
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wysoką tortownicę
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
Krok 1: Pieczemy biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy żółtka i chwilę miksujemy. Wszystkie sypkie składniki łączymy razem i dodajemy do ubitych białek i żółtek. Następnie dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny. Masę mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Przed wyjęciem biszkoptu z piekarnika sprawdzamy wykałaczką, czy jest upieczony. Biszkopt pozostawiamy do wystudzenia, wyciągamy z formy, wyrównujemy i dzielimy na 3 równe części.
Krok 2: Przygotowujemy poncz do nakrapiania biszkoptu
Wszystkie składniki ponczu zagotowujemy w rondelku i pozostawiamy do wystudzenia.
Krok 3: Przygotowujemy krem cytrynowy
Żelatynę namaczamy w wodzie. Z cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Całość zagotowujemy z cukrem, cukrem wanilinowym i wodą. Do gorącego płynu dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy aż do rozpuszczenia. Syrop pozostawiamy na kilka chwil do przestudzenia. Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Śmietankę ubijamy i dodajemy odrobinę do przygotowanego kremu, mieszamy, a następnie cały krem przelewamy do ubitej śmietanki i energicznie mieszamy.
Krok 4: Łączymy składniki tortu
1 część biszkoptu układamy w formie, nakrapiamy ponczem i nakładamy krem, układamy kolejną część biszkoptu, znów nakrapiamy i nakładamy krem. Przykrywamy 3 częścią biszkoptu, ponownie nakrapiamy i nakładamy resztę kremu. Tak przygotowany biszkopt wkładamy do lodówki aż do zestalenia.
Krok 5: Przygotowujemy krem do dekoracji
Śmietankę ubijamy stopniowo, dodając śmietan-fix. Na koniec dodajemy cukier puder i sok z cytryny. Tak przygotowany krem rozsmarowujemy na całym torcie.
Tort możemy ozdobić dowolnymi dekoracjami, masą marcepanową, gotowymi dekoracjami, owocami czy świeżymi ziołami.
Zobacz podobne
przepisy
Tort piernikowy z kremem z owoców lasu
Czekoladowo-piernikowy biszkopt, krem z owoców lasu i polewa czekoladowa – takie smakowite połączenie znajdziesz w świątecznym torcie Pawła Małeckiego! Spróbuj!

Tort z kremem maślanym i malinami
Biszkopt z konfiturą, kremem na bazie masła i budyniu z dodatkiem malin. Zobacz, jak przygotować tort na każdą okazję!

Ajerkoniakowy tort wielkanocny
Paweł Małecki wie, że tort wielkanocny musi robić wrażenie! Przygotuj tort ajerkoniakowy na migdałowym spodzie z żelką żurawinową i minibezami!

Komentarze (12)
1333 dni temu
A tutaj przepis na sernik na zimno z wykorzystaniem mascarpone i ricotty z lidla :) https://youtu.be/jDOW3VPs-yY
odpowiedz
1506 dni temu
Dzień dobry, Chciałabym zastąpić żelatynę - agarem. Ile powinnam go dodać? Pozdrawiam
odpowiedz
1504 dni temu
Najlepiej kierować się wytycznymi na opakowaniu stosowanego agaru :)
1535 dni temu
Czesc, nie udalo mi sie kupic tak wysokiej formy. Uda sie w standardowej?
odpowiedz
1535 dni temu
Uda się! Jeśli forma ma większą średnicę - tort będzie niższy!
1693 dni temu
Czym zastąpić w przepisie śimetanfix, lub czy można go pominąć?
odpowiedz
1693 dni temu
Możesz go pominąć. Jednak śmietana będzie stabilniejsza ze śmietanfixem :)
1930 dni temu
Witam, jakiej wielkości tortownicy użyto w tym przepisie?
odpowiedz
1930 dni temu
Do tego przepisu najlepiej użyć tortownicy o wielkości 20-22 cm.
1646 dni temu
ja polecam max 20cm, wtedy rzeczywiście tort jest wysoki
1962 dni temu
Olsik ma NIESAMOWITY śmiech ;D
odpowiedz
1972 dni temu
Prześliczna, przeurocza Młoda dama - prosimy o więcej dekoracji z udziałem tej Pani i Pana Pawła!!!
odpowiedz
zobacz wszystkie