Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
- rozdrabniacz
Przygotuj wcześniej:
Makaron ugotuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Czosnek kroimy w bardzo cienkie plastry. Papryczkę chili przekrawamy wzdłuż na pół i drobno siekamy. Z połowy pęczka bazylii obrywamy listki.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na patelnię wylewamy łyżkę oliwy, przekładamy czosnek, chili i listki bazylii. Następnie dodajemy pomidory z puszki i ok. 50 ml wody. Na sos wykładamy też gałązki bazylii. Całość gotujemy przez ok. 5-8 minut.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z RICOTTY
Ocieramy skórkę z cytryny. Dodajemy ją do ricotty wraz z sokiem z ¼ owocu. Następnie rozdrabniamy pistacje tak, aby były dość drobne, ale nie zmieniły się w pył. Całość dokładnie mieszamy.
WSKAZÓWKA! Najlepiej w tym przepisie sprawdzą się pistacje prażone bez soli lub wymieszane pół na pół pistacje prażone solone i bez soli.
KROK 4: PODAJEMY MAKARON
Z sosu wyjmujemy gałązki bazylii. Następnie przekładamy do niego ugotowany makaron, dokładnie mieszamy i dodajemy kolejną łyżkę oliwy. Przekładamy makaron na talerz, ozdabiamy kilkoma łyżeczkami ricotty z dodatkami i listkami bazylii. Przed podaniem danie polewamy oliwą i oprószamy odrobiną posiekanych pistacji.
Zobacz podobne
przepisy
Spaghetti à la carbonara
Włoski makaron w jednej ze swoich najpopularniejszych odsłon. Jest sycący, prosty w przygotowaniu i naprawdę pyszny!
Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
Prosty pomysł na smaczny i zdrowy posiłek. Makaron z pesto to aromatyczne, sycące danie, które przygotować może każdy!
Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem
Klasyczny makaron we włoskim stylu z mięsno-pomidorowym sosem wzbogacony szpinakiem. Wyborne danie, które zawsze się udaje.
Spaghetti z soczystymi pulpecikami
Nitki makaronu polane sosem ze świeżych pomidorów, a do tego kuleczki z mięsa mielonego. Danie w stylu włoskim wprasza się na talerze!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Mus czekoladowy z malinami
- Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
- Chleb orkiszowy faszerowany pastą ziemniaczaną z ricottą
- Przepis na makaron pappardelle z szynką parmeńską i gorgonzolą
- Spaghetti z klopsikami i sosem pomidorowym
- Spaghetti puttanesca
- Spaghetti alla puttanesca
- Rigatoni z ricottą
- Zupa gyros
- Makaron z kiełbasą i fasolą (one-pot)
- Pieczony kalafior z sosem tahini, granatem i pistacjami
- Chaffle, czyli gofr z jajek i sera z zieloną pastą
- Fasolka szparagowa z serem feta i orzechami
- Kalafior w jogurtowym sosie curry
- Śniadaniowe gniazdka z cukinii
- Ciasto z gruszkami – przepis
- Kanapka z kiełbasą z Turyngii
- Bób z boczkiem
- Tapas z salchichón
- Fondant czekoladowy – lava cake
- Faszerowana pizza z grilla
- Lizaki czekoladowo-truskawkowe
- Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
- Grillowany schab z brzoskwiniową salsą
- Przecier z marchewki
- Szybki sorbet z owoców leśnych z posypką z limonki
- Karmelizowane jabłka z dodatkami
- Ciasto na pizzę
- Babka z herbatą matcha
Komentarze (0)