zobacz film Makaron neapolitana

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • tarkę o drobnych oczkach

Sposób przygotowania:

KROK 1: GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy al dente w mocno osolonej, wrzącej wodzie – ok. 7-8 minut lub według wskazówek dostępnych na opakowaniu.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS NAPOLI

Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy ok. 2-3 minut.

Dodajemy pomidory. Zagotowujemy i gotujemy całość, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną bazylię. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

KROK 3: ŁĄCZYMY MAKARON Z SOSEM

Ugotowany makaron przekładamy prosto z garnka na patelnię z gotowym sosem. Jeśli sos bardzo zgęstniał w trakcie gotowania, razem z makaronem dodajemy odrobinę wody po jego gotowaniu. Dokładnie mieszamy, by sos całkowicie pokrył makaron.

KROK 4: PODAJEMY DANIE

Makaron przekładamy na talerz i obficie posypujemy parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!