Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
JABŁKO Z KARMELU
- cukier rafinowany – 500 g
- woda – 300 ml
- syrop ziemniaczany – 200 ml
- zielony barwnik spożywczy
MUS JABŁKOWY
- cukier – 100 g
- jabłka – 3 szt.
- skórka otarta z ½ pomarańczy
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- masło – 1 łyżka
- śmietanka kremówka 30% – 150 ml
DODATKOWO
- kruszonka według przepisu na CRUMBLE Z SERKIEM MASCARPONE – ½ porcji
- sos waniliowy według przepisu na STRUDEL JABŁKOWY
- barwniki spożywcze
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
- termometr spożywczy
- blender ręczny
- matę silikonową
- 2 worki cukiernicze
- rękawiczki
- lampę grzewczą lub kuchenkę mikrofalową
- pompkę do pracy z karmelem
- nożyczki
- wentylator
- kornet z papieru do pieczenia
- pędzelek z twardym włosiem
- podstawki do jajek
- palnik spirytusowy
Przygotuj wcześniej:
Śmietankę mocno schłodź w lodówce i ubij w naczyniu robota lub za pomocą miksera na sztywną, puszystą masę.
Sposób przygotowania:
JAK ZROBIĆ MASĘ KARMELOWĄ?
Cukier łączymy w rondelku z wodą i zagotowujemy. Gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy syrop ziemniaczany i gotujemy, aż zawartość rondelka osiągnie temperaturę 156°C – sprawdzamy ją za pomocą termometru spożywczego. Dodajemy barwnik spożywczy.
Rondelek zanurzamy w naczyniu wypełnionym zimną wodą, by „zgasić” gotujący się karmel – dzięki temu masa karmelowa nie będzie przejmowała temperatury gorącego naczynia.
JAK WYSTUDZIĆ MASĘ KARMELOWĄ?
„Zgaszoną” masę karmelową przelewamy na matę silikonową. Czekamy, aż przestygnie i stanie się plastyczna. Idealną temperaturę rozpoznamy po tym, że masy karmelowej będzie się nadawała do formowania i nie będzie zmieniać kształtu, który jej nadamy – nie będzie się rozlewać.
JAK FORMOWAĆ MASĘ KARMELOWĄ?
Wystudzoną masę karmelową wielokrotnie rozciągamy i składamy, by stała się bardziej połyskliwa. Ponownie ją podgrzewamy umieszczoną na macie silikonowej pod lampą grzewczą lub w mikrofalówce – po procesie rozciągania musi ponownie stać się plastyczna, by możliwe stało się uformowanie z niej dowolnych kształtów.
JAK WYKONYWAĆ OZDOBY Z KARMELU? KARMELOWE JABŁKA
Z masy karmelowej odrywamy porcję o wielkości średniej kulki. Formujemy w niej wgłębienie, a samą masę podgrzewamy od strony wgłębienia nad palnikiem spirytusowym.
Masę owijamy dookoła wężyka podłączonego do pompki i zaczynamy delikatnie pompować masę, jednocześnie schładzając powstające karmelowe jabłuszko w strumieniu powietrza wentylatora. W trakcie pompowania, delikatnie nakłuwamy jabłko, formując w nim wgłębienie.
Gotowe jabłko odrywamy od masy owiniętej wokół pompki – w ten sposób powstanie w nim dziurka.
Z masy karmelowej formujemy również listki i ogonek jabłka.
JAK MALOWAĆ OZDOBY Z KARMELU? ODPOWIEDNIE BARWNIKI
Jabłka umieszczamy w podstawkach do jajek i malujemy za pomocą pędzelka o twardym włosiu, wykorzystując barwniki spożywcze w jesiennych kolorach, np. żółtym, czerwonym, pomarańczowym, brązowym.
Do gotowego jabłka doklejamy ogonek i listki - najpierw podgrzewamy ich końcówki nad palnikiem spirytusowym.
CZYM WYPEŁNIĆ KARMELOWE JABŁKA? MUS ŚMIETANOWO-JABŁKOWY
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dość grubą kostkę.
Cukier karmelizujemy na suchej patelni. Dodajemy pokrojone jabłka, skórkę otartą z pomarańczy i wyciśnięty z niej sok. Prażymy, aż sok z pomarańczy odparuje, a jabłka się zarumienią.
Zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy jabłka do wystudzenia.
Skarmelizowane jabłka miksujemy na gładki mus za pomocą blendera ręcznego (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji). Zmiksowane jabłka łączymy z ubitą śmietanką i delikatnie mieszamy, aż się połączą. Mus śmietanowo-jabłkowy przekładamy do rękawa cukierniczego, który umieszczamy w lodówce.
Do drugiego rękawa cukierniczego przelewamy sos waniliowy.
JAK PODAĆ DESER?
Karmelowe jabłka wypełniamy kruszonką, wsypując ją do środka przez otwór w ich spodzie. Nadzienie dopełniamy, szprycując do środka schłodzony mus śmietanowo-jabłkowy.
Na talerze szprycujemy sos waniliowy, na którym układamy skarmelizowane kawałki jabłek. Obok porcji sosu układamy jabłko z karmelu wypełnione musem jabłkowo-śmietanowym i kruszonką.
WSKAZÓWKA! Jedzenie tak przygotowanego deseru możesz zacząć od rozbicia karmelowego jabłka za pomocą łyżeczki.
Trwa ładowanie komentarzy