Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę o średnicy 26 cm
- płaską, okrągłą formę silikonową
- mikser
- rękaw cukierniczy
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C (termoobieg) lub 185°C (bez termoobiegu)
Krok 1: Pieczemy biszkopt migdałowy
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy żółtka i roztopione masło. Dokładnie mieszamy i stopniowo dodajemy zmielone na mączkę migdały wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy wodę. Dokładnie mieszamy, przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C (termoobieg) lub 185°C (bez termoobiegu) na ok. 25 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy suchym patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2: Przygotowujemy poncz
Z wody, cukru i nasionek z laski wanilii gotujemy syrop. Następnie dodajemy orzechówkę. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3: Przygotowujemy mus ajerkoniakowy
Do garnka wielkością dopasowanego do miski, w której będziemy ubijać masę, wlewamy wodę i doprowadzamy do zagotowania. Na garnku z gotującą się wodą umieszczamy miskę, do której wlewamy 100 ml śmietanki, żółtka oraz dodajemy cukier. Cały czas ubijając składniki na parze, napowietrzamy masę. Gdy będzie już napowietrzona i gorąca, dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do momentu jej całkowitego rozpuszczenia. Następnie zdejmujemy miskę z garnka i dolewamy ajerkoniak, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy masa zacznie żelować, ubijamy pozostałe 600 ml śmietanki, stopniowo dodajemy ją do masy i dokładnie mieszamy.
Krok 4: Przygotowujemy żelkę żurawinową
Wino zagotowujemy z cukrem. Wsypujemy żurawiny. Gotujemy do momentu, gdy będą jeszcze trzymały swój kształt, ale już będą miękkie. Następnie dodajemy napęczniałą żelatynę i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy żelka wystygnie, dzielimy ją na dwie równe części, jedną wylewamy w okrągłej ramce, którą umieszczamy na jednej warstwie biszkoptu i odstawiamy do lodówki do zestalenia. Drugą część przekładamy do płaskiej okrągłej formy silikonowej i wstawiamy do zamrażalnika. Obserwujemy żelkę w zamrażalniku – nie pozwalamy jej zamarznąć, musi być po prostu bardzo mocno schłodzona.
Krok 5: Przekładamy biszkopt
Wystudzony biszkopt wyrównujemy, ścinając górną warstwę. Następnie dzielimy go na dwie równe części. Dolną część biszkoptu umieszczamy w czystej formie, w której go piekliśmy. Średnicę drugiego biszkoptu zmniejszamy o 2 cm. Obydwa biszkopty nakrapiamy ponczem. Na mniejszy z nich nakładamy okrągłą ramkę, do której wlewamy połowę żelki żurawinowej, i wstawiamy do lodówki, by stężała. Gdy żelka żurawinowa będzie już stabilna, gotowy mus ajerkoniakowy wylewamy na biszkopt, który umieściliśmy w formie. Mus wylewamy na wysokość ok. 2 cm. Następnie w formie umieszczamy drugi biszkopt, na którym znajduje się żelka, wyrównujemy i wlewamy resztę musu ajerkoniakowego. Tort wstawiamy do lodówki na 1,5-2 godziny do momentu zestalenia. Gdy tort będzie zestalony, wyjmujemy go z lodówki. Nakładamy na niego drugą część żelki żurawinowej, którą bardzo mocno schłodziliśmy w zamrażalniku. Krążek z żelki umieszczamy centralnie na torcie, zostawiając dookoła trochę miejsca, w którym umieścimy minibezy.
Krok 6: Pieczemy minibezy
Białka z solą ubijamy mikserem ustawionym na średnie obroty, stopniowo dosypując cukier. Białka z cukrem ubijamy do momentu, aż na powierzchni pojawi się perłowa poświata. Dodajemy sok z cytryny. Ubite białka przekładamy do rękawa cukierniczego z gładką końcówką o średnicy 5 mm. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia szprycujemy minibezy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 80°C (termoobieg) lub 90°C (bez termoobiegu). Suszymy w nim bezy do momentu całkowitego wyschnięcia, ok. 50-60 minut.
Tort podajemy schłodzony, przechowujemy w lodówce.
