zobacz film Tort cytrynowy na specjalne okazje

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • wysoką tortownicę
  • mikser
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C

Krok 1: Pieczemy biszkopt

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy żółtka i chwilę miksujemy. Wszystkie sypkie składniki łączymy razem i dodajemy do ubitych białek i żółtek. Następnie dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny. Masę mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy przez ok. 40-45 minut, na złoty kolor, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Przed wyjęciem biszkoptu z piekarnika sprawdzamy wykałaczką, czy jest upieczony. Biszkopt pozostawiamy do wystudzenia, wyciągamy z formy, wyrównujemy i dzielimy na 3 równe części.

Krok 2: Przygotowujemy poncz do nakrapiania biszkoptu

Wszystkie składniki ponczu zagotowujemy w rondelku i pozostawiamy do wystudzenia.

Krok 3: Przygotowujemy krem cytrynowy

Żelatynę namaczamy w wodzie. Z cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Całość zagotowujemy z cukrem, cukrem wanilinowym i wodą. Do gorącego płynu dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy aż do rozpuszczenia. Syrop pozostawiamy na kilka chwil do przestudzenia. Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Śmietankę ubijamy i dodajemy odrobinę do przygotowanego kremu, mieszamy, a następnie cały krem przelewamy do ubitej śmietanki i energicznie mieszamy.

Krok 4: Łączymy składniki tortu

1 część biszkoptu układamy w formie, nakrapiamy ponczem i nakładamy krem, układamy kolejną część biszkoptu, znów nakrapiamy i nakładamy krem. Przykrywamy 3 częścią biszkoptu, ponownie nakrapiamy i nakładamy resztę kremu. Tak przygotowany biszkopt wkładamy do lodówki aż do zestalenia.

Krok 5: Przygotowujemy krem do dekoracji

Śmietankę ubijamy stopniowo, dodając śmietan-fix. Na koniec dodajemy cukier puder i sok z cytryny. Tak przygotowany krem rozsmarowujemy na całym torcie.

Tort możemy ozdobić dowolnymi dekoracjami, masą marcepanową, gotowymi dekoracjami, owocami czy świeżymi ziołami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (16)

Avatar
  • Gość Gość
    231 dni temu
    Ile czasu +/- należy piec biszkopt?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    231 dni temu
    Biszkopt należy piec przez ok. 40-45 minut.
  • Gość Gość
    276 dni temu
    Krem do dekoracji śmietana 30% czy śmietanka? To są zupełnie 2 inne produkty śmietanka jest słodka śmietana jest kwaśna

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    276 dni temu
    W przepisie wykorzystujemy śmietankę 30%. Bardzo dziękujemy za czujność :)
  • Give me a bite Give me a bite
    1749 dni temu
    A tutaj przepis na sernik na zimno z wykorzystaniem mascarpone i ricotty z lidla :) https://youtu.be/jDOW3VPs-yY

    odpowiedz

  • Zuzanna Zuzanna
    1922 dni temu
    Dzień dobry, Chciałabym zastąpić żelatynę - agarem. Ile powinnam go dodać? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1921 dni temu
    Najlepiej kierować się wytycznymi na opakowaniu stosowanego agaru :)
  • Gość Gość
    1951 dni temu
    Czesc, nie udalo mi sie kupic tak wysokiej formy. Uda sie w standardowej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1951 dni temu
    Uda się! Jeśli forma ma większą średnicę - tort będzie niższy!
  • Gość Gość
    2109 dni temu
    Czym zastąpić w przepisie śimetanfix, lub czy można go pominąć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2109 dni temu
    Możesz go pominąć. Jednak śmietana będzie stabilniejsza ze śmietanfixem :)
  • Dominika Dominika
    2347 dni temu
    Witam, jakiej wielkości tortownicy użyto w tym przepisie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2347 dni temu
    Do tego przepisu najlepiej użyć tortownicy o wielkości 20-22 cm.
  • Rafał Rafał
    2062 dni temu
    ja polecam max 20cm, wtedy rzeczywiście tort jest wysoki
  • JulciaQ JulciaQ
    2378 dni temu
    Olsik ma NIESAMOWITY śmiech ;D

    odpowiedz

  • Anna Anna
    2388 dni temu
    Prześliczna, przeurocza Młoda dama - prosimy o więcej dekoracji z udziałem tej Pani i Pana Pawła!!!

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!