zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej:

Fasolę zalewamy wodą, odstawiamy na ok. 12 godzin. Gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyła. Odsączamy na sicie.

Krok 1: PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZUPY

Cebulę pokrojoną w grubą kostkę smażymy w garnku na rozgrzanym oleju. Powinna zmięknąć, nie zmieniając koloru. Dodajemy chorizo pokrojone w plastry.

Doprawiamy wędzoną papryką, słodką papryką i pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Przesmażamy całość, mieszając, aż smaki się połączą.  

Krok 2: GOTUJEMY ZUPĘ

Dodajemy fasolę z odrobiną wody po gotowaniu. Całość zalewamy wywarem. Dodajemy pomidory pelati. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Mieszamy i gotujemy, aż zupa zgęstnieje.

Krok 3: PODAJEMY ZUPĘ

Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Zupę przelewamy do miseczek. Na wierzchu układamy marynowane papryczki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Piotr Piotr
    243 dni temu
    Coś jest nie tak z propocjami, litr wywaru plus pomidory, a fasoli tylko 200 g i kiełbasy 250 g plus pól cebuli, żeby zupa była gęsta to by trzeba gotować 3 godziny.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    243 dni temu
    Piotrze, pomidory pelati po wygotowaniu działają na zupę zagęszczająco. Sam zaś wywar dodajemy stopniowo i tylko tyle, aby przykrywał on powierzchnię składników. Płyn będzie oddawał swój smak zupie, a jednocześnie stopniowo się z niej wygotowywał, aby konsystencja była gęsta. Tak więc nie wlewaj całego wywaru na raz i stopniowo sprawdzaj, ile potrzebuje go jeszcze Twoja zupa. Smacznego! :)
  • Ventas Ventas
    434 dni temu
    Pyszna i sycąca zupa!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    454 dni temu
    taka płynna fasolka po bretońsku

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram