zobacz film

Paweł Małecki i Olsikowa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • wysoką tortownicę
  • mikser
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C

Krok 1: Pieczemy biszkopt

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy żółtka i chwilę miksujemy. Wszystkie sypkie składniki łączymy razem i dodajemy do ubitych białek i żółtek. Następnie dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny. Masę mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Przed wyjęciem biszkoptu z piekarnika sprawdzamy wykałaczką, czy jest upieczony. Biszkopt pozostawiamy do wystudzenia, wyciągamy z formy, wyrównujemy i dzielimy na 3 równe części.

Krok 2: Przygotowujemy poncz do nakrapiania biszkoptu

Wszystkie składniki ponczu zagotowujemy w rondelku i pozostawiamy do wystudzenia.

Krok 3: Przygotowujemy krem cytrynowy

Żelatynę namaczamy w wodzie. Z cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Całość zagotowujemy z cukrem, cukrem wanilinowym i wodą. Do gorącego płynu dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy aż do rozpuszczenia. Syrop pozostawiamy na kilka chwil do przestudzenia. Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Śmietankę ubijamy i dodajemy odrobinę do przygotowanego kremu, mieszamy, a następnie cały krem przelewamy do ubitej śmietanki i energicznie mieszamy.

Krok 4: Łączymy składniki tortu

1 część biszkoptu układamy w formie, nakrapiamy ponczem i nakładamy krem, układamy kolejną część biszkoptu, znów nakrapiamy i nakładamy krem. Przykrywamy 3 częścią biszkoptu, ponownie nakrapiamy i nakładamy resztę kremu. Tak przygotowany biszkopt wkładamy do lodówki aż do zestalenia.

Krok 5: Przygotowujemy krem do dekoracji

Śmietankę ubijamy stopniowo, dodając śmietan-fix. Na koniec dodajemy cukier puder i sok z cytryny. Tak przygotowany krem rozsmarowujemy na całym torcie.

Tort możemy ozdobić dowolnymi dekoracjami, masą marcepanową, gotowymi dekoracjami, owocami czy świeżymi ziołami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Dominika Dominika
    146 dni temu
    Witam, jakiej wielkości tortownicy użyto w tym przepisie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    146 dni temu
    Do tego przepisu najlepiej użyć tortownicy o wielkości 20-22 cm.
  • JulciaQ JulciaQ
    178 dni temu
    Olsik ma NIESAMOWITY śmiech ;D

    odpowiedz

  • Anna Anna
    188 dni temu
    Prześliczna, przeurocza Młoda dama - prosimy o więcej dekoracji z udziałem tej Pani i Pana Pawła!!!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram