zobacz film Fabada

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej:

Fasolę zalewamy wodą, odstawiamy na ok. 12 godzin. Gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyła. Odsączamy na sicie.

Krok 1: PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZUPY

Cebulę pokrojoną w grubą kostkę smażymy w garnku na rozgrzanym oleju. Powinna zmięknąć, nie zmieniając koloru. Dodajemy chorizo pokrojone w plastry.

Doprawiamy wędzoną papryką, słodką papryką i pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Przesmażamy całość, mieszając, aż smaki się połączą.  

Krok 2: GOTUJEMY ZUPĘ

Dodajemy fasolę z odrobiną wody po gotowaniu. Całość zalewamy wywarem. Dodajemy pomidory pelati. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Mieszamy i gotujemy, aż zupa zgęstnieje.

Krok 3: PODAJEMY ZUPĘ

Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Zupę przelewamy do miseczek. Na wierzchu układamy marynowane papryczki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • BASST3K BASST3K
    600 dni temu
    gotuje ją już drugi raz, smaczna no i przede wszystkim jest sycąca !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    614 dni temu
    Moje odkrycie roku, pyszna 😊 ja jeszcze dodaje świeżą paprykę

    odpowiedz

  • Piotr Piotr
    1458 dni temu
    Coś jest nie tak z propocjami, litr wywaru plus pomidory, a fasoli tylko 200 g i kiełbasy 250 g plus pól cebuli, żeby zupa była gęsta to by trzeba gotować 3 godziny.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1458 dni temu
    Piotrze, pomidory pelati po wygotowaniu działają na zupę zagęszczająco. Sam zaś wywar dodajemy stopniowo i tylko tyle, aby przykrywał on powierzchnię składników. Płyn będzie oddawał swój smak zupie, a jednocześnie stopniowo się z niej wygotowywał, aby konsystencja była gęsta. Tak więc nie wlewaj całego wywaru na raz i stopniowo sprawdzaj, ile potrzebuje go jeszcze Twoja zupa. Smacznego! :)
  • Ventas Ventas
    1649 dni temu
    Pyszna i sycąca zupa!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1669 dni temu
    taka płynna fasolka po bretońsku

    odpowiedz

  • BASST3K BASST3K
    600 dni temu
    fasolka po bretońsku to może się schować, bez porównania

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!