Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- rękaw cukierniczy z końcówką do szprycowania
Sposób przygotowania:
KROK 1: ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ
Obie czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Roztopioną czekoladę studzimy, mieszając, do temperatury ok. 45°C.
WSKAZÓWKA! Jeśli roztapiamy czekoladę w mikrofali, najlepiej robić to etapami, po 30 sekund naraz, aby się nie przypaliła.
KROK 2: ŁĄCZYMY CZEKOLADĘ Z PALUSZKAMI
Paluszki łamiemy na mniejsze kawałki i łączymy z przestudzoną czekoladą.
KROK 3: FORMUJEMY GNIAZDKA
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy z czekolady 5 gniazdek. W każdym z nich robimy delikatne wgłębienie. Następnie blachę przekładamy do lodówki na ok. 15 minut, aby gniazdka stwardniały.
KROK 4: SZPRYCUJEMY MASĘ KRÓWKOWĄ
Masę krówkową przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy ją we wgłębienia gotowych gniazdek.
KROK 5: DEKORUJEMY GNIAZDKA
W każdym gniazdku kładziemy po jednym czekoladowym jajku i po dwie ulubione wielkanocne ozdoby cukrowe.
WSKAZÓWKA! Jeśli nie masz gotowych ozdób cukrowych, możesz łatwo przygotować jajeczka z masy cukrowej. Wystarczy stworzyć lekko spłaszczone kuleczki.
Zobacz podobne
przepisy
Cake pops: ciastka na patyku
Przypominają lody, ale pod warstwą czekolady skrywają niespodziankę: ciasteczkowe nadzienie, które rozpływa się w ustach. Niech cake pops Pawła będą ozdobą Twojego wielkanocnego stołu!
Wielkanocny mazurek bez cukru
W wyglądzie i smaku tego mazurka zakochają się wszyscy, także najmłodsi smakosze! Przygotuj go na Wielkanoc wg przepisu Kingi.
Muffinki wielkanocne
Babka wielkanocna to klasyk, ale te babeczki są zupełnie inne! Zaproś je na świąteczne śniadanie, a będziesz z nimi spędzać każdą kolejną Wielkanoc!
Wielkanocny deser w pucharkach
Przygotuj wegański deser na Wielkanoc! Krem czekoladowy, jadalna ziemia i truskawki niczym marchewki zachwycą wszystkich gości!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Okrasa łamie przepisy Pieczone ziemniaki z sosem i wędzonym pstrągiem
- Grillowana sałatka z bakłażana i pomidorów
- Muffiny jabłkowe z karmelem
- Brownie z espresso i wiśnią
- Gniazdka – przepis na orzechowe pączki parzone
- Ciasto z profiterolkami
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Gnocchi z letnimi warzywami
- Sałatka z makaronu soba
- Bułka na mleku – sposób na czerstwe pieczywo
- Bezglutenowy chleb z soczewicy
- Czekoladki z masłem orzechowym
- Grillowany kurczak z masłem limonkowo-ziołowym
- Kanapki rybki
- Pinsa verde
- ZIELONY MAJONEZ
- Chlebek z awokado
- Wielkanocna babka ponczowa
- Wytrawna konfitura z pomidorów, gorczycy i papryki
- Kociołek myśliwski z piekarnika
- Ubijany ganasz
- MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
- Jesiotr w sosie oliwkowym
- Pikantna zupa z czerwonej soczewicy
- Nadziewane daktyle w czekoladzie
- Fettuccine Alfredo – przepis na kultowy makaron
- Pierogi ze szpinakiem i serem
- Wegańskie klopsy warzywne
- Krem sułtański ze świeżymi owocami
- Gruszki parowane w białym winie
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)