
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender ręczny
- robota kuchennego z końcówką do ubijania
- piekarnik z funkcją termoobiegu rozgrzany do temp. 165°C
- formę na 12 muffinek
Przygotuj wcześniej:
Białka oddziel od żółtek.
Sposób przygotowania:
KROK 1: BLENDUJEMY SZPINAK
Szpinak przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy. Ocieramy skórkę i wyciskamy sok z limonki. Tak przygotowane składniki dodajemy do szpinaku i ponownie blendujemy.
KROK 2: UBIJAMY JAJKA
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie do ubitych białek dodajemy żółtka – jedno po drugim, przed dodaniem kolejnego czekamy, aż jedno się wmiesza.
KROK 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA
Mąkę i proszek do pieczenie przesiewamy i dokładnie mieszamy. Następnie przesypujemy je do ubitych jajek i łączymy składniki, delikatnie mieszając trzepaczką. Do ciasta dodajemy olej i zblendowany szpinak i ponownie mieszamy.
KROK 4: PIECZEMY BABECZKI
Formę smarujemy masłem i delikatnie oprószamy mąką. Każde wgłębienie w formie wypełniamy do połowy ciastem. Babeczki pieczemy przez ok. 30-35 minut w piekarniku z funkcją termoobiegu rozgrzanym do temp. 165°C. Upieczone babeczki studzimy.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY KREM
Twaróg sernikowy i śmietankę przekładamy do misy robota kuchennego. Dodajemy cukier puder i ubijamy na średnich obrotach, aż krem będzie puszysty. Gotowy krem przechowujemy chwilę w lodówce.
KROK 6: NADZIEWAMY BABECZKI
Z babeczek ścinamy górę i wydrążamy część wnętrza, aby zrobić miejsce na krem. Ścięte części babeczek przekładamy do rozdrabniacza i rozdrabniamy niemal na pył. Do każdej babeczki nakładamy 1 łyżeczkę chutneyu z fig.
KROK 7: DEKORUJEMY BABECZKI
Krem śmietankowy przekładamy do worka cukierniczego. Szprycujemy go do wnętrza babeczki i pokrywamy nim całą górę tak, aby powstało delikatne wzniesienie. Następnie każdą z babeczek oprószamy obficie rozdrobnionymi wcześniej resztkami ciasta, a także dekorujemy świeżymi owocami i ozdobami cukrowymi.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Risotto z kurczakiem
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Marynata do kurczaka
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Camembert z grilla
- Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i czosnkiem
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Ramen
- Pierogi ze szpinakiem i serem
- Burek ze szpinakiem
- Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
- Stek z grilla wołowy
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)