Bezalkoholowy ajerkoniak
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Do rondelka wlewamy mleko i śmietankę. Laskę wanilii rozcinamy na pół i wrzucamy do rondla. Całość podgrzewamy na małym ogniu. Gdy tylko zacznie wrzeć, zdejmujemy garnuszek z ognia i wyławiamy laskę wanilii.

Żółtka ucieramy z cukrem, aż zrobią się jasne i puszyste. Do jajek dodajemy po jednej łyżce ciepłej mikstury, każdorazowo mieszając do połączenia się składników. Gdy składniki będą połączone, przelewamy miksturę ponownie do rondla i podgrzewamy na małym ogniu około 3-5 minut, aż płyn zacznie pokrywać tylną stronę łyżki (uważamy, by nie doprowadzić mikstury do wrzenia).

Jak podawać

Ajerkoniak przelewamy do kubków i dekorujemy odrobiną gałki muszkatołowej.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • gość gość
    1428 dni temu
    co znaczy: "aż płyn zacznie pokrywać tylną stronę łyżki"?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1428 dni temu
    Chodzi o to, aby płyn nie spływał po łyżce, a był na tyle gęsty, że się na niej zatrzyma i zacznie ją oblepiać ;)
  • Gość Gość
    1033 dni temu
    Chyba chodzi o to, że nie będzie z niej spływać, tylko zostawiać taki osad jakn np. mleko na garnku po gotowaniu

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!