Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Do rondelka wlewamy mleko i śmietankę. Laskę wanilii rozcinamy na pół i wrzucamy do rondla. Całość podgrzewamy na małym ogniu. Gdy tylko zacznie wrzeć, zdejmujemy garnuszek z ognia i wyławiamy laskę wanilii.
Żółtka ucieramy z cukrem, aż zrobią się jasne i puszyste. Do jajek dodajemy po jednej łyżce ciepłej mikstury, każdorazowo mieszając do połączenia się składników. Gdy składniki będą połączone, przelewamy miksturę ponownie do rondla i podgrzewamy na małym ogniu około 3-5 minut, aż płyn zacznie pokrywać tylną stronę łyżki (uważamy, by nie doprowadzić mikstury do wrzenia).
Jak podawać
Ajerkoniak przelewamy do kubków i dekorujemy odrobiną gałki muszkatołowej.
Zobacz podobne
przepisy
Gorąca lemoniada
Pyszny, rozgrzewający napój herbaciany bogaty w witaminę C i wyjątkową miodową słodycz – najlepszy w chłodne dni!
Gorąca korzenna czekolada
Coś na słodką rozgrzewkę, czyli gorąca czekolada pachnąca cynamonem i goździkami, udekorowana bitą śmietaną.
Gorąca czekolada do picia
Wystarczy kwadrans, by przygotować aromatyczny, intensywnie czekoladowy napój. Spróbuj! Z pewnością go pokochasz.
Kawa z lodami i bitą śmietaną
Nie tylko Amerykanie uwielbiają kawę z lodami. Wypróbuj nasz sposób na ten orzeźwiający i imponująco wyglądający deser.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Krem ze szparagów
- Koktajl brzoskwiniowo-marchewkowy
- Kompot z suszu z cytryną
- Smoothie jagodowe z lodami waniliowymi
- Lody jogurtowo-brzoskwiniowe na patyku
- Puszyste pianki w czekoladzie
- Zupa z awokado z migdałami
- Lody w miseczce z churros
- Zabajone z owocami
- Duszony por
- Napój radości
- Proteinowe mango lassi
- Shake czekoladowy z trzech składników
- Zielony koktajl
- Koktajl sernikowy z malinami
- Cevapcici z ryżem w pomidorach
- Pajęczynowe pancakes dyniowe
- Szaszłyki z warzywami i owocami
- Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
- Pizza capriciosa
- Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem
- Wegetariańskie maki sushi
- Jajka po wiedeńsku z kremem z rzeżuchy i tostowymi paluszkami
- Domowe majonezy smakowe
- Grillowane tofu na bagietce z ziarnami
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Świąteczny talerz obfitości
- Babeczki piernikowe z ganaszem cynamonowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1388 dni temu
co znaczy: "aż płyn zacznie pokrywać tylną stronę łyżki"?
odpowiedz
1388 dni temu
Chodzi o to, aby płyn nie spływał po łyżce, a był na tyle gęsty, że się na niej zatrzyma i zacznie ją oblepiać ;)
993 dni temu
Chyba chodzi o to, że nie będzie z niej spływać, tylko zostawiać taki osad jakn np. mleko na garnku po gotowaniu