Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę o średnicy 20 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury do 170°C
- metalową miskę
Krok 1: Ciasto przelewamy do formy
Białka ubijamy – gdy są już dobrze napowietrzone, stopniowo dosypujemy cukier i ubijamy na sztywną pianę. Zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy żółtka oraz przestudzone roztopione masło. W osobnej misce mieszamy mąkę, zmielone orzechy oraz proszek do pieczenia. Chałwę kruszymy drobno. Ubite jaja mieszamy z suchymi składnikami za pomocą rózgi. Na końcu dosypujemy chałwę, mieszamy. Masę przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy przez 15–17 minut.
Krok 2: Karmelizujemy orzechy
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier oraz grubo posiekane orzechy włoskie. Ciągle mieszając, karmelizujemy orzechy ok. 1 minuty. Po wskazanym czasie pieczenia wyciągamy biszkopt i rozkładamy na nim gorące orzechy. Ponownie wkładamy biszkopt do piekarnika na 10–11 minut.
Wodę, cukier łączymy i zagotowujemy. Następnie do wystudzonego ponczu dodajemy amaretto.
Krok 3: Przekładamy biszkopt kremem
Miękkie masło dobrze napowietrzamy w mikserze aż do uzyskania jasnej kremowej konsystencji. Żelatynę namaczamy w wodzie. W metalowej misce ubijamy na parze żółtka z cukrem. Gdy żółtka się dobrze ubiją, ściągamy miskę z pary, dodajemy namoczoną żelatynę, chwilę ubijamy i odstawiamy do wystudzenia. Połowę chałwy kruszymy bardzo drobno, drugą część kruszymy na większe kawałki. Zmniejszamy obroty miksera i bardzo powoli dodajemy ubite żółtka do masła. Mieszamy do całkowitego połączenia się. Dodajemy drobno pokruszoną chałwę i mieszamy delikatnie rózgą.
Wystudzony biszkopt przekrawamy na trzy części. Zaczynając od spodu, nasączamy biszkopt ponczem, rozkładamy połowę kremu, posypujemy połową pokruszonej chałwy. Przykrywamy kolejnym biszkoptem, delikatnie dociskając. Ponownie nasączamy, nakładamy kolejną warstwę kremu i posypujemy pozostałą chałwą. Górną część biszkoptu, na której znajdują się orzechy, delikatnie nakładamy na górę tortu.
Tort wstawiamy do lodówki na ok. 1–1,5 godziny. Dekorujemy kawałkami chałwy. Do dekoracji możemy użyć również świeżych owoców i listków mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Tort orzechowo-czekoladowy „Manhattan”
Wypieki w amerykańskim stylu nie mogą się obyć bez masła orzechowego. Polecamy tort według pomysłu Pawła Małeckiego!
Tort czekoladowy z orzechami włoskimi
Taki deser uświetni każdą okazję! Czekolada, orzechy włoskie, figi i słodka twarogowa masa tworzą wyśmienitą kompozycję.
Tort czekoladowo-orzechowy
Oryginalny tort z pionowymi warstwami czekoladowego ciasta i gęstym orzechowym kremem. Robi wrażenie i smakuje wybornie!
Macedoński tort chałwowy
Sprawdź przepis Pawła na tort dla miłośników chałwy i greckich deserów, pełnych słodyczy i czekolady!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Sałatka gyros
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Kutia
- Błyskawiczne pierniczki
- Pieczona ryba po grecku
- Pierniki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Domek z piernika
- Świąteczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
3023 dni temu
Zapomnieliście dopisać że 1 kawałek zaspokaja zapotrzebowanie kaloryczne na tydzień... :)
odpowiedz
3021 dni temu
To samo pomyślałam! :)
3024 dni temu
Dlaczego nie ma piątkowego przepisu na deser?
odpowiedz
3022 dni temu
Przepisy teraz będą publikowane w poniedziałki :) Zapraszamy po 11:00!