Zobacz podobne
przepisy
Bezalkoholowy ajerkoniak
Pyszny jajeczny napój o kremowej konsystencji i wyjątkowo słodkim smaku, przyprawiony wanilią i gałką muszkatołową.
Tort z sosem z czerwonych owoców
Świeżo upieczony biszkopt, moc czerwonych owoców, pyszny krem – oto składniki tortu, który świetnie się sprawdzi w letnie upalne dni!
Tort chałwowo-orzechowy
Przygotuj tort w greckim stylu! Orzechowy biszkopt, krem chałwowy i karmelizowane orzechy to idealne połączenie!
Tort orzechowy
Tort orzechowy z kremem śmietankowym i polewą czekoladowo-orzechową zachwyci smakiem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tort czekoladowo-orzechowy
- Tort bezowy z likierem jajecznym
- Tort czekoladowo-kawowy
- Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami
- Ciasteczka bakaliowe
- Sernik na zimno z porzeczkami i galaretką z cydru
- Czekoladowy tort z bitą śmietaną i owocami
- Kruche babeczki z rabarbarem i bezą
- Naked cake z gofrów orzechowych
- Sernik chałwowy
- Tort Bellini
- Zupa z awokado z migdałami
- Tort z arbuza
- Tort marchewkowo-dyniowy
- Tort arbuzowy
- Brzoskwinie pieczone w herbacie
- Kurczak w panierce z prażonej cebuli
- Chleb brioche z musem figowym
- Wołowe pulpety (klopsy) w sosie pomidorowym
- Wielkanocne koszyczki
- Ciasteczka pistacjowe z białą czekoladą
- Murzin wielkanocny
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kanapka bagietka i krewetka
- Budyń piernikowo-czekoladowy z gorącymi wiśniami
- Łosoś w pomarańczach na kapuście pekińskiej
- Long drink bananowo-czekoladowy z rumem
- Grillowany pstrąg łososiowy w szynce szwarcwaldzkiej
- Ciasteczka maślano-cytrynowe
- Chlebek kukurydziany z syropem klonowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
2423 dni temu
Czekałam na okazję, aby wypróbować ten przepis. I udało się na minioną Wielkanoc! Krem z jajek i adwokatu niezwykle pyszny, mogłam go jeść łyżkami. Jednak po połączeniu go z ubitą śmietaną (stopniowo, tak jak jest napisane w przepisie), żelatyna zawarta w masie jajecznej zaczęła się ścinać i efekt był taki, że zamiast gładkiego kremu śmietanowo-jajecznego wyszła mi masa z grudkami, która przypominała pastę jajeczną lub jajecznicę. Proszę o informację jak należy prawidłowo połączyć dwie masy o różnych temperaturach, aby w przyszłości uniknąć tego problemu. Smak tortu bardzo mi odpowiada, jednak z prezentacją było gorzej.
odpowiedz
2423 dni temu
Mus z adwokatu należy przestudzić przed połączeniem go z ubitą śmietanką. Najlepiej, jeśli w osobnej miseczce połączysz mus z adwokatu z niewielką ilością bitej śmietany, a następnie dodasz taką mieszaninę do reszty śmietanki - podobnie jak w przypadku hartowania śmietany przed dodaniem jej do zupy :) Życzymy powodzenia następnym razem!
739 dni temu
Witam, miałem dzisiaj tak samo. Po połączeniu porobiły się grudki, a robiłem wszystko tak jak w przepisie.
591 dni temu
U mnie odkłnie to samo. Zmieniłbym kolejnść wykonywania czynności. Krem na sam koniec.
2606 dni temu
Żurawina świeża, czy suszona?
odpowiedz
2606 dni temu
suszona :)
2778 dni temu
Dużym ulatwieniem są filmy, na których jest prezentowany skrót przygotowania ciasta. Szkoda, że do tego przepisu nie został taki stworzony.- moze warto o tym pomyśleć:-)
odpowiedz
2778 dni temu
Dziękujemy za komentarz. Postaramy się uwzględnić Twój pomysł w przyszłości :)
2843 dni temu
W opisie jak przygotować mus ajerkoniakowy jest orzechówka. Ogólnie coś tam nie gra proszę o odpowiedź.
odpowiedz
2843 dni temu
rzeczywiście, wkradł się nam błąd. Teraz wszystkie kroki są poprawne :)