Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
- rozdrabniacz
Przygotuj wcześniej:
Makaron ugotuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Czosnek kroimy w bardzo cienkie plastry. Papryczkę chili przekrawamy wzdłuż na pół i drobno siekamy. Z połowy pęczka bazylii obrywamy listki.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na patelnię wylewamy łyżkę oliwy, przekładamy czosnek, chili i listki bazylii. Następnie dodajemy pomidory z puszki i ok. 50 ml wody. Na sos wykładamy też gałązki bazylii. Całość gotujemy przez ok. 5-8 minut.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z RICOTTY
Ocieramy skórkę z cytryny. Dodajemy ją do ricotty wraz z sokiem z ¼ owocu. Następnie rozdrabniamy pistacje tak, aby były dość drobne, ale nie zmieniły się w pył. Całość dokładnie mieszamy.
WSKAZÓWKA! Najlepiej w tym przepisie sprawdzą się pistacje prażone bez soli lub wymieszane pół na pół pistacje prażone solone i bez soli.
KROK 4: PODAJEMY MAKARON
Z sosu wyjmujemy gałązki bazylii. Następnie przekładamy do niego ugotowany makaron, dokładnie mieszamy i dodajemy kolejną łyżkę oliwy. Przekładamy makaron na talerz, ozdabiamy kilkoma łyżeczkami ricotty z dodatkami i listkami bazylii. Przed podaniem danie polewamy oliwą i oprószamy odrobiną posiekanych pistacji.
Zobacz podobne
przepisy
Spaghetti à la carbonara
Włoski makaron w jednej ze swoich najpopularniejszych odsłon. Jest sycący, prosty w przygotowaniu i naprawdę pyszny!
Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
Prosty pomysł na smaczny i zdrowy posiłek. Makaron z pesto to aromatyczne, sycące danie, które przygotować może każdy!
Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem
Klasyczny makaron we włoskim stylu z mięsno-pomidorowym sosem wzbogacony szpinakiem. Wyborne danie, które zawsze się udaje.
Spaghetti z soczystymi pulpecikami
Nitki makaronu polane sosem ze świeżych pomidorów, a do tego kuleczki z mięsa mielonego. Danie w stylu włoskim wprasza się na talerze!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wegańska ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pieczona ryba po grecku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Uszka z grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kutia
- Świąteczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)