Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wysoką tortownicę
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
Krok 1: Pieczemy biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy żółtka i chwilę miksujemy. Wszystkie sypkie składniki łączymy razem i dodajemy do ubitych białek i żółtek. Następnie dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny. Masę mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy przez ok. 40-45 minut, na złoty kolor, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Przed wyjęciem biszkoptu z piekarnika sprawdzamy wykałaczką, czy jest upieczony. Biszkopt pozostawiamy do wystudzenia, wyciągamy z formy, wyrównujemy i dzielimy na 3 równe części.
Krok 2: Przygotowujemy poncz do nakrapiania biszkoptu
Wszystkie składniki ponczu zagotowujemy w rondelku i pozostawiamy do wystudzenia.
Krok 3: Przygotowujemy krem cytrynowy
Żelatynę namaczamy w wodzie. Z cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Całość zagotowujemy z cukrem, cukrem wanilinowym i wodą. Do gorącego płynu dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy aż do rozpuszczenia. Syrop pozostawiamy na kilka chwil do przestudzenia. Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Śmietankę ubijamy i dodajemy odrobinę do przygotowanego kremu, mieszamy, a następnie cały krem przelewamy do ubitej śmietanki i energicznie mieszamy.
Krok 4: Łączymy składniki tortu
1 część biszkoptu układamy w formie, nakrapiamy ponczem i nakładamy krem, układamy kolejną część biszkoptu, znów nakrapiamy i nakładamy krem. Przykrywamy 3 częścią biszkoptu, ponownie nakrapiamy i nakładamy resztę kremu. Tak przygotowany biszkopt wkładamy do lodówki aż do zestalenia.
Krok 5: Przygotowujemy krem do dekoracji
Śmietankę ubijamy stopniowo, dodając śmietan-fix. Na koniec dodajemy cukier puder i sok z cytryny. Tak przygotowany krem rozsmarowujemy na całym torcie.
Tort możemy ozdobić dowolnymi dekoracjami, masą marcepanową, gotowymi dekoracjami, owocami czy świeżymi ziołami.
Zobacz podobne
przepisy
Ajerkoniakowy tort wielkanocny
Paweł Małecki wie, że tort wielkanocny musi robić wrażenie! Przygotuj tort ajerkoniakowy na migdałowym spodzie z żelką żurawinową i minibezami!
Tort z kremem maślanym i malinami
Biszkopt z konfiturą, kremem na bazie masła i budyniu z dodatkiem malin. Zobacz, jak przygotować tort na każdą okazję!
Tort piernikowy z kremem z owoców lasu
Czekoladowo-piernikowy biszkopt, krem z owoców lasu i polewa czekoladowa – takie smakowite połączenie znajdziesz w świątecznym torcie Pawła Małeckiego! Spróbuj!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tort bezowy z likierem jajecznym
- Zupa z groszku i pomarańczy z grzankami z cebulką
- Rustykalna tarta z karmelizowanymi gruszkami
- Baba ghanoush
- Placki ziemniaczane z pieca
- Pizza z bazyliowo-pomidorowym sosem
- Cronuty
- Bezglutenowy tort „Czarny Las”
- Tort red velvet
- Wegańskie ciasteczka imbirowe
- Omlet białkowy z łososiem
- Drożdżowe bułeczki dyniowe
- Tort „Pavlova”
- Tort z arbuza
- Tarta waniliowa na spodzie z płatków cynamonowych
- Orientalny gulasz jagnięcy z ciecierzycą
- Kurczak w kwasie chlebowym
- Gryczane pierogi z bobem
- Pierś kaczki z glazurowanymi śliwkami i czekoladą
- Muffinki jednorożce
- Wegańskie makiełki
- Czekoladowy torcik z malinami
- Śląskie makówki
- Łosoś z sosem koperkowym, kasza jęczmienną, surówka z czerwonej kapusty, herbatka malinowa
- Tort sernikowy z polewą ze smoothie
- Keks żurawinowy z orzechami włoskimi
- Babciny sernik z rodzynkami na spodzie z ciastek korzennych
- Pierogi z truskawkami i śliwkami
- Indyczka glazurowana miodem i piwem
- Owsiany placek z rabarbarem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (16)
231 dni temu
Ile czasu +/- należy piec biszkopt?
odpowiedz
231 dni temu
Biszkopt należy piec przez ok. 40-45 minut.
276 dni temu
Krem do dekoracji śmietana 30% czy śmietanka? To są zupełnie 2 inne produkty śmietanka jest słodka śmietana jest kwaśna
odpowiedz
276 dni temu
W przepisie wykorzystujemy śmietankę 30%. Bardzo dziękujemy za czujność :)
1749 dni temu
A tutaj przepis na sernik na zimno z wykorzystaniem mascarpone i ricotty z lidla :) https://youtu.be/jDOW3VPs-yY
odpowiedz
1922 dni temu
Dzień dobry, Chciałabym zastąpić żelatynę - agarem. Ile powinnam go dodać? Pozdrawiam
odpowiedz
1921 dni temu
Najlepiej kierować się wytycznymi na opakowaniu stosowanego agaru :)
1951 dni temu
Czesc, nie udalo mi sie kupic tak wysokiej formy. Uda sie w standardowej?
odpowiedz
1951 dni temu
Uda się! Jeśli forma ma większą średnicę - tort będzie niższy!
2109 dni temu
Czym zastąpić w przepisie śimetanfix, lub czy można go pominąć?
odpowiedz
2109 dni temu
Możesz go pominąć. Jednak śmietana będzie stabilniejsza ze śmietanfixem :)
2347 dni temu
Witam, jakiej wielkości tortownicy użyto w tym przepisie?
odpowiedz
2347 dni temu
Do tego przepisu najlepiej użyć tortownicy o wielkości 20-22 cm.
2062 dni temu
ja polecam max 20cm, wtedy rzeczywiście tort jest wysoki
2378 dni temu
Olsik ma NIESAMOWITY śmiech ;D
odpowiedz
2388 dni temu
Prześliczna, przeurocza Młoda dama - prosimy o więcej dekoracji z udziałem tej Pani i Pana Pawła!!!
odpowiedz
zobacz wszystkie