Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Do rondelka wlewamy mleko i śmietankę. Laskę wanilii rozcinamy na pół i wrzucamy do rondla. Całość podgrzewamy na małym ogniu. Gdy tylko zacznie wrzeć, zdejmujemy garnuszek z ognia i wyławiamy laskę wanilii.
Żółtka ucieramy z cukrem, aż zrobią się jasne i puszyste. Do jajek dodajemy po jednej łyżce ciepłej mikstury, każdorazowo mieszając do połączenia się składników. Gdy składniki będą połączone, przelewamy miksturę ponownie do rondla i podgrzewamy na małym ogniu około 3-5 minut, aż płyn zacznie pokrywać tylną stronę łyżki (uważamy, by nie doprowadzić mikstury do wrzenia).
Jak podawać
Ajerkoniak przelewamy do kubków i dekorujemy odrobiną gałki muszkatołowej.
Zobacz podobne
przepisy
Gorąca lemoniada
Pyszny, rozgrzewający napój herbaciany bogaty w witaminę C i wyjątkową miodową słodycz – najlepszy w chłodne dni!
Gorąca korzenna czekolada
Coś na słodką rozgrzewkę, czyli gorąca czekolada pachnąca cynamonem i goździkami, udekorowana bitą śmietaną.
Gorąca czekolada do picia
Wystarczy kwadrans, by przygotować aromatyczny, intensywnie czekoladowy napój. Spróbuj! Z pewnością go pokochasz.
Kawa z lodami i bitą śmietaną
Nie tylko Amerykanie uwielbiają kawę z lodami. Wypróbuj nasz sposób na ten orzeźwiający i imponująco wyglądający deser.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ryba po japońsku
- Pieczona ryba po grecku
- Kutia
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Sernik krakowski
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Sałatka gyros
- Sernik piernikowy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1449 dni temu
co znaczy: "aż płyn zacznie pokrywać tylną stronę łyżki"?
odpowiedz
1449 dni temu
Chodzi o to, aby płyn nie spływał po łyżce, a był na tyle gęsty, że się na niej zatrzyma i zacznie ją oblepiać ;)
1055 dni temu
Chyba chodzi o to, że nie będzie z niej spływać, tylko zostawiać taki osad jakn np. mleko na garnku po gotowaniu