodnik
Orzeźwiająca przekąska na upalne dni – delikatny chłodnik na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem ogórka i orzechów.
Zapiekana zupa cebulowa
Tę zupę najpierw się gotuje, a potem piecze. Trudno sobie wyobrazić jak smaczny jest efekt, musisz po prostu spróbować.
Chłodnik ogórkowy, czyli zupa idealna na upały
Orzeźwiająca miseczka chłodnika z ogórków pomoże Ci przetrwać najgorętsze letnie dni! Warto mieć w swojej kolekcji przepisów sprawdzoną recepturę na to przepyszne danie kuchni wschodnioeuropejskiej! Choć trzeba wspomnieć, że kuchnia francuska także ma własny przepis na chłodnik, znany jako vichyssoise, którego głównym składnikiem są białe części pora. Tym razem jednak skupiamy się na wersji nieco inspirowanej taratorem ogórkowym pochodzącym z kuchni bułgarskiej oraz tureckim cacikiem. Choć w naszym przepisie na chłodnik z ogórków możesz doszukać się też powiązań z tradycyjnym chłodnikiem litewskim, w którym występują drobno krojone ogórki. Swoją drogą, czy wiesz, że pierwsze wzmianki o chłodniku litewskim pojawiły się w Panu Tadeuszu, cacik pochodzi z czasów Imperium Ottomańskiego, a vichyssoise z 1917 roku? Jak widać, to przysmak o dość długiej tradycji. Ponadto chłodnik z ogórka to prawdziwy rarytas dla podniebienia i rozgrzanego upałem ciała!
Chłodnik ogórkowy okazuje się dość kaloryczny, dlatego z powodzeniem sprawdzi się jako pełnoprawne danie obiadowe czy nawet pyszna, spora kolacja. Otóż porcja zawiera 648,5 kalorii, lecz zapewniamy, że niezrównane walory smakowe dania są tego warte! Wszystko to sprawia, że chłodnik ogórkowy z kefirem nie potrzebuje żadnych dodatków. Doskonale czuje się on solo, jako pełnoprawne danie! Gdyby jednak naszła Cię ochota na zjedzenie go w towarzystwie czegoś więcej, proponujemy zestawienie go z pieczywem. Chłodnik z ogórków dobrze komponuje się z różnymi rodzajami chleba, takimi jak chleb żytni, pszenny czy też chrupki. Możesz podać chłodnik z kawałkiem chleba na boku lub pokrojonym w kostkę jako dodatek do zanurzania w zupie. Spraw sobie prawdziwą ucztę – przekonaj się, o czym pamiętać podczas przyrządzania tej smakowitej zupy.
Chłodnik z ogórka o idealnie zbalansowanym smaku
Karol Okrasa w przepisie na chłodnik z ogórkiem zawarł niepozorny dodatek w postaci skórki z limonki. W rzeczywistości jednak odpowiada ona za balans smaku, poprzez niewielki dodatek kwasowości do kompozycji. Aby zetrzeć skórkę z limonki, użyj drobnej tarki lub specjalnego narzędzia do zdejmowania skórki cytrusowej, zwanego zetką. Pierwszy krok to jednak dokładne umycie limonki, w celu usunięcia wszelkich zanieczyszczeń ze skórki, a następnie dokładne osuszenie owocu. Staraj się trzeć tylko wierzchnią warstwę skóry, aby uniknąć przedostania się do białej części, która bywa nieprzyjemnie gorzka. Uzyskana w ten sposób skórka nie tylko dobrze smakuje, ale też pięknie pachnie! Dzięki temu chłodnik ogórkowy staje się ucztą dla zmysłów na wielu płaszczyznach!
W przepisie na chłodnik ogórkowy najlepiej sprawdza się ogórek szklarniowy. Jego wnętrze wyróżnia soczysty, chrupiący miąższ będący źródłem świeżości i smaku! Zapewnia on chłodnikowi orzeźwiający charakter, z którego słynie. Radzimy Ci również sięgnąć po jogurt grecki, który jest dość gęsty, co zawdzięcza specjalnemu procesowi odcedzania, w którym usuwa się serwatkę, aby pozostawić jogurt z intensywniejszym smakiem. Ponadto ma on wyraźnie kremowy charakter, który fantastycznie komponuje się z pozostałymi składnikami naszej kompozycji. Gdyby jednak okazało się, że nie masz dostępu do jogurtu tego typu, zastąp go klasyczną wersją naturalną. Kolejny ważny element z przepisu na chłodnik z ogórkiem to śmietanka 30% wprost idealna do mieszania, ubijania i gotowania. Jest przy okazji dość gęsta, dlatego pozytywnie wpływa na konsystencję naszej zupy. Nie radzimy wymieniać jej na żadną inną, ponieważ może to zaburzyć smak oraz wygląd potrawy.
