![Makaron z sosem amatriciana i guanciale Makaron z sosem amatriciana i guanciale](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/07ca05826b8b-261ffa2544a9-KW16_Karol_Okrasa_pasta_amatriciana_1250x700PX.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
KROK 1: SMAŻYMY GUANCIALE
Guanciale kroimy w cienkie plastry, a następnie w słupki. Tak przygotowane mięso przekładamy na zimną patelnię i smażymy na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż większość tłuszczu się wytopi, a guanciale nabierze złotego koloru. Gotowe skwarki zdejmujemy z patelni, zostawiając na niej cały tłuszcz.
KROK 2: GOTUJEMY SOS
Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Podsmażamy go na tłuszczu pozostałym ze smażenia guanciale, aż zacznie pachnieć. Następnie na patelnię dodajemy pomidorki pelati. Puszkę po pomidorkach zalewamy do ¼ wysokości wodą, płuczemy nią ścianki i całość wlewamy do gotującego się sosu. Sos gotujemy przez ok. 10 minut na niewielkim ogniu.
KROK 3: DOPRAWIAMY SOS I GOTUJEMY MAKARON
Pod koniec gotowania do się sosu dodajemy kapary. Zmniejszamy ogień do minimum i całość gotujemy w czasie, gdy gotuje się makaron. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu tak, aby był al dente.
KROK 4: PODAJEMY DANIE
Do zredukowanego sosu dodajemy ugotowany makaron, całość oprószamy połową startego na tarce o drobnych oczkach sera pecorino i dokładnie mieszamy. Gotowe danie przekładamy na talerze, skrapiamy oliwą, dekorujemy pozostałym pecorino i posypujemy podsmażonym guanciale.
Zobacz podobne
przepisy
Ravioli z cukinią i ricottą
Nic nie zachwyci fanów kuchni w stylu włoskim tak jak domowe ravioli! Przygotuj je, wykorzystując przepis Karola, i podaj z pysznym, maślano-ziołowym sosem.
![Ravioli z cukinią i ricottą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/db40c92f30c4-e993e52febf4-KW43_KAROL_Ravioli_34687_070920_MS_102441_1250x700.webp)
Spaghetti napoli – przepis
Najbardziej klasyczny spośród włoskich makaronów, czyli spaghetti neapolitana, to świetny pomysł na szybki obiad dla miłośników prostej i wyjątkowo smacznej pasty.
![Spaghetti napoli – przepis](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/449d1b38c1b5-29b91d34be38-kw19-2022-kinga-paruzel-makaron-neapolitana_1250x700.webp)
Carbonara z boczkiem
Jest i on! Makaron carbonara z małą modyfikacją na rzecz polskich warunków, czyli zamianą guanciale na boczek. To pyszne danie, które zachwyci nawet największych tradycjonalistów.
![Carbonara z boczkiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3b92bf949708-3cf80742673c-kw06-2024-throwback-pasta-carbonara-z-boczkiem-1250x700.webp)
Koszyczki makaronowe
Koszyczki makaronowe, które przygotujesz na jednej patelni? Właśnie tak! Poznaj przepis na to aromatyczne danie pełne sosu pomidorowego i ciągnącej się mozzarelli.
![Koszyczki makaronowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7a7a1a6a17bb-1040ef06cfa0-kw08-2024-paula-bonowicz-golec-koszyczki-makaronowe.webp)
Komentarze (1)
78 dni temu
To danie jest genialne! Piękne w swojej prostocie.
odpowiedz