zobacz film

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


JABŁKO Z KARMELU

  • cukier rafinowany – 500 g
  • woda – 300 ml
  • syrop ziemniaczany – 200 ml
  • zielony barwnik spożywczy

MUS JABŁKOWY

  • cukier – 100 g
  • jabłka – 3 szt.
  • skórka otarta z ½ pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • masło – 1 łyżka
  • śmietanka kremówka 30% – 150 ml

DODATKOWO

Przygotuj:

  • tarkę o drobnych oczkach
  • termometr spożywczy
  • blender ręczny
  • matę silikonową
  • 2 worki cukiernicze
  • rękawiczki
  • lampę grzewczą lub kuchenkę mikrofalową
  • pompkę do pracy z karmelem
  • nożyczki
  • wentylator
  • kornet z papieru do pieczenia
  • pędzelek z twardym włosiem
  • podstawki do jajek
  • palnik spirytusowy

Przygotuj wcześniej:

Śmietankę mocno schłodź w lodówce i ubij w naczyniu robota lub za pomocą miksera na sztywną, puszystą masę.

Sposób przygotowania:

JAK ZROBIĆ MASĘ KARMELOWĄ?

Cukier łączymy w rondelku z wodą i zagotowujemy. Gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy syrop ziemniaczany i gotujemy, aż zawartość rondelka osiągnie temperaturę 156°C – sprawdzamy ją za pomocą termometru spożywczego. Dodajemy barwnik spożywczy.

Rondelek zanurzamy w naczyniu wypełnionym zimną wodą, by „zgasić” gotujący się karmel – dzięki temu masa karmelowa nie będzie przejmowała temperatury gorącego naczynia.

JAK WYSTUDZIĆ MASĘ KARMELOWĄ?

„Zgaszoną” masę karmelową przelewamy na matę silikonową. Czekamy, aż przestygnie i stanie się plastyczna. Idealną temperaturę rozpoznamy po tym, że masy karmelowej będzie się nadawała do formowania i nie będzie zmieniać kształtu, który jej nadamy – nie będzie się rozlewać.

JAK FORMOWAĆ MASĘ KARMELOWĄ?

Wystudzoną masę karmelową wielokrotnie rozciągamy i składamy, by stała się bardziej połyskliwa. Ponownie ją podgrzewamy umieszczoną na macie silikonowej pod lampą grzewczą lub w mikrofalówce – po procesie rozciągania musi ponownie stać się plastyczna, by możliwe stało się uformowanie z niej dowolnych kształtów.

JAK WYKONYWAĆ OZDOBY Z KARMELU? KARMELOWE JABŁKA

Z masy karmelowej odrywamy porcję o wielkości średniej kulki. Formujemy w niej wgłębienie, a samą masę podgrzewamy od strony wgłębienia nad palnikiem spirytusowym.

Masę owijamy dookoła wężyka podłączonego do pompki i zaczynamy delikatnie pompować masę, jednocześnie schładzając powstające karmelowe jabłuszko w strumieniu powietrza wentylatora. W trakcie pompowania, delikatnie nakłuwamy jabłko, formując w nim wgłębienie.

Gotowe jabłko odrywamy od masy owiniętej wokół pompki – w ten sposób powstanie w nim dziurka.

Z masy karmelowej formujemy również listki i ogonek jabłka.

JAK MALOWAĆ OZDOBY Z KARMELU? ODPOWIEDNIE BARWNIKI

Jabłka umieszczamy w podstawkach do jajek i malujemy za pomocą pędzelka o twardym włosiu, wykorzystując barwniki spożywcze w jesiennych kolorach, np. żółtym, czerwonym, pomarańczowym, brązowym.

Do gotowego jabłka doklejamy ogonek i listki - najpierw podgrzewamy ich końcówki nad palnikiem spirytusowym.

CZYM WYPEŁNIĆ KARMELOWE JABŁKA? MUS ŚMIETANOWO-JABŁKOWY

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dość grubą kostkę.

Cukier karmelizujemy na suchej patelni. Dodajemy pokrojone jabłka, skórkę otartą z pomarańczy i wyciśnięty z niej sok. Prażymy, aż sok z pomarańczy odparuje, a jabłka się zarumienią.

Zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy jabłka do wystudzenia.

Skarmelizowane jabłka miksujemy na gładki mus za pomocą blendera ręcznego (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji). Zmiksowane jabłka łączymy z ubitą śmietanką i delikatnie mieszamy, aż się połączą. Mus śmietanowo-jabłkowy przekładamy do rękawa cukierniczego, który umieszczamy w lodówce.

Do drugiego rękawa cukierniczego przelewamy sos waniliowy.

JAK PODAĆ DESER?

Karmelowe jabłka wypełniamy kruszonką, wsypując ją do środka przez otwór w ich spodzie. Nadzienie dopełniamy, szprycując do środka schłodzony mus śmietanowo-jabłkowy.

Na talerze szprycujemy sos waniliowy, na którym układamy skarmelizowane kawałki jabłek. Obok porcji sosu układamy jabłko z karmelu wypełnione musem jabłkowo-śmietanowym i kruszonką.

WSKAZÓWKA! Jedzenie tak przygotowanego deseru możesz zacząć od rozbicia karmelowego jabłka za pomocą łyżeczki.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!