Jak zrobić chłodnik ogórkowy? O czym musisz pamiętać?
Nasz chłodnik ogórkowy na jogurcie jada się oczywiście na zimno, jednak w przepisie pojawiają się dwa składniki, które wymagają wcześniejszej obróbki termicznej. Mowa oczywiście o migdałach oraz jajkach. Te pierwsze radzimy wcześniej sparzyć, aby pozbyć się gorzkiej skórki. Jak to zrobić? Na chwilę zalej je wrzątkiem, a następnie szybko schłodź w zimnej wodzie. Kolejny krok to ich uprażenie, dzięki któremu chłodnik z ogórka zyska przyjemną, zróżnicowaną strukturę. Co jakiś czas kontroluj wygląd migdałów podczas ich pobytu w piekarniku – dość łatwo o ich przypalenie, a tego należy uniknąć!
Kolejna kwestia wymagająca uwagi to przyrządzenie jajek do chłodnika z ogórka. To właściwie jajka w koszulkach, zwane też poszetkowymi. Prezentują się niezwykle efektownie, dlatego z pewnością zaskoczą Twoich domowników czy gości, których zechcesz uraczyć wspaniałym chłodnikiem ogórkowym. Na co uważać podczas jego przygotowania? Czas gotowania jajek zależy od oczekiwanego stopnia ugotowania żółtka. Przy użyciu jajek o temperaturze pokojowej, zazwyczaj gotuje się je przez około 4-6 minut dla jajek o płynnym żółtku, 7-8 minut dla jajek o kremowym żółtku i 9-12 minut dla jajek całkowicie ugotowanych. Karol sugeruje wybór formy półpłynnej, lecz jeśli masz inne preferencje, działaj zgodnie ze swoim gustem. Bardzo uważnie odkładaj jajka na ręcznik papierowy, aby nie straciły pożądanej formy. Dzięki takiemu sposobowi podania jajek chłodnik z zielonego ogórka zyskuje bardzo wyrafinowany charakter. Poza tym zachęcamy Cię do przyrządzania jajek w koszulkach, kiedy tylko zechcesz – to świetny pomysł choćby na eleganckie śniadanie.
Mamy nadzieję, że rozwialiśmy wszelkie wątpliwości dotyczące tego, jak zrobić chłodnik z ogórków! Nie jest to bardzo skomplikowana w wykonaniu zupa – określamy ją średnim poziomem trudności. Wynika to głównie z faktu, że proces gotowania jajek wymaga sporej uważności i ostrożności. Wierzymy jednak, że przy odrobinie zaangażowania fantastycznie sobie poradzisz. Zapewniamy, że warto! Poza tym zachęcamy do zapoznania się z innymi przepisami na smakowite zupy według pomysłu Kuchni Lidla. Wśród nich znajdziesz wspomniany wcześniej tarator – bułgarski chłodnik biały czy zachwycającą zupę czosnkową. A to tylko niektóre z nietuzinkowych propozycji z naszego bogatego zbioru kulinarnych receptur.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Sałatka gyros
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sernik krakowski
- Kompot z suszu z cytryną
- Piernik staropolski
- Pierniki
- Ciasto na pierogi
- Błyskawiczne pierniczki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kutia
- Pieczona ryba po grecku
- Przekąski sylwestrowe
- Dorsz w czosnku i cytrynie
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
2000 dni temu
ee majster, a gdzie szczypior? Jego tu brakuje do perfekcji ;)
odpowiedz
1996 dni temu
Szczypior też tu będzie pasował :)
3430 dni temu
Drogi Gościu, dzięki temu, że migdały zostaną sparzone, szybko będą "wyskakiwały" ze skórki.
odpowiedz
3431 dni temu
Obrać migdały? Czy jest jakiś trick szybkiego obierania migdałów? Czy z góry trzeba założyć na samą taką czynność pół nocy?
odpowiedz
4126 dni temu
Chłodnik przepyszny - szczególnie manewr z suszonymi pomidorami godny salwy braw - idealny na upały ale i bogaty i sycący!
odpowiedz
4132 dni temu
Czy do tego chłodnika można użyć ogórków gruntownych ? Czy nadaja się tylko szklarniowe ?
odpowiedz
4138 dni temu
CHŁODNIK CHŁODNIK CHŁODNIK ♥ z chęcią go zjem ♥
odpowiedz
4138 dni temu
To w końcu zupa czy nie ? No , bo moja mama mówi że to nie jest zupa no , a Ja sądzę że to właśnie jest zupa.
odpowiedz
4138 dni temu
Pyszny chłodnik,chętnie wypróbuję ten rewelacyjny przepis Okrasy :)
odpowiedz