Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender ręczny
 - robota kuchennego z końcówką do ubijania
 - piekarnik z funkcją termoobiegu rozgrzany do temp. 165°C
 - formę na 12 muffinek
 
Przygotuj wcześniej:
Białka oddziel od żółtek.
Sposób przygotowania:
KROK 1: BLENDUJEMY SZPINAK
Szpinak przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy. Ocieramy skórkę i wyciskamy sok z limonki. Tak przygotowane składniki dodajemy do szpinaku i ponownie blendujemy.
KROK 2: UBIJAMY JAJKA
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie do ubitych białek dodajemy żółtka – jedno po drugim, przed dodaniem kolejnego czekamy, aż jedno się wmiesza.
KROK 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA
Mąkę i proszek do pieczenie przesiewamy i dokładnie mieszamy. Następnie przesypujemy je do ubitych jajek i łączymy składniki, delikatnie mieszając trzepaczką. Do ciasta dodajemy olej i zblendowany szpinak i ponownie mieszamy.
KROK 4: PIECZEMY BABECZKI
Formę smarujemy masłem i delikatnie oprószamy mąką. Każde wgłębienie w formie wypełniamy do połowy ciastem. Babeczki pieczemy przez ok. 30-35 minut w piekarniku z funkcją termoobiegu rozgrzanym do temp. 165°C. Upieczone babeczki studzimy.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY KREM
Twaróg sernikowy i śmietankę przekładamy do misy robota kuchennego. Dodajemy cukier puder i ubijamy na średnich obrotach, aż krem będzie puszysty. Gotowy krem przechowujemy chwilę w lodówce.
KROK 6: NADZIEWAMY BABECZKI
Z babeczek ścinamy górę i wydrążamy część wnętrza, aby zrobić miejsce na krem. Ścięte części babeczek przekładamy do rozdrabniacza i rozdrabniamy niemal na pył. Do każdej babeczki nakładamy 1 łyżeczkę chutneyu z fig.
KROK 7: DEKORUJEMY BABECZKI
Krem śmietankowy przekładamy do worka cukierniczego. Szprycujemy go do wnętrza babeczki i pokrywamy nim całą górę tak, aby powstało delikatne wzniesienie. Następnie każdą z babeczek oprószamy obficie rozdrobnionymi wcześniej resztkami ciasta, a także dekorujemy świeżymi owocami i ozdobami cukrowymi.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Burek ze szpinakiem
 - Pulpety w sosie pomidorowym
 - Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
 - Ciasto na pierogi
 - Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
 - Pierniki
 - Nuggetsy z kurczaka
 - Ryba z piekarnika
 - Piernik świąteczny
 - Ciasto marchewkowe
 - Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
 - Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
 - Śledź w oleju
 - Najlepsza sałatka z tortellini
 - Łazanki
 - Przekąski sylwestrowe
 - Pistacjowy sernik baskijski
 - Domek z piernika
 - Makówki śląskie
 - Bardzo puszysty sernik z wiaderka
 
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
 
				
				
				
				
				
				
				
				
    
Komentarze (0)