Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Do rondelka wlewamy mleko i śmietankę. Laskę wanilii rozcinamy na pół i wrzucamy do rondla. Całość podgrzewamy na małym ogniu. Gdy tylko zacznie wrzeć, zdejmujemy garnuszek z ognia i wyławiamy laskę wanilii.
Żółtka ucieramy z cukrem, aż zrobią się jasne i puszyste. Do jajek dodajemy po jednej łyżce ciepłej mikstury, każdorazowo mieszając do połączenia się składników. Gdy składniki będą połączone, przelewamy miksturę ponownie do rondla i podgrzewamy na małym ogniu około 3-5 minut, aż płyn zacznie pokrywać tylną stronę łyżki (uważamy, by nie doprowadzić mikstury do wrzenia).
Jak podawać
Ajerkoniak przelewamy do kubków i dekorujemy odrobiną gałki muszkatołowej.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Jajka na miękko
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Mini burgery
- Pierniki
- Łazanki
- Burek ze szpinakiem
- Kutia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Piernik świąteczny
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Spaghetti carbonara
- Boczek pieczony
- Uszka z grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Guacamole
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Makowiec japoński
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
1766 dni temu
co znaczy: "aż płyn zacznie pokrywać tylną stronę łyżki"?
Odpowiedz
1766 dni temu
Chodzi o to, aby płyn nie spływał po łyżce, a był na tyle gęsty, że się na niej zatrzyma i zacznie ją oblepiać ;)
1371 dni temu
Chyba chodzi o to, że nie będzie z niej spływać, tylko zostawiać taki osad jakn np. mleko na garnku po gotowaniu