Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
BĄBELKI Z ŻELATYNY (GELATIN BUBBLES)
- żelatyna, 180 bloom – 4 łyżki
- woda – 8 łyżek
- barwniki
KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY (TZW. TYNK)
- śmietana 36% – 100 g
- biała czekolada – 400 g
- masło – 200 g
DO DEKORACJI
- figurka z masy cukrowej
- czarna masa cukrowa – 20 g
- skrobia ziemniaczana – 2 łyżki
- żelatyna – 2 łyżki
- woda – 4 łyżki
- kolorowa posypka
Przygotuj:
- ok. 20 małych balonów
- ręczną pompkę do balonów
- taśmę klejącą
- nożyczki
- długie wykałaczki
- kawałek styropianu o średnicy ok. 20 cm
- robot kuchenny
- nóż cukierniczy, szpatułkę
- packę cukierniczą
- talerz obrotowy do dekorowania tortów
Przygotuj wcześniej:
Wodę do rozpuszczenia żelatyny włóż do lodówki, aby w momencie użycia była zimna. Masło wyjmij z lodówki, aby w momencie użycia było miękkie. Baloniki nadmuchaj lub napompuj tak, aby miały różne rozmiary. Przygotuj tort wg przepisu na tort cytrynowy na specjalne okazje. Przygotuj figurkę z masy cukrowej według instrukcji.
Sposób przygotowania:
BĄBELKI Z ŻELATYNY (GELATIN BUBBLES)
JAK NAMOCZYĆ I ROZPUŚCIĆ ŻELATYNĘ?
Żelatynę rozdzielamy po dwie łyżki na miseczkę i zalewamy 4 łyżkami zimnej wody. Dodajemy kroplę barwnika i dokładnie mieszamy.
Następnie rozpuszczamy żelatynę w mikrofali przez ok. 30 sekund, pilnując, aby się nie zagotowała. Zabarwioną żelatynę ponownie dokładnie mieszamy, sprawdzając, czy nie pozostały grudki nierozpuszczonego proszku. W razie gdyby w masie były grudki, żelatynę podgrzewamy jeszcze kilka sekund w mikrofali. Finalnie żelatyna powinna być lejąca, ale nie powinna się ciągnąć.
Jeżeli chcemy, aby kolor naszych ozdób był bardziej intensywny, w tym momencie możemy dodać większą ilość barwnika.
WSKAZÓWKA: Gdyby żelatyna zaczęła tężeć, najlepiej ponownie włożyć ją na ok. 10-15 sekund do mikrofali.
JAK ZROBIĆ GELATIN BUBBLES?
Do każdego nadmuchanego balonika przyklejamy taśmą klejącą po jednej wykałaczce. Tak przygotowane baloniki zamaczamy i obtaczamy w roztworze żelatyny i barwnika. Następnie wbijamy je w styropian, aby mogły wyschnąć. Suszymy od 12 do 24 godzin, aż przestaną się lepić.
WSKAZÓWKA: Baloniki z żelatyny można przygotować nawet kilka tygodni wcześniej i przechowywać je w suchym pomieszczeniu do momentu, aż będą potrzebne przy dekoracji tortu.
Następnie wyjmujemy lub odcinamy nożyczkami patyczki oraz odcinamy zawiązaną końcówkę balonika. Wyrównujemy powstałą dziurkę i wydłubujemy wykałaczką lub nożyczkami balonik z wnętrza żelatynowej kulki.
KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY (TZW. TYNK)
JAK ZROBIĆ GANASZ I KREM?
Śmietankę zagotowujemy, dodajemy białą czekoladę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ganasz studzimy do temperatury pokojowej.
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy i dodajemy stopniowo ganasz z białej czekolady. Krem ubijamy do momentu, aż będzie puszysty. Gotowy krem chłodzimy w lodówce do uzyskania pożądanej konsystencji.
WSKAZÓWKA: Krem z białej czekolady można barwić barwnikami na dowolny kolor.
JAK TYNKOWAĆ TORT?
Cienką warstwę kremu nakładamy równomiernie nożem cukierniczym od dołu tortu, wygładzając na bieżąco boki. Na koniec krem nakładamy na wierzch tortu. Cały tort chłodzimy w lodówce przez ok. 10 minut, aby krem się ściął. Po tym czasie nakładamy kolejną warstwę kremu, tym razem równając boki i wierzch tortu packą cukierniczą tak, aby były gładkie. Odkładamy na kolejne 10 minut do lodówki. Minimalną ilością kremu równamy powierzchnię tortu po raz ostatni.
Litr wody gotujemy i przelewamy do dużej miski, moczymy w niej packę i nóż. Ciepłą, ale suchą packą wygładzamy boki tortu. Po każdym przejechaniu packą lub nożem po torcie moczymy je ponownie w gorącej wodzie i wycieramy do sucha. Następnie nożem cukierniczym ścinamy brzegi tortu i pod kątem ściągamy nadmiar kremu. Udekorowany kremem tort wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
JAK OZDOBIĆ TORT W STYLU BUBBLE CAKE?
Kiedy tort się chłodzi, przygotowujemy pozostałe dekoracje. Małe fragmenty czarnej masy cukrowej rozwałkowujemy, nadając im kształt cienkich sznureczków, długich na wysokość tortu – używamy do tego płaskiej powierzchni packi cukierniczej. Unikamy dotykania masy cukrowej rękami, aby jej nie rozgrzać i nie pozostawić śladów po palcach.
Używając odrobiny pozostałego kremu, przyklejamy z boku tortu figurkę z masy cukrowej. Zaczynając od rączki figurki, przyklejamy także wcześniej przygotowane sznureczki tak, aby sięgały do wierzchu tortu.
Żelatynę namaczamy w wodzie i rozpuszczamy, dokładnie mieszając.
Żelatynowe baloniki przyklejamy, smarując je od spodu odrobiną rozpuszczonej żelatyny. Dekorujemy głównie wierzch tortu, jednak kilka baloników nachodzących na sznureczki z masy cukrowej z boku tortu będzie świetnie wyglądać.
Dolną część boku tortu delikatnie posypujemy kolorową posypką.
Przed podaniem tort najlepiej przechowywać w lodówce.
Trwa ładowanie komentarzy