Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
- blender
- ugotowaną ciecierzycę
Krok 1: Podsmażamy warzywa
Szparagi obieramy, ale zachowujemy ich skórki. Trzy czwarte drobno siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, po czym podsmażamy je na odrobinie oliwy z oliwek. Następnie przekładamy do garnka, a na patelnię dodajemy pokrojone szparagi i rozgnieciony ząbek czosnku. Dorzucamy masło i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podsmażone szparagi przekładamy do garnka z ziemniakami.
Krok 2: Dolewamy wywar szparagowy do zupy
Skórki szparagów umieszczamy w drugim garnku i zalewamy zimną wodą. Gotujemy. Pod koniec gotowania dodajemy masło. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i dodajemy ogórki. Doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną papryczką chili. Całość przekładamy do zupy razem z wywarem ze skórek szparagów. Gotujemy.
Krok 3: Doprawiamy zupę
W moździerzu rozgniatamy ziarna kolendry. Dodajemy do zupy razem z gałką muszkatołową. Gdy warzywa zmiękną, dolewamy sok z ogórków – według uznania – i blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i pokrojoną w kostkę papryczką chili.
Krok 4: Dekorujemy zupę
Rozgrzewamy patelnię. Na oliwie podsmażamy ciecierzycę. Z reszty pozostawionych szparagów odcinamy główki i przekrawamy je na pół. Gdy ciecierzyca będzie już podsmażona, dodajemy główki szparagów. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy skórkę otartą z limonki. Zupę rozlewamy do miseczek. Posypujemy ciecierzycą ze szparagami i szczypiorkiem. Skrapiamy sokiem z limonki.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa krem z brokułów z paskami łososia
Gęsta zupa z brokułów i łososia, kusząca nie tylko pięknym połączeniem kolorów, ale również wybitną kompozycją smakową!
Zupa krem z kawałkami kurczaka
Łatwa w przygotowaniu zupa krem z kawałkami ugotowanego kurczaka. Pycha!
Krem z gotowanym indykiem
Pietruszka, seler i kalafior, a do tego gotowany indyk z nutą cytrynową. Poznaj przepis Karola Okrasy na zupę, którą pokochają dzieci!
Zupa krem z kukurydzy
Kolby kukurydzy to nie tylko wyśmienita przekąska, ale także doskonała baza do kremowych zup. Zupa doprawiona kminem rzymskim smakuje wybornie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Krem z marchwi, pomarańczy i imbiru z grzankami
- Szybkie lasagne
- Śledź marynowany po mazursku
- Wegetariańskie maki sushi
- Rillettes z kaczki
- Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką
- Omlet ze szpinakiem i szynką
- Falafel w chlebie pita
- Pieczone burgery z indyka
- Gyros z jagnięciny z chlebkiem pita
- Zupa pomidorowa z bazylią
- Kaczka w sosie jabłkowo-musztardowym
- Warzywne curry z kiszoną cytryną
- Kotleciki z batatów i kaszy
- Przekąska z pieczonej ciecierzycy na słodko
- Ciasto na pizzę z suchych drożdży
- Podudzia z oliwkami w sosie pomidorowym
- Orzeźwiająca sałatka z melonem
- Piersi kurczaka duszone z kapustą i jabłkami
- 3 sposoby na omlet
- Szaszłyki bałkańskie
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Pilaw z kaszy bulgur z dorszem
- Tarta czekoladowa z truskawkami
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Placki ziemniaczane z pieca
- Babeczki leśny mech
- Pesto z papryki
- Wykwintne roladki rybne
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2741 dni temu
Witam, Panie Okrasa czy jestes w stanie zaproponować jakies danie dla osoby, która jest po sobotniej imprezie ?
odpowiedz