zobacz film Wielkanocne gniazdka czekoladowe

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • rękaw cukierniczy z końcówką do szprycowania

Sposób przygotowania:

KROK 1: ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ

Obie czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Roztopioną czekoladę studzimy, mieszając, do temperatury ok. 45°C.

WSKAZÓWKA! Jeśli roztapiamy czekoladę w mikrofali, najlepiej robić to etapami, po 30 sekund naraz, aby się nie przypaliła.

KROK 2: ŁĄCZYMY CZEKOLADĘ Z PALUSZKAMI

Paluszki łamiemy na mniejsze kawałki i łączymy z przestudzoną czekoladą.

KROK 3: FORMUJEMY GNIAZDKA

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy z czekolady 5 gniazdek. W każdym z nich robimy delikatne wgłębienie. Następnie blachę przekładamy do lodówki na ok. 15 minut, aby gniazdka stwardniały.

KROK 4: SZPRYCUJEMY MASĘ KRÓWKOWĄ

Masę krówkową przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy ją we wgłębienia gotowych gniazdek.

KROK 5: DEKORUJEMY GNIAZDKA

W każdym gniazdku kładziemy po jednym czekoladowym jajku i po dwie ulubione wielkanocne ozdoby cukrowe.

WSKAZÓWKA! Jeśli nie masz gotowych ozdób cukrowych, możesz łatwo przygotować jajeczka z masy cukrowej. Wystarczy stworzyć lekko spłaszczone kuleczki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!