![Bezalkoholowy ajerkoniak Bezalkoholowy ajerkoniak](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/f96df019d7e8-0044d9a088-KW_49_13454_S_40710_ajerkoniak_bezalkoholowy_960x540.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Do rondelka wlewamy mleko i śmietankę. Laskę wanilii rozcinamy na pół i wrzucamy do rondla. Całość podgrzewamy na małym ogniu. Gdy tylko zacznie wrzeć, zdejmujemy garnuszek z ognia i wyławiamy laskę wanilii.
Żółtka ucieramy z cukrem, aż zrobią się jasne i puszyste. Do jajek dodajemy po jednej łyżce ciepłej mikstury, każdorazowo mieszając do połączenia się składników. Gdy składniki będą połączone, przelewamy miksturę ponownie do rondla i podgrzewamy na małym ogniu około 3-5 minut, aż płyn zacznie pokrywać tylną stronę łyżki (uważamy, by nie doprowadzić mikstury do wrzenia).
Jak podawać
Ajerkoniak przelewamy do kubków i dekorujemy odrobiną gałki muszkatołowej.
Zobacz podobne
przepisy
Gorąca lemoniada
Pyszny, rozgrzewający napój herbaciany bogaty w witaminę C i wyjątkową miodową słodycz – najlepszy w chłodne dni!
![Gorąca lemoniada](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3283ad631131-bbe9b77e53-KW_45_goraca_lemoniada_S_143922_960x540.webp)
Gorąca korzenna czekolada
Coś na słodką rozgrzewkę, czyli gorąca czekolada pachnąca cynamonem i goździkami, udekorowana bitą śmietaną.
![Gorąca korzenna czekolada](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a68301ff7057-a387c8eb68-KW_45_goraca_korzenna_czekolada_S_144128_960x540.webp)
Gorąca czekolada do picia
Wystarczy kwadrans, by przygotować aromatyczny, intensywnie czekoladowy napój. Spróbuj! Z pewnością go pokochasz.
![Gorąca czekolada do picia](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ce3365cf3903-19d8596b6e-KW_44_goraca_czekolada_S_144526_960x540.webp)
Kawa z lodami i bitą śmietaną
Nie tylko Amerykanie uwielbiają kawę z lodami. Wypróbuj nasz sposób na ten orzeźwiający i imponująco wyglądający deser.
![Kawa z lodami i bitą śmietaną](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d402874033a8-084939c3c3-KAWA_Z_LODAMI_I_BITA_SMIETANA_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Krem ze szparagów
- Koktajl brzoskwiniowo-marchewkowy
- Kompot z suszu z cytryną
- Smoothie jagodowe z lodami waniliowymi
- Lody jogurtowo-brzoskwiniowe na patyku
- Puszyste pianki w czekoladzie
- Zupa z awokado z migdałami
- Lody w miseczce z churros
- Zabajone z owocami
- Duszony por
- Napój radości
- Proteinowe mango lassi
- Shake czekoladowy z trzech składników
- Zielony koktajl
- Koktajl sernikowy z malinami
- Cevapcici z ryżem w pomidorach
- Pajęczynowe pancakes dyniowe
- Szaszłyki z warzywami i owocami
- Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
- Pizza capriciosa
- Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem
- Wegetariańskie maki sushi
- Jajka po wiedeńsku z kremem z rzeżuchy i tostowymi paluszkami
- Domowe majonezy smakowe
- Grillowane tofu na bagietce z ziarnami
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Świąteczny talerz obfitości
- Babeczki piernikowe z ganaszem cynamonowym
Komentarze (3)
1311 dni temu
co znaczy: "aż płyn zacznie pokrywać tylną stronę łyżki"?
odpowiedz
1311 dni temu
Chodzi o to, aby płyn nie spływał po łyżce, a był na tyle gęsty, że się na niej zatrzyma i zacznie ją oblepiać ;)
916 dni temu
Chyba chodzi o to, że nie będzie z niej spływać, tylko zostawiać taki osad jakn np. mleko na garnku po gotowaniu