![Fabada Fabada](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/23ceef03ca62-4d80ef0cd377-KW_18_Karol_zupa_biala_fasola_chorizo_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Fasolę zalewamy wodą, odstawiamy na ok. 12 godzin. Gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyła. Odsączamy na sicie.
Krok 1: PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZUPY
Cebulę pokrojoną w grubą kostkę smażymy w garnku na rozgrzanym oleju. Powinna zmięknąć, nie zmieniając koloru. Dodajemy chorizo pokrojone w plastry.
Doprawiamy wędzoną papryką, słodką papryką i pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Przesmażamy całość, mieszając, aż smaki się połączą.
Krok 2: GOTUJEMY ZUPĘ
Dodajemy fasolę z odrobiną wody po gotowaniu. Całość zalewamy wywarem. Dodajemy pomidory pelati. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Mieszamy i gotujemy, aż zupa zgęstnieje.
Krok 3: PODAJEMY ZUPĘ
Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Zupę przelewamy do miseczek. Na wierzchu układamy marynowane papryczki.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa z topinamburu z sałatką
Sycąca zupa krem z topinamburu z podgrzybkami – doskonała opcja na każdą porę roku! Wypróbuj przepis Karola Okrasy!
![Zupa z topinamburu z sałatką](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/72723c173b89-cd9831844035-zupa_z_topinamburu_1250x700.webp)
Zupa meksykańska z indykiem
Idealna dla miłośników chudego mięsa i kuchni świata! Spróbuj zupy w stylu meksykańskim z indykiem, fasolą i kolendrą – prostej, sycącej i z charakterem!
![Zupa meksykańska z indykiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/65e1dde2462e-023ca96e176f-KW44_KAROL_OKRASA_Zupa_meksykanska_z_indykiem_30931_191017_MA_0150_RGB_OK_1250x700.webp)
Zupa miso z tofu i wędzonym pstrągiem
Kuchnia Japonii to Twoje smaki? Koniecznie spróbuj więc zupy miso z tofu i wędzonym pstrągiem – wg przepisu Karola przygotujesz ją prosto i szybko!
![Zupa miso z tofu i wędzonym pstrągiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/13b7f664b674-15209efd4e2b-KW3_Okrasa_zupa_miso_31927_11122019_77659_RGB_OK_1250x700-2.webp)
Szybka zupa z ciecierzycy
Jest rozgrzewająca, sycąca i bardzo szybka w przygotowaniu! Sprawdź przepis Karola na zupę instant z ciecierzycą, kurczakiem i suszonymi pomidorami.
![Szybka zupa z ciecierzycy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1e56820dc1e1-24e46f9d01ed-KW10_Karol_zupa_z_ciecierzycy_32570_180220_MJ_155150_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
- Quiche z pieczarkami i kurczakiem
- Klasyczna zupa ogórkowa
- Zapiekanka z dyni z chipsami z pietruszki
- Koreański dosirak – ryż z przystawkami w pudełku
- Hiszpańska zupa z soczewicy
- Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami smażony w woku
- Twarożek tofu z warzywami
- Kolorowy chłopski garnek z cytrynową śmietaną
- Ryż zapiekany z kurczakiem
- Bezmięsny pie
- Kociołek myśliwski z piekarnika
- Klopsiki z ciecierzycy w wegańskim sosie à la pieczeniowym
- Sałatka śniadaniowa z chorizo
- Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Smoothie z kiwi i ogórków
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko
- Sałatka w słoiku na 3 sposoby
- Krewetki w tempurze
- Krewetki zapiekane w pomidorach
- Zupa piwna z bekonem
- Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
- Tort malinowy
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Dip z ciecierzycy
- Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
Komentarze (7)
482 dni temu
gotuje ją już drugi raz, smaczna no i przede wszystkim jest sycąca !
odpowiedz
496 dni temu
Moje odkrycie roku, pyszna 😊 ja jeszcze dodaje świeżą paprykę
odpowiedz
1341 dni temu
Coś jest nie tak z propocjami, litr wywaru plus pomidory, a fasoli tylko 200 g i kiełbasy 250 g plus pól cebuli, żeby zupa była gęsta to by trzeba gotować 3 godziny.
odpowiedz
1341 dni temu
Piotrze, pomidory pelati po wygotowaniu działają na zupę zagęszczająco. Sam zaś wywar dodajemy stopniowo i tylko tyle, aby przykrywał on powierzchnię składników. Płyn będzie oddawał swój smak zupie, a jednocześnie stopniowo się z niej wygotowywał, aby konsystencja była gęsta. Tak więc nie wlewaj całego wywaru na raz i stopniowo sprawdzaj, ile potrzebuje go jeszcze Twoja zupa. Smacznego! :)
1532 dni temu
Pyszna i sycąca zupa!
odpowiedz
1552 dni temu
taka płynna fasolka po bretońsku
odpowiedz
482 dni temu
fasolka po bretońsku to może się schować, bez porównania