
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
- blender
- ugotowaną ciecierzycę
Krok 1: Podsmażamy warzywa
Szparagi obieramy, ale zachowujemy ich skórki. Trzy czwarte drobno siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, po czym podsmażamy je na odrobinie oliwy z oliwek. Następnie przekładamy do garnka, a na patelnię dodajemy pokrojone szparagi i rozgnieciony ząbek czosnku. Dorzucamy masło i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podsmażone szparagi przekładamy do garnka z ziemniakami.
Krok 2: Dolewamy wywar szparagowy do zupy
Skórki szparagów umieszczamy w drugim garnku i zalewamy zimną wodą. Gotujemy. Pod koniec gotowania dodajemy masło. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i dodajemy ogórki. Doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną papryczką chili. Całość przekładamy do zupy razem z wywarem ze skórek szparagów. Gotujemy.
Krok 3: Doprawiamy zupę
W moździerzu rozgniatamy ziarna kolendry. Dodajemy do zupy razem z gałką muszkatołową. Gdy warzywa zmiękną, dolewamy sok z ogórków – według uznania – i blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i pokrojoną w kostkę papryczką chili.
Krok 4: Dekorujemy zupę
Rozgrzewamy patelnię. Na oliwie podsmażamy ciecierzycę. Z reszty pozostawionych szparagów odcinamy główki i przekrawamy je na pół. Gdy ciecierzyca będzie już podsmażona, dodajemy główki szparagów. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy skórkę otartą z limonki. Zupę rozlewamy do miseczek. Posypujemy ciecierzycą ze szparagami i szczypiorkiem. Skrapiamy sokiem z limonki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Sałatka gyros
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto na pierogi
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Makowiec japoński
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Nuggetsy z kurczaka
- Kutia
- Makówki śląskie
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Śledzie po kaszubsku
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Śledź w oleju
- Guacamole
- Pierniki
- Piernik świąteczny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
3072 dni temu
Witam, Panie Okrasa czy jestes w stanie zaproponować jakies danie dla osoby, która jest po sobotniej imprezie ?
Odpowiedz