zobacz film Babeczki leśny mech

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blender ręczny
  • robota kuchennego z końcówką do ubijania
  • piekarnik z funkcją termoobiegu rozgrzany do temp. 165°C
  • formę na 12 muffinek

Przygotuj wcześniej:

Białka oddziel od żółtek.

Sposób przygotowania:

KROK 1: BLENDUJEMY SZPINAK

Szpinak przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy. Ocieramy skórkę i wyciskamy sok z limonki. Tak przygotowane składniki dodajemy do szpinaku i ponownie blendujemy.

KROK 2: UBIJAMY JAJKA

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie do ubitych białek dodajemy żółtka – jedno po drugim, przed dodaniem kolejnego czekamy, aż jedno się wmiesza.

KROK 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA

Mąkę i proszek do pieczenie przesiewamy i dokładnie mieszamy. Następnie przesypujemy je do ubitych jajek i łączymy składniki, delikatnie mieszając trzepaczką. Do ciasta dodajemy olej i zblendowany szpinak i ponownie mieszamy.

KROK 4: PIECZEMY BABECZKI

Formę smarujemy masłem i delikatnie oprószamy mąką. Każde wgłębienie w formie wypełniamy do połowy ciastem. Babeczki pieczemy przez ok. 30-35 minut w piekarniku z funkcją termoobiegu rozgrzanym do temp. 165°C. Upieczone babeczki studzimy.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY KREM

Twaróg sernikowy i śmietankę przekładamy do misy robota kuchennego. Dodajemy cukier puder i ubijamy na średnich obrotach, aż krem będzie puszysty. Gotowy krem przechowujemy chwilę w lodówce.

KROK 6: NADZIEWAMY BABECZKI

Z babeczek ścinamy górę i wydrążamy część wnętrza, aby zrobić miejsce na krem. Ścięte części babeczek przekładamy do rozdrabniacza i rozdrabniamy niemal na pył. Do każdej babeczki nakładamy 1 łyżeczkę chutneyu z fig.

KROK 7: DEKORUJEMY BABECZKI

Krem śmietankowy przekładamy do worka cukierniczego. Szprycujemy go do wnętrza babeczki i pokrywamy nim całą górę tak, aby powstało delikatne wzniesienie. Następnie każdą z babeczek oprószamy obficie rozdrobnionymi wcześniej resztkami ciasta, a także dekorujemy świeżymi owocami i ozdobami cukrowymